Canvi de rumb: la despenalització del cànnabis
Consumir marihuana ja no és delicte en més de 20 països i l’Uruguai n’ha legalitzat la venda
WashingtonAlguns fans dels Seahawks de Seattle van fumar marihuana el 2 de febrer per celebrar la victòria del seu equip a la Super Bowl. I probablement alguns fans dels Broncos de Denver van fer el mateix per consolar-se de l’estrepitosa derrota. Els equips de futbol americà d’aquestes ciutats juguen als dos estats que han legalitzat aquest any el consum i la venda del cànnabis per a usos recreatius: Washington i Colorado.
El món ja fa temps que ha començat a virar cap a la descriminalització i fins i tot en alguns casos legalització d’aquesta droga. El nombre de països i regions que segueixen aquesta direcció s’estén a un ritme imparable. Els casos dels dos estats dels Estats Units -un país que als anys trenta va promoure la prohibició del cànnabis i als setanta va iniciar una guerra contra la droga- coincideix amb la decisió històrica de l’Uruguai de convertir-se en el primer país a legalitzar i regular la producció, la venda i el consum del cànnabis. Tot i que seria el segon país si es té en compte que Corea del Nord no considera la marihuana una droga i, per tant, no en prohibeix el consum.
Canvi de l’opinió pública
El 58% dels nord-americans, a favor de legalitzar la marihuana
Els analistes asseguren que aquesta onada de països a favor de descriminalitzar la marihuana -més de vint- és conseqüència d’un canvi de l’opinió pública i del creixent convenciment entre les elits polítiques que la lluita contra les drogues, especialment el cànnabis, ha fracassat.
“A la dècada dels seixanta només un 12% dels nord-americans donaven suport a la legalització del cànnabis. Actualment, segons enquestes recents, aquesta xifra ha crescut i està entre el 55% i el 58%”, afirma Art Way, expert de l’organització Drug Policy Alliance, que defensa la legalització de totes les drogues. “Creiem que l’impuls de fortes campanyes educatives i de salut sobre les drogues i la seva regulació és la millor manera de reduir-ne el consum”, afegeix. Way explica que la criminalització del consum i la tinença de petites quantitats de drogues com el cànnabis no ha solucionat el problema. “Aquest sistema ha destrossat la vida de milers de joves, que han estat empresonats i que tenen moltes dificultats de reinserir-se a la societat un cop han complert sentència”, raona. Un estudi de la Unió Americana de Llibertats Civils calcula que entre el 2001 i el 2010 hi va haver vuit milions de detencions per cànnabis als Estats Units i revela una gran discriminació racial, ja que un 88% dels detinguts eren afroamericans.
Canvi de tendència
L’Amèrica del Sud ha liderat la despenalització del cànnabis
Els països llatinoamericans, que durant dècades han lluitat contra el narcotràfic, han liderat la despenalització del cànnabis. A banda del pas que ha fet l’Uruguai, en els últims anys països com Colòmbia, l’Argentina, Mèxic i Xile han aprovat lleis en aquesta línia. La tendència en aquesta regió i a la resta del món se situa més cap a la despenalització, que no és el mateix que legalització. Despenalitzar vol dir que una activitat deixa de ser delicte, però continua prohibida i pot suposar multes econòmiques. Legalitzar, en canvi, significa que l’activitat o la conducta passa a ser legal i és regulada pel govern. Així, la despenalització del consum de drogues tracta el drogodependent com un malalt que necessita tractament mèdic. Pel que fa a Europa, el 2001 Portugal va prendre la decisió inèdita de despenalitzar totes les drogues, no només el cànnabis. Altres països, com Bèlgica, la República Txeca i Croàcia, també han despenalitzat el cànnabis.
Pros i contres
Efectes de la legalització sobre el consum de la droga i la violència
Un 3,9% de la població mundial consumeix cànnabis, segons l’informe anual de l’ONU sobre el consum de drogues. La xifra puja fins al 5,6% a Europa i fins al 8% als EUA. Una majoria d’articles que han estudiat els efectes de la legalització del cànnabis no observen canvis significatius en el consum. El cas de Portugal demostra que la despenalització no només no n’ha fet augmentar el consum sinó que, a més, té un dels nivells més baixos d’Europa.
