Caixes botí: el salt dels videojocs a les apostes

Carina Bellver
i Carina Bellver

BarcelonaLa quarta tipologia de joc amb diners més consumida durant el confinament, segons el ministeri de Salut, van ser les anomenades caixes botí, també conegudes com a loot boxes, recompenses que els jugadors reben a través de micropagaments per aconseguir nous personatges, tresors o habilitats de manera aleatòria, sense saber què ni quan els tocarà. Aquest element de sorpresa és el que assimila les caixes botí a les apostes amb diners i fa que siguin potencialment addictives. “Veiem una relació directa entre aquestes recompenses i la possibilitat que siguin un precipitador de conductes ludopàtiques”, adverteix Josep Lluís Matalí, coordinador de la unitat de conductes addictives de Sant Joan de Déu.

La literatura científica recull una dotzena d’estudis que certifiquen que les loot boxes comparteixen amb els jocs d’atzar característiques estructurals i psicològiques. És més, l’últim d’aquests estudis, publicat al Regne Unit, estableix una correlació entre les caixes botí i els problemes d’addicció a les apostes.

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya, les unitats d’addiccions conductuals comparteixen l’opinió que les loot boxes són, directament, un joc d’aposta encobert. Com passa amb les escurabutxaques, el premi apareix després d’un nombre desconegut de jugades que va variant, sense una regularitat que el jugador pugui desxifrar.

Cargando
No hay anuncios

El potencial addictiu descrit a les caixes botí fa que siguin un perill, especialment per als menors. Segons la direcció general d’Ordenació del Joc, més de la meitat dels principals jocs disponibles en telèfons mòbils i un 35% dels jocs més importants d’ordinador ofereixenloot boxes. A més, la presència d’aquests micropagaments és constant en videojocs qualificats per a menors de 18 anys. A tall d’exemple, de 54 jocs de descàrrega per a mòbils que ha analitzat l’organisme, 51 estan qualificats per a majors de 12 anys i 31 per a menors de 7 anys. I segons un estudi publicat al juny per la Universitat Internacional de la Rioja, gairebé un 30% dels menors espanyols han comprat caixes botí en els últims 12 mesos i d’aquests, el 91% ho han fet amb el vistiplau de la família. El 2020, aquests micropagaments van generar 15.265 milions de dòlars en ingressos i el 2025 es preveu que la xifra assoleixi els 20.300 milions, segons Statista.

Davant d’aquesta realitat, el ministeri de Consum estudia prohibir només als menors l’accés a les loot boxes, mentre el govern català advoca per una prohibició sense distincions d’edat, com fan Bèlgica o els Països Baixos.