ELECCIONS, ELS ESTATS UNITS DECIDEIXEN
Dossier 06/11/2012

Obama-Romney, el duel al carrer

Teresa Turiera
6 min
Vuit veus del carrer, entrevistades per l'ARA

BarcelonaLes preguntes

  1. A qui pensa votar i per què?
  2. Com pot afectar el resultat a la seva vida?
  3. Està en desacord amb el seu candidat en algun punt?
  4. En què s'ha de centrar el nou president?

DEMÒCRATES

Nikki Brake-Sillá: "Vull un Obama més dur amb Wall Street"

  1. Votaré Barack Obama perquè m'agrada la seva posició a favor de la igualtat de drets entre homes i dones i perquè ha acabat amb les guerres a l'Iraq i a l'Afganistan. Obama s'ha adonat que la classe mitjana estava desapareixent i ha estimulat l'economia en general i les petites empreses i els productes fets a Amèrica en particular.
  2. El fet de votar Obama no influirà en la meva vida, però ho veig com una assegurança perquè, per exemple, encara pugui tenir el control sobre el meu cos i visqui en un país on la gent tingui accés a una assistència sanitària decent.
  3. Ha estat massa tou amb les grans corporacions. Vull un Obama més dur amb Wall Street. Si ho hagués fet i hagués apujat els impostos de l'1% als més rics, ara tindria el suport de molta més gent.
  4. Les prioritats del nou president haurien de ser posar fi als diferents conflictes bèl·lics al Pròxim Orient; acabar amb les llacunes fiscals que encara beneficien les grans fortunes; defensar els drets de la dona i declarar inconstitucional la Defense of marriage act , la llei que no reconeix a nivell federal els mateixos drets i deures adquirits per la unió de persones del mateix sexe en un determinat estat

Amanda Wirthlin: "La prioritat és la formació i la creació d'ocupació"

  1. Votaré Obama per la seva experiència i els seus punts de vista sobre la política exterior, i perquè ha demostrat que va a l'arrel dels problemes. M'agrada el seu pla per oferir més incentius i ajuts de matrícula als estudiants universitaris. Si el preu de les matrícules segueix en augment, desapareixeran els beneficis d'una educació universitària.
  2. Encara hi ha molta feina a fer, però espero que si Obama segueix com a president la situació financera del nostre país comenci a millorar.
  3. El que no m'agrada d'Obama és com planteja els acords comercials amb la Xina, perquè està fent mal als esforços per redreçar l'economia. En les últimes eleccions vaig votar John McCain, i ara també comparteixo alguns punts amb Romney, però no accepto que vagi canviant d'opinió, de més moderada a més conservadora, segons el públic.
  4. La formació i la creació d'ocupació. Donar als empresaris incentius fiscals per contractar més. La majoria dels llocs de treball que s'han creat són de salaris molt baixos, cosa que només representarà una petita diferència en l'estimulació de l'economia.

Andrew Gelman: "S'ha d'invertir en infraestructures "

  1. Obama és un líder experimentat, amb una visió progressista sobre el rol que ha de tenir el govern al país i a l'estranger. Valoro l'estímul que està donant a l'economia, la reforma del sistema sanitari i les seves propostes d'igualtat entre sexes i de respecte als drets dels homosexuals. En política exterior valoro la retirada de tropes de l'Iraq i l'Afganistan i que eliminés Bin Laden.
  2. Guanyi qui guanyi no espero un gran canvi en la meva vida, ja que, afortunadament, soc econòmicament independent.
  3. No m'agrada que Obama rebaixi els impostos a la classe mitjana. Això només és una carta política per atreure més vots, però a la llarga farà créixer el dèficit. Amb Romney comparteixo la proposta d'endurir els acords comercials amb la Xina pel que fa a la infracció de la llei de patents i la manipulació monetària. Però no accepto que els republicans vulguin anul·lar la reforma sanitària, que pretén ajudar els més pobres i alhora reduirà costos.
  4. La inversió en infraestructures per fer créixer la indústria de tecnologia punta; una política de conservació de l'energia, per millorar la competitivitat; una reforma que augmenti l'edat per rebre prestacions socials i l'assistència sanitària, i seguir retallant l'exercit.

Don Linke: "Un món segur per tenir una vida lliure i productiva"

  1. Encara no he decidit el meu vot al 100%. Obama no ha complert les meves expectatives, però ha fet el que ha pogut davant la imminència del col·lapse financer que va heretar i, en general, estic més alineat amb els demòcrates. Per exemple, en la llibertat perquè una dona decideixi si vol avortar, o en la reforma sanitària, perquè ampliarà la cobertura a molta gent i rebaixarà la pressió sobre els serveis d'urgència dels hospitals.
  2. Estic retirat i a mi m'afectarà poc la victòria d'un candidat o l'altre. Però sí em preocupa la situació que trobin en el futur els meus fills i néts. Necessitem controlar la despesa pública tal com ho ha de fer cada família. No podem estar sempre endeutant-nos. Els republicans volen menys regulació del govern i això és bo, però cal garantir que la cobdícia corporativa no torni a quedar sense control, com va passar amb Enron.
  3. Obama no ha concretat mesures específiques per reduir el dèficit públic. Aquest punt el veig més fort en Romney, amb qui no comparteixo que vulgui aplicar exempcions fiscals als més rics però no a la classe mitjana.
  4. Seguretat econòmica per què tots els nord-americans puguin tenir una vida lliure i productiva, i la protecció de la salut de tots els ciutadans.

