Polèmiques
Dossier03/09/2016

Ada Colau: “Cap més pis ha de passar a ús turístic”

La lluita contra la massificació de visitants i per crear habitatge social centra el seu mandat

E.v. / A.s.
i E.v. / A.s.

BarcelonaL’emergència habitacional que té Barcelona i la massificació turística són vasos comunicants, i l’alcaldessa Ada Colau ho té molt clar. Per això dins del seu pla d’actuació les polítiques contra aquests dos problemes van de bracet. “Volem una ciutat que sigui amable amb tots els veïns, i especialment amb els més vulnerables, i que ningú hagi de marxar de la ciutat per raons econòmiques”, argumenta. El govern municipal de Barcelona en Comú és intervencionista i no se n’amaga. “Com a barcelonina m’agrada que el món estimi Barcelona i ens visiti, que sigui cosmopolita, oberta, internacional. Ara, quan vam arribar ens vam trobar amb un perill real de bombolla turística i s’havia d’actuar. Hi havia una falta absoluta de lideratge públic. El sector privat, de manera legítima, busca el màxim benefici a curt termini, però l’administració ha de pensar en el bé general, i això és el que hem fet”. Part d’aquest descontrol que assenyala l’alcaldessa és el creixement del nombre d’habitatges turístics, que en els últims cinc anys havien augmentat més d’un 18%, en especial els il·legals. Colau explica que han posat en marxa un pla de xoc per lluitar-hi, han posat més recursos i han creat una moratòria per posar ordre de manera consensuada sobre on es pot créixer més i on no.

El pla per l’emergència habitacional inclou construir pisos en solars municipals -uns 2.000-, però la urgència és ara, i els preus dels lloguers, en un mercat lliure com el nostre, estan pujant molt, i Colau ho atribueix a “l’expectativa de negoci amb el sector de l’allotjament turístic”. Per aquest motiu afirma: “Cap més habitatge ha de passar a ús turístic, perquè necessitem que siguin d’ús residencial”. Però la pressió immobiliària de la ciutat és gran, i per això ha demanat a la Generalitat i a l’Estat que exerceixin les seves competències i hi hagi una regulació dels lloguers com a Berlín o París i que posin límits als preus. “Si un propietari veu que si posa el seu pis per a ús turístic li dóna 10 o 20 vegades més [que un lloguer normal], tots els propietaris es passaran a l’ús turístic. Per tant, com a administració hem de vetllar pel dret a l’habitatge, i hem de preservar-lo”, explica.

Cargando
No hay anuncios

També reclama ajuda a la Generalitat per lluitar contra plataformes com Airbnb o Homeaway. “Ja sabem que l’Estat dificulta moltes coses, però la Generalitat podria regular i no ho està fent, i l’Ajuntament està sol intentant controlar uns monstres que són globals. No pot ser que aquestes plataformes facin una milionada de beneficis cotitzant a borsa i anunciant milers de pisos il·legals a la nostra ciutat, és inacceptable”.

Un any ple de patates calentes que ha hagut d’afrontar

Cargando
No hay anuncios

Agressió Guàrdia Urbana

“He vist el vídeo de l’agressió de dos agents a un motorista, però no em correspon a mi jutjar-ho. L’important és que la Guàrdia Urbana ha actuat amb els seus mecanismes sense intervenció política”.

Cargando
No hay anuncios

Manters

“Fins ara només s’abordava des del punt de vista policial, però és més complex i hi actuem ajudant-los a deixar la venda il·legal. Quan no resols el problema de fons, el problema es desplaça, no desapareix”.

Cargando
No hay anuncios

Tramvia i Pere Macias

“Va ser estratègic fitxar un màxim expert en mobilitat, un enginyer de primer nivell i gran defensor del tramvia i que pot facilitar consensos amb altres partits. Hem demostrat que no som sectaris”.

Cargando
No hay anuncios

Consultes populars

“En farem, però ara estem treballant en el reglament de participació, que volem que s’aprovi amb consens. Una de les primeres podria ser per decidir si entrem a l’AMI”.