El camí recorregut cap a l'emancipació nacional
El Govern vol arribar a la consulta amb la feina feta
BarcelonaUn dels objectius del Govern és arribar a la consulta amb un mínim de "feina feta". Aquest concepte es refereix a la creació d'unes mínimes estructures d'estat que garanteixin un primer esquelet de la Catalunya estat per afrontar amb més garanties la separació d'Espanya en cas que guanyés el sí. La creació d'aquestes estructures, per ara en estat embrionari en àmbits rellevants, es combina amb els passos institucionals cap a la consulta que està fent el Govern juntament amb el seu soci parlamentari d'ERC, i també amb el suport més o menys sòlid d'ICV-EUiA. Repassem l'acció de l'executiu d'Artur Mas en relació al procés sobiranista, a la consulta i a la creació d'estructures d'estat per a Catalunya.
Consell Assessor
Un organisme que traçarà les línies de l'estat propi
El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) té l'encàrrec d'Artur Mas de definir l'estructura de l'estat propi. El presideix Carles Viver Pi-Sunyer i depèn de Presidència. Havia de ser l'únic organisme extern de suport al Govern, però per petició de la resta de partits han acabat apareixent el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i la comissió parlamentària sobre el mateix assumpte.
Pacte Nacional
A l'espera que s'hi sumi, o no, el PSC per formalitzar-se
L'embrió del Pacte Nacional va començar a caminar ahir amb una incògnita: si el PSC s'acaba de decidir a formar-ne part o no. De moment només hi ha un document de mínims que rebrà esmenes dels partits i que haurà de buscar les fórmules adients per encabir-hi la societat civil. Està prevista una segona reunió per constituir el pacte, amb la incògnita socialista i la concreció del full de ruta, que no parla de la data del 2014, com sí que es desprèn de l'acord de governabilitat entre CiU i ERC.
Comissió parlamentària
Un organisme per avaluar el diàleg per la consulta
Dimecres es constituirà la comissió parlamentària sobre el dret a decidir, que explorarà els marcs legals per fer la consulta i avaluarà quin és l'estat del diàleg del president Mas amb Madrid pel referèndum. A l'estil de la comissió del pacte fiscal, s'emetran unes conclusions i s'hi convidaran experts per definir el camí a fer abans de convocar consulta.
Hisenda pròpia
El Govern confia que s'hi puguin pagar impostos a l'estiu
Des del Govern reconeixen que la Hisenda pròpia és l'estructura d'estat més important per garantir l'èxit del procés. De moment s'ha nomenat Joan Iglesias Capellas per assessorar l'executiu en aquesta qüestió. S'espera que a l'estiu ja s'hi puguin ingressar els tributs. Georgina Arderiu, secretària d'Hisenda, és una peça clau en el procés.
Diplocat
Una diplomàcia informal per estendre la taca d'oli
El Govern ha posat en marxa la xarxa Diplocat, un entramat de diplomàcia informal al capdavant del qual hi ha Albert Royo i que té la intenció d'explicar el procés sobiranista a l'estranger. La idea de l'executiu és que el seu argumentari -que denuncia que Espanya no vol dialogar la consulta- es vagi estenent com una taca d'oli.