La dreta espanyola repta Sánchez a allunyar-se dels nacionalistes
La Moncloa omet la manifestació, però PP i C’s ho aprofiten per intentar acorralar el PSOE i aplanar-se la investidura
MadridQue el procés independentista català és una peça clau del bloqueig de la governabilitat a Espanya és manifest des de les eleccions del 20 de desembre de l’any passat. Però la dreta espanyola confia que cada pas endavant en el full de ruta cap a l’estat propi pugui aplanar-los el camí cap a la Moncloa. Les multitudinàries manifestacions de la Diada d’ahir no van rebre cap resposta del govern espanyol, però van posar en relleu aquesta estratègia tant al PP com a Ciutadans. Els dos partits van moure peça per intentar acorralar el PSOE. Exigeixen al líder socialista, Pedro Sánchez, que allunyi definitivament qualsevol opció -mai expressada per Sánchez- d’entendre’s amb els partits nacionalistes en una investidura.
En el calendari del president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, hi ha dues dates marcades en vermell. Són el 25 de setembre, eleccions basques i gallegues, i la celebració de la qüestió de confiança al president català, Carles Puigdemont, tres dies després. El dibuix de la situació que fan alguns sectors del PP és que una revifalla del procés en termes mediàtics a Espanya -on ha quedat arraconat pel garbuix de la investidura espanyola- donarà munició a l’oposició que Sánchez té dins del PSOE, i el conduiran a oblidar definitivament la seva aspiració de conformar una majoria alternativa a Rajoy. Si l’amenaça a la unitat d’Espanya s’intensifica, calculen, els socialistes hauran de garantir un govern fort a Espanya per poder combatre-la com més aviat millor. I confien que Susana Díaz i la resta de barons socialistes crítics amb Sánchez forcin el desenllaç.
Rajoy va guardar silenci ahir -es va limitar a desitjar, a través de Twitter, una Diada marcada pel “seny” i “per a tots els catalans”-. Va ser la vicesecretària d’estudis i programes del PP, Andrea Levy, qui va esbossar aquesta estratègia, en un acte de campanya al País Basc: “El PSOE ja fa temps que quan li diuen nacionalisme corre a posar-s’hi al costat”. La diputada al Parlament de Catalunya va acusar Sánchez de tenir una “indefinició acomplexada”, i va fer servir el pacte entre el PSC i l’alcaldessa de Barcelona -“que es manifesta amb els independentistes”, va dir- per inflar la idea que a Sánchez li podria passar pel cap intentar arribar a un pacte amb Podem que comptés amb les abstencions dels independentistes catalans per ser investit.
I, en això, la sintonia entre els dos principals partits de la dreta espanyola segueix intacta. El president de Ciutadans, Albert Rivera, va ser encara més explícit que Levy en l’acusació a Sánchez: “Hi ha molts socialistes, socialdemòcrates, moderats i gent constitucionalista que no pot entendre que el PSOE estigui tramant un govern amb Podem i els nacionalistes”.
No és que Sánchez hagi explicitat que vol formar govern amb el suport dels independentistes -tot i que Ferraz mai ha descartat que es pugui rebre el suport gratis del PDC, davant l’escenari imminent de noves eleccions o un nou govern de Rajoy-. Però la dreta vol inflar aquest discurs, ara que l’independentisme torna a omplir els carrers, i està a punt de tornar a presentar un repte democràtic a l’Estat.
Lluny de donar-hi ales, el líder socialista va insistir ahir a implorar a Ciutadans i a Podem que “aixequin els vetos” creuats i es posin a treballar per formar un “govern de regeneració”. Sánchez no vol esbossar cap acostament als nacionalistes, i no va entrar a fer consideracions de fons de la manifestació d’ahir. Es va limitar a prometre que treballarà “per una Catalunya millor en una Espanya diferent”. Qui tampoc no va fer cap referència a la Diada va ser el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ni tan sols va fer el tuit de rigor per felicitar la celebració als catalans, que sí que van fer la resta de líders espanyols.
Una “minoria radicalitzada”
Tant Rivera com Levy també van coincidir a titllar les multitudinàries manifestacions de la Diada d’ahir com a actes d’una “minoria radicalitzada”, en paraules de la diputada popular. El líder de Ciutadans va expressar el seu desig que “algun dia se celebrés una Diada de tots els catalans”, mentre que Levy va carregar contra Puigdemont per haver assistit a les mobilitzacions. Segons Levy, la decisió de Puigdemont el que fa és “dividir els catalans” i, per aquest motiu, el president de la Generalitat “no pot governar un projecte majoritari per a tota la societat catalana”.
El silenci oficial que va guardar ahir la Moncloa es trencarà previsiblement avui, quan el president espanyol en funcions ha d’afrontar una agenda d’actes atapeïda. Al matí s’adreçarà als diputats del PP en la reunió plenària del partit i en un discurs en obert, en el qual insistirà en la necessitat que el PSOE replantegi la seva postura, i a la tarda es reunirà amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Fonts de la Moncloa no van detallar ahir si el president espanyol es referiria a les manifestacions.