Turisme

Volcans sense necessitat de viatjar a Islàndia

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa amaga grans atractius biològics

4 min
El volcà de Santa Margarida forma part del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

"Salvem els volcans!" va ser un crit d'alarma que es va popularitzar durant els anys 70 d’un grup de persones que assistien, indignades, a la sistemàtica destrucció a la qual estava condemnada la zona volcànica fins aleshores més ben conservada de la Península. Un crit que s'unia al clam col·lectiu no només per retrobar la identitat nacional amb la restauració de la Generalitat de Catalunya, sinó també per conservar el territori, el paisatge i els valors naturals i patrimonials.

Aquella emblemàtica crida va tenir efecte i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa s’ha convertit en el millor exemple de paisatge volcànic de la Península i un dels més destacats d'Europa. Hi ha itineraris per recórrer els més emblemàtics dels seus 38 cons volcànics, així com l'encantadora Fageda d'en Jordà. La zona acull més de vint colades de laves basàltiques i molts atractius biològics i culturals. L'espai natural que el protegeix abasta tretze municipis, la majoria a la riba del Fluvià.

La vegetació i la fauna de l’entorn són variades i exuberants. Hi ha més de mil espècies en un territori d'alzinars, rouredes i fagedes. Aquesta combinació ofereix una gran diversitat d'itineraris per fer a peu. El paisatge vegetal d'aquest espai és molt divers i acull una de les millors mostres de la vegetació humida de Catalunya, amb espècies pròpies del Pirineu i de zones atlàntiques. Els boscos humits, com ara fagedes i rouredes de roure pènol, són un conjunt que peculiarment se situa a baixa altitud, sobre substrats volcànics i el vessant meridional dels Pirineus. La fauna, per la seva banda, es caracteritza també per la seva diversitat, que s’explica pels diferents ambients que s'hi troba. La zona té espècies de gran interès, sobretot pel que fa als invertebrats, amb moltes de rares i endèmiques.

Els volcans més emblemàtics són els de Santa Margarida, el Montsacopa i el Croscat, el més gran i més jove de la península Ibèrica. El patrimoni arquitectònic