ERC aferma l'assalt a CiU en ple debat de l'estat propi

La pugna sobiranista és una de les 10 claus del tomb del mapa polític

Gràfic CEO
Sara González
11/10/2013
4 min

Barcelona.Si en una cosa coincideixen totes les enquestes és en el fet que el mapa polític català no tornarà a ser el que era. L'últim baròmetre del CEO enterra la supremacia de CiU i deixa clar que Oriol Junqueras segueix fent forat i es consolida per davant de la federació nacionalista, tal com ja es va començar a apuntar a principis d'any. Que aquesta tendència no reverteixi ha fet pujar la mosca al nas a Unió, que veu com la fuita de vots de CiU se'n va majoritàriament a ERC. És per això que el seu vicesecretari general, Antoni Font, va instar ahir a reflexionar sobre les dades del CEO de cara a les pròximes convocatòries electorals. Tot un dard adreçat a CDC.

Els republicans amplien l'avantatge respecte de CiU

Si demà hi hagués eleccions, un 20,8% dels 800 enquestats just després del debat de política general apostarien per ERC, mentre que un 17,1% donaria suport a CiU. Segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, aquest suposat sorpasso dels republicans que es consolida en els sondejos s'explica pel "desgast" que està patint CiU pel fet d'estar al Govern en un context de crisi. Apunta, però, que la tendència canviaria si Junqueras entrés en l'executiu un cop s'hagi pactat la pregunta i la data de la consulta abans de finals d'any: "Previsiblement, això hauria de tenir algun tipus de cost".

Però també, segons Argelaguet, hi ha "elements distorsionadors" que poden estar passant factura a CiU. Opina que no es pot parlar de monocausalitat, però que el discurs del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, contradictori amb el de CDC, també pot haver influït en la pèrdua de suport de la federació.

ESCENARI FRAGMENTAT

PSC, Ciutadans i ICV, frec a frec pel tercer lloc

Queda clar que l'altra força política que està a l'alça és Ciutadans. Tant és així que, segons l'enquesta del CEO, es disputaria amb un 5,8% de suport el tercer lloc del podi parlamentari amb el PSC (6%) i ICV-EUiA (5,5%). D'aquesta cursa en quedaria despenjat el PP, que només rebria un 2,8% dels vots. Argelaguet, però, alerta que cal tenir en compte el vot ocult que no s'expressa en les enquestes. La CUP, per la seva banda, consolidaria la seva parcel·la amb un 2,8% de suport, mentre que la bossa d'indecisos seria del 17,8%.

LES FUITES DE VOTS

De CiU a ERC i del PP a Ciutadans

Els votants que va perdent CiU els acull ERC. Es fa evident en les dades del CEO: dels catalans que en les últimes eleccions van donar suport a Artur Mas, un 54,7% revalidaria el seu vot, mentre que un notable 21,5% es decantaria aquest cop per Junqueras. El PP de Catalunya també pateix una important fuita de vots cap a Ciutadans. Entre els votants del PP en els últims comicis, només el 45% tornarien a apostar per Alícia Sánchez-Camacho, mentre que un 22,5% es decantarien ara per Albert Rivera.

EL PSC, QUI MENYS RETÉ

Diàspora socialista cap a ERC, ICV i Ciutadans

El PSC va a la baixa i ha de fer front a una difícil situació. Només aconsegueix retenir un 43,7% de vots i la resta se'n van, d'una banda, cap a ERC (8%) i ICV-EUiA (5,7%) i, de l'altra, cap a Ciutadans (5,7%). Tot i això té un bon gruix d'indecisos, un 18,4%, als quals pot adreçar-se per evitar una caiguda més forta. ERC, Ciutadans i la CUP són els partits que més fidelitat de vot aconsegueixen.

EL 71% VOL CONSULTA

El suport al referèndum sobiranista cau tres punts

Set de cada deu enquestats pel CEO volen que es convoqui un referèndum per decidir si Catalunya ha de ser un nou estat d'Europa, mentre que un 22,4% s'hi oposa. Aquest suport, però, cau tres punts respecte del baròmetre de fa un any. El director del CEO argumenta que aquesta baixada no és estadísticament significativa, però va destacar que la "maduresa" del debat pot estar definint cada vegada més els posicionaments. Fins i tot insinua que de l'oposició a la consulta se'n podria començar a desprendre el percentatge de catalans que es decantarien pel no a la independència.

UN PSC PARTIT EN DOS

Un 41,7% dels votants socialistes no volen consulta

El PSC està situat en una complicada situació. Pere Navarro defensa la convocatòria d'una consulta legal i acordada, però un 41,7% dels seus votants, fidels al posicionament del PSOE, no la volen. El 54,2% restant sí. No són els únics que afronten un sector contrari a la consigna de la direcció. A Ciutadans, hi ha un 28,3% dels votants que volen resoldre el debat territorial a les urnes i fins i tot un 18,2% dels del PP se sumen al dret a decidir. A ERC, CiU, CUP i ICV-EUiA el suport a la consulta és majoritari.

MAS GUANYA EL DEBAT

Però Oriol Junqueras és el més ben valorat

Un 28% dels enquestats donen Artur Mas com a guanyador del debat de política general, tot i que l'any passat un 54,8% el van considerar el clar vencedor sense que ningú li trepitgés els talons. En aquesta ocasió, Oriol Junqueras ocupa el segon lloc del podi i comença a fer-li ombra. Un 16,2% dels enquestats el dóna com a guanyador, un percentatge que contrasta amb el 0,3% que fa un any van considerar guanyador el seu antecessor, Joan Puigcercós.

ALTERNATIVA A MAS

Junqueras obté la millor nota pel debat

Si bé fa un any ningú feia ombra a Artur Mas, ara Oriol Junqueras es perfila com a alternativa. Una prova evident és que el líder d'ERC aconsegueix, amb un 6,13, la millor nota en la seva intervenció al debat, mentre que el president de la Generalitat s'ha de conformar amb un 5,69. Només hi ha un tercer que aprova, David Fernàndez, amb un 5,01.

CAIGUDA DE NAVARRO

El líder del PSC obté pitjor nota que Xavier Sabaté

En el bloc dels suspesos, Pere Navarro ho fa amb un 3,6. No deixa de sorprendre que obtingui pitjor nota que el seu efímer antecessor en el càrrec de president del grup parlamentari, Xavier Sabaté, que tot i haver participat només en un debat va obtenir gairebé un 4. Joan Herrera frega l'aprovat amb un 4,88, mentre que Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera es desplomen amb un 2,02 i un 3,07 respectivament. Els votants de cada partit reserven sempre la millor nota per al seu candidat. Els més exigents: els del PSC, que posen un 5,5 a Navarro.

MÉS CATALANS

La meitat, més catalans que espanyols

El CEO també recull que a hores d'ara un 49% dels ciutadans a Catalunya se senten més catalans que espanyols o només catalans, un percentatge, però, que ha disminuït respecte a fa un any, quan representaven un 59,3%. Un 35,6% confessa que se sent tan espanyol com català, mentre que, a l'altre extrem, un 12,7% es considera més espanyol que català o només espanyol.

stats