Catalunya oblida la crisi per un dia
BARCELONAL a Marató d'ahir a TV3 i Catalunya Ràdio posa sobre la taula que moltes vegades qui menys té és qui més dóna. En un context de crisi al qual tothom atribueix mals auguris per al 2013, un país amb una doble crisi -la nostra i la de tots- com Catalunya demostra que es pot ser generós sense miraments. Amb més de 9 milions d'euros recaptats es bat el rècord al qual es va arribar l'any passat al final del programa. Però això no hauria estat possible si no fos per tota la gent que hi va col·laborar. La Marató ja no és només de TV3 perquè ja és de tots.
PARTICIPACIÓ
Impossible sortir-hi tots
La Marató d'ahir és la més participativa de la història. Fa quatre anys, explicava Carme Basté, directora de la Fundació de La Marató, se n'havien fet 1.000 i, enguany, s'ha duplicat aquesta xifra. Pobles de tot el territori van col·laborar fent activitats de tot tipus per recaptar diners, petites festes que la majoria dels organitzadors celebraven a través de les xarxes socials. Al llarg del dia TV3 va aprofitar tots els racons de la graella perquè no es quedés cap poble fora ni cap associació per esmentar.
DIVULGACIÓ
Fluors i 'performances'
Les ments que ideen l'esdeveniment solidari de TV3 van demostrar que entre els objectius no hi ha només recaptar diners. Només cal fixar-se en com van esquitxar de divulgació científica tot el recorregut -de més de 15 hores- de La Marató . Amb els llums del plató més tènues que mai i amb òrgans fluorescents la doctora Arcusa va explicar quins són els rànquings de càncers que més tenen homes, dones i nens. Abans d'això, el doctor Gomà s'havia envoltat dels Falconers de Castellcir disfressats de cèl·lules canceroses i bones -vestits de blau i de blanc, respectivament- per demostrar com es generen els tumors i com apareixen les metàstasis. No hi havia manera més clara de visualitzar-ho.
SORTIR DEL PLATÓ
Més protagonisme del país
Una de les novetats de l'edició d'aquest 2012 ha estat treure les mítiques actualitzacions del marcador de dins del plató. A Tarragona i a Guissona van ensenyar els números que alegren a tothom i dels quals es va gaudir en directe arreu del país.
PERSONES
Testimonis per l'esperança
Al llarg del dia hi va haver històries de tota mena. En tot cas, fins i tot en les més greus, les ganes de viure van desbordar les expectatives de qualsevol espectador. El Manuel no està segur de "què passarà" amb el seu càncer i es casarà aviat amb la dona que estima. El Joan, que té 64 anys i ja ha passat per "4 operacions i 60 sessions de químio", s'ha comprat una moto. "Som guerrers!", proclamava ahir.
CARES CONEGUDES
Es mullen tots
Àngel Llàcer i Manu Guix es van tirar a l'aigua malgrat el fred, Roger de Gràcia també es va capbussar -hores més tard- i Bibiana Ballbé va saltar amb paracaigudes des d'una avioneta. Diferents maneres de sumar punts a l'hora de fer alguna cosa per la lluita contra el càncer. Els famosos que van anar a aixecar el telèfon són incomptables. Altres persones conegudes van jugar un partit solidari en el qual qui més va brillar va ser Éric Abidal, que va reconèixer que potser no tornarà a jugar a futbol com a professional. Tito Vilanova, Pep Anton Muñoz i Iñaki Gabilondo es van mullar posant sobre la taula els seus sentiments respecte als càncers que van patir.
TV3 S'HI BOLCA
Corresponsals de tot arreu
Els periodistes que la casa té pel món es van posar la samarreta de La Marató en llocs emblemàtics. La Gran Bretanya, Bèlgica i la Xina van ser el fons de crides per demanar a la gent que truqués i fes donatius. El telèfon continua sent el mitjà estrella. Internet encara no ha despuntat.
MÚSICA
De tota mena
El dia va ser molt llarg i va estar farcit de música per mantenir els ànims. L'encert d'enguany va ser la varietat. Des del cantant de hip-hop Porta fins a Andrea Motis, passant per Loquillo, Estopa i Alejandro Sanz -cantant en català-, van sonar durant un programa que ha fet del seu disc un element indispensable. No en va se'n van vendre més de 200.000 exemplars abans de celebrar-se La Marató.
COMPLEMENTARIS
Humor i serietat
Encara que després de 21 anys estem acostumats a perfils més neutres, aquest any s'han atrevit amb Òscar Dalmau, que té acostumats els oients de La competència a un humor que no perdona. La serietat d'Oltra segurament el va frenar i la gràcia d'ell va fer que ella estigués més distesa. Es van complementar.
REPETIR
Amb el retrovisor posat
Fina Brunet i Àngels Barceló van tornar al plató de La Marató anys després que es fessin càrrec de conduir l'esdeveniment. Només per una estona van tenir l'oportunitat de retrobar-se amb testimonis que han superat càncers que els afectaven quan elles van presentar el programa. En el cas de Brunet, un matrimoni que va tenir càncer al mateix temps i que 20 anys després s'agafaven de la mà per explicar que se n'havien lliurat tots dos.
LLIÇÓ
Els petits exemples
L'aparició de gent de totes les edats va ser constant al llarg de la jornada. Però sempre hi ha exemples colpidors, com els de nens petits que han aconseguit explicar la seva experiència amb un somriure, i molts cops fent ús d'una senzillesa que els feia més entenedors que els metges. També donaven lliçons de valentia. Un nen que va aparèixer amb el seu pare va dir: "Els nens no volen anar a l'escola però jo sí". Combatre la por a deixar-se veure i ocupar la ment, un bon consell per als grans.
Tot i això, més enllà de la feinada que tot Catalunya va fer ahir, de La Marató en queden tres màximes: el càncer es pot cronificar, a la llarga es curarà i cal fer prevenció.