En canvi, el professor de criminologia de la Universitat de Maryland Peter Reuter creu que als estats de Colorado i Washington hi haurà un creixement del consum de cànnabis pel seu baix cost. “És molt probable que el preu comercial, fins i tot amb els impostos, sigui bastant inferior al preu del mercat il·legal”, afirma. Art Way, però, no ho veu així. “Washington i Colorado provaran que la legalització és la millor manera de lluitar contra el consum de drogues i impulsaran canvis en altres estats i en altres països”. Way també creu que la violència es reduirà als carrers i a les fronteres. Les màfies i els càrtels de la droga perdran poder, ja que notaran un descens dels guanys del seu comerç clandestí.
Alleujament del dolor
L’ús mèdic de la marihuana s’ha estès als Estats Units i al món
L’ús mèdic de la marihuana està cada cop més acceptat en més d’una dotzena de països del món, entre els quals hi ha Espanya. Als Estats Units fins a 20 estats ja han legalitzat el cànnabis per a usos mèdics, i en els pròxims mesos ho podrien fer alguns estats del sud, més conservadors i poc inclinats a aquest tipus d’iniciatives legislatives, com per exemple Tennessee. En el debat es recorda que el cànnabis pot crear dependència i té efectes negatius per a les funcions cerebrals i respiratòries. Pot provocar malalties com bronquitis, depressió i psicosi. Tot i així, es considera que sota supervisió mèdica pot alleugerir el dolor de pacients amb càncer o sida.
El turisme de marihuana
Amsterdam
Amsterdam és el destí estrella del turisme de marihuana. El cànnabis és, sobre el paper, il·legal als Països Baixos, però es considera una droga tova. I, per tant, no se’n persegueix la possessió de quantitats petites ni el consum. Des dels anys 60 els holandesos i els turistes més grans de 18 anys poden comprar i consumir cànnabis (marihuana i haixix) en cafeteries regulades pel govern. Els 200 coffee shops d’Amsterdam i el festival The High Times Cannabis Cup, que se celebra cada novembre, tenen un gran atractiu turístic. A principis de l’any passat el govern va voler limitar la venda de cànnabis a turistes, però municipis com Amsterdam s’hi van oposar.
Negril, Jamaica
El cànnabis és il·legal a Jamaica, però és fàcil comprar-ne i se’n tolera el consum si es fa amb discreció. El cultiu d’aquesta droga està estès arreu de l’illa. La ciutat de Negril té una de les platges més boniques del país i l’accés a la ganja -així és com anomenen la marihuana- és assequible. Els grangers d’aquest municipi i dels voltants ofereixen als turistes recorreguts, que són il·legals, a plantacions de cànnabis, així com degustacions. En els últims anys algunes organitzacions i polítics intenten pressionar per aconseguir la descriminalització i legalització del cànnabis a la terra de Bob Marley. Afirmen que podria beneficiar l’economia jamaicana.
Seattle
Seattle és la ciutat més gran de Washington. Aquest estat i el de Colorado han legalitzat la venda i el consum de cànnabis per a fins recreatius. Tot i així, la ciutat ja tenia en el passat una política de tolerància amb aquesta droga. De fet, des del 1991 acull el Festival del Cànem, que cada any atrau més de 100.000 persones. El seu objectiu és educar sobre l’ús de la marihuana. Durant els dies del festival s’organitzen concerts, exposicions i conferències. A més, ofereix la possibilitat de consumir cànnabis. Aquest any, per primer cop, aquest consum serà legal. Tant Washington com Colorado esperen augmentar el turisme gràcies a la legalització de la droga.
Nimbin
Nimbin és un petit poble situat a l’estat de Nova Gal·les del Sud, a Austràlia, a uns 200 quilòmetres de Brisbane. Des de la celebració el 1973 del Festival Aquarius, conegut com el Woodstock australià, aquest municipi es va convertir en un refugi de la cultura hippy. El cànnabis es cultiva, es ven i es consumeix als seus carrers. Hi ha diverses botigues que venen productes relacionats amb el cànnabis. Des del 1993 se celebra cada any al mes de maig el Nimbin Mardigrass, que és una manifestació per demanar la fi de la prohibició del cànnabis. Tot i així, aquesta droga segueix sent il·legal a Austràlia i només alguns estats l’han despenalitzat.