Els 'comuns' es reivindiquen com l’alternativa

La confluència es proposa abraçar el “nou catalanisme de majories” en el seu primer acte en una Diada

Els comuns van commemorar a Sant Boi els 40 anys de la històrica Diada del 1976.
Marc Toro
12/09/2016
3 min

Sant Boi de Llobregat“El que ens plantegem a partir d’avui és un nou catalanisme de majories, la nova alternativa per a Catalunya”. Les paraules del portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, no podien ser ahir més clares a Sant Boi. El primer acte propi dels comuns en un Onze de Setembre commemorava la històrica Diada del 1976 -la primera després de la mort de Franco-, però va servir de tret de sortida simbòlic a la creació del nou partit amb el qual la confluència d’esquerres vol convertir-se en alternativa de govern.

Sota un sol implacable els comuns van reunir menys de mil persones al Parc de la Muntanyeta de Sant Boi, però la presència de la plana major de la confluència a la fila zero -des de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, fins a Ernest Urtasun (ICV), Albano Dante (Podem) i els diputats d’En Comú Podem i Catalunya Sí que es Pot- anunciava que el missatge seria ambiciós: “A partir d’avui hem de saber construir-nos, i no només com a espai electoral, sinó com a eina i alternativa per a les classes populars del país”, va defensar Domènech entre aplaudiments. La presentació de la nova formació està prevista per al primer trimestre de l’any que ve, si bé la seva primera oportunitat per fer el salt a la Generalitat podria ser d’aquí un any, ja que Puigdemont va anunciar ahir que espera que per a la Diada del 2017 ell estigui en funcions i les eleccions convocades.

Les diverses intervencions al llarg de l’acte van posar en relleu el paper dels comuns i les seves confluències estatals en la defensa de les reivindicacions nacionals de Catalunya. “Hem defensat com ningú, absolutament com ningú, el dret a decidir del nostre poble”, va recordar Domènech aixecant el to de veu, mentre que la sociòloga Marina Subirats va reflexionar: “La gent que venim de l’esquerra i de la tradició del PSUC o d’ICV hem estat fa molts anys en la defensa de la identitat nacional de Catalunya. Que mai us diguin que no defenseu els drets i les llibertats de Catalunya”, va reblar.

Rebuig de la unilateralitat

La reivindicació d’un referèndum va ser un missatge recurrent a l’acte. Domènech va insistir que en l’exercici del dret a decidir “no s’hi val esperar”, si bé va rebutjar la “pressa” i la creació d’“un mur o un xoc” amb la resta de pobles de l’Estat. “Només s’assolirà la llibertat des de la fraternitat”, va dir. En aquest sentit, va tornar a desmarcar els comuns de les vies unilaterals i els “dogmes” del full de ruta del Govern. “No esperarem ni un minut per construir la llibertat, però no ens atraparem en fulls de ruta que semblen debats d’acrònims”, va dir, i encara va ironitzar: “Quan Lluís Companys, el millor president de la Generalitat de la història, va proclamar la Segona República, no havia sentit parlar mai de RUI o DUI”.

El cineasta Pere Portabella, que va ser fundador de l’Assemblea de Catalunya i exdiputat al Parlament pel PSUC -i que va participar en la Diada del 1976-, va voler subratllar la urgència del “reconeixement de la plurinacionalitat a l’Estat i del dret a decidir”. “És urgent un referèndum per conquerir una federació, una confederació o la independència”, va dir, en l’única referència a l’estat propi que es va fer durant l’acte. Els parlaments van acabar amb Els segadors i molts dels assistents amb els punys alçats o onejant senyeres, banderes republicanes o del PSUC. D’estelades, en canvi, només se’n va veure una.

stats