CORRUPCIÓ, LA TROBADA A PALAU

Cimera amb magres resultats

MESURES AJORNADES  Artur Mas va reunir-se amb representants d'ens polítics, judicials i fiscalitzadors, però fins al dia 22 no se sabran les mesures anticorrupció.
Roger Mateos
07/02/2013
3 min

BARCELONAPocs resultats tangibles després de dues hores i quart de reunió. La cimera anticorrupció celebrada ahir al Palau de la Generalitat i presidida per Artur Mas, en plena alarma social pels múltiples casos de frau oberts en el món polític, va ajornar dues setmanes els possibles acords entre els seus protagonistes. Es pot parlar d'una cimera en dos actes: de la pluja d'idees d'ahir es passarà, en una segona trobada el 22 de febrer, a la concreció per escrit d'un paquet de mesures per a la transparència i les bones pràctiques en la gestió pública.

Molt poques pistes va donar Mas -l'únic que va parlar en sortir de la trobada- sobre el document de propostes que aquests pròxims dies mirarà de consensuar amb els òrgans de control institucional. Tots van acudir a la cita d'ahir a Palau amb un bon plec d'idees per a la regeneració democràtica, però després ningú no les va fer públiques. Tot just ara comença la negociació per pactar les que generin més consens, sabent, però, que moltes altres s'hauran de quedar al tinter perquè no generen prou entesa.

Entre els pocs compromisos que es van donar a conèixer ahir figura un encàrrec de Mas al Parlament perquè repesqui un acord d'autolimitació de despeses electorals signat per totes les forces amb representació a la cambra l'any 2001. Un acord que, per cert, gairebé ningú va respectar i que ara, segons el cap del Govern, s'hauria d'integrar dins de la futura llei de transparència.

Malgrat l'escassa concreció de mesures, fonts de la Generalitat expressaven satisfacció pel "bon clima" de diàleg i predisposició al pacte que van mostrar les institucions convidades, conscients que és moment de transmetre a l'opinió pública una imatge d'unitat en el combat contra el frau en les instàncies públiques.

Optimisme a Palau

A l'entorn presidencial es posaven més en relleu les formes que el fons: més enllà dels resultats, amb aquesta primera cimera anticorrupció Mas pren la iniciativa davant d'un problema que està devastant la credibilitat dels polítics a tot l'Estat, en contrast amb un president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que sembla encara atordit per l'escàndol dels presumptes sobresous amb diner negre a la cúpula del PP. Però, de fet, també CDC promet estar durant un bon temps en el punt de mira de la justícia. A més dels maldecaps pel cas Palau, els convergents temen que ara puguin ser imputats l'exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo, per possibles connexions amb una xarxa mafiosa russa, i sobretot el secretari general del partit, Oriol Pujol, per presumpte tràfic d'influències en el cas ITV.

A la cimera no van sortir noms concrets. Però Mas sí que va voler saber el criteri dels seus interlocutors sobre si un polític imputat ha de ser apartat automàticament del càrrec. A Mas li interessava sentir la versió del president del Tribunal Superior de Justícia, Miguel Ángel Gimeno; del fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol; del director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, i dels síndics de comptes i de greuges, Jaume Amat i Rafael Ribó, per copsar quines pautes d'actuació se segueixen quan s'imputa, per exemple, un jutge.

Els participants a la cimera no van arribar a un acord concret sobre aquest punt, però Mas en va treure una conclusió: aplicar a la política un criteri similar al de l'àmbit judicial, on "no es fa plegar ningú" pel fet de ser imputat. Mas va reconèixer que entre la gent del carrer la paraula imputació "sona molt dura, però no és cap prova de frau". Per això, és partidari de fer "pedagogia" perquè no es criminalitzi abans d'hora persones imputades. Per fer fora algú del seu càrrec prefereix esperar fins que es presentin proves "molt evidents" i s'olori que el judici desembocarà en una condemna.

La decisió d'Oriol Pujol

D'acord amb aquesta tesi, Oriol Pujol no hauria de ser suspès d'entrada de les seves funcions, encara que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya decideixi imputar-lo en les pròximes setmanes. Però Mas va introduir un matís quan li van preguntar per aquest cas. Va destacar que el mateix Pujol "va ser bastant explícit" dilluns passat quan va deixar entreveure la seva predisposició a apartar-se, en assegurar que ningú ha de fer "nosa" al procés sobiranista. Mas va reblar que cada imputat ha de valorar personalment si la seva continuïtat en el càrrec "perjudica" una determinada causa, "encara que no se senti culpable".

Mas va assegurar que el seu propòsit és eradicar "tota irregularitat" a Catalunya: "És millor acabar amb les infeccions que hi pugui haver en l'organisme, després desinfectar i protegir-nos". Amb aquesta idea de "fer net", en plena transició nacional, sembla que insinuï que serà implacable també dins de casa seva.

stats