REPUBLICANS

Gary P. Swain: "Cal independència energètica"

  1. Espero que Romney i la seva excel·lent trajectòria com a home de negocis que ha capgirat empreses en fallida pugui donar un cop de timó a la presidència d'Obama. El deute acumulat és alarmant i això pot acabar en una gran frustració i fins i tot en manifestacions de violència al carrer. També dono suport a Romney perquè promogui l'explotació dels nostres recursos naturals i faci que els EUA siguin realment independents en matèria d'energia. Ara som ostatges dels països productors de petroli, entre altres raons per culpa de les demandes i obstacles burocràtics dels anomenats "ambientalistes".
  2. Si es fa una política d'impostos favorable a les empreses i s'elimina molta regulació administrativa, l'economia creixerà i espero que això millori les oportunitats de trobar feina.
  3. L'únic que em motiva d'Obama és votar-hi en contra!
  4. L'extracció de recursos i l'exploració de nous jaciments d'energia per donar independència econòmica als EUA i donar incentius fiscals a les empreses que creixen i contracten nous treballadors.

Alejandro F. Pascual: "Obama ha sigut el pitjor president"

  1. Votaré Mitt Romney perquè comparteixo els valors que defensa i també perquè Obama ha sigut el pitjor president que hem tingut mai. Fins i tot pitjor que Jimmy Carter!
  2. La meva vida és immillorable. La veritat és que no em puc queixar. Però sí que em faria molt feliç saber que els meus fills podran viure en uns Estats Units molt millors del que tenim ara, més pròspers i amb més oportunitats.
  3. El que no comparteixo són els republicans que defensen els drets dels gais i les polítiques antiavortistes. Però el que importa són les qüestions relacionades amb l'economia, la seguretat nacional i els valors com Déu, la família, el país i la llibertat individual. Si he de dir una cosa que aprovo d'Obama és que ha matat més terroristes àrabs que tots els presidents dels Estats Units junts! Per contra, no m'agrada que vulgui redistribuir la riquesa. La gent ha de treballar, i no pas viure dependent dels diners que li arriben de l'administració.
  4. La prioritat del nou president hauria de ser crear llocs de treball. L'atur és ara mateix el gran problema que tenim als Estats Units. Si més gent treballés, això eliminaria la bossa de persones que ara mateix viuen estrictament de la nòmina del govern. Així es podria estimular l'economia amb impostos que pagarien una part més àmplia dels treballadors.

Annette Hammersten: "No vull que els meus fills hagin de pagar el deute"

  1. Obama s'ha endeutat mentre gastava milions de dòlars a estimular l'economia, però la situació econòmica no ha millorat. Mentrestant, les empreses no saben on invertir perquè no veuen clar cap on va el govern. Votaré Romney perquè espero que sàpiga treballar tant amb els republicans com amb els demòcrates i redreçar la situació.
  2. No espero que Romney millori la meva vida. Precisament, això és el que va prometent Obama, facilitar la vida a diversos col·lectius (dones, minories, etc.), però jo només vull que el govern administri els afers públics de manera responsable. I no vull que els meus fills hagin d'acabar pagant el deute pel fet que ara evitem sacrificis a canvi de no perdre vots.
  3. Els impostos, en particular als rics, són baixos. Tot i això, no és constructiu criticar els que han tingut èxit. En lloc de perdre dos anys negociant la reforma sanitària, els demòcrates podrien haver canviat l'estructura fiscal del país.
  4. Reformar drets que estan fora de control: un 8% té declarada una discapacitat. És fàcil acollir-se a programes d'ajuda i se n'abusa. Reduir els departaments de l'administració, també els militars. El nou president no ha d'implicar sempre els EUA en conflictes internacionals. No podem arreglar-ho tot!

Tracy Paul Arntz: "Un líder fort per tornar a unir la política nord-americana"

  1. Votaré Mitt Romney perquè no m'agraden gens les polítiques que ha fet Obama i no crec que sigui el líder fort que necessita ara aquest país. A més, em preocupen els seus plans per augmentar els impostos, i no crec que sigui capaç de millorar l'economia nord-americana.
  2. No comparteixo la posició de Romney sobre l'avortament o el matrimoni entre persones del mateix sexe, crec que això ho hauria de decidir cada Estat, i no el govern federal. En qualsevol cas, s'hauria de centrar més en l'economia, que és un tema molt més important.
  3. M'agradaria que Mitt Romney sigui un líder prou fort com per poder encoratjar el bipartidisme dins del mateix partit republicà. Ha sigut molt decepcionant veure com la política americana s'ha tornat tant extremadament dividida en dos fronts com ha passat en els últims 4 anys.
  4. La prioritat número 1 del nou president hauria de ser l'economia. Si s'aconsegueix sanejar el finançament i tornar a créixer, hi haurà moltes més oportunitats per tots els nord-americans.
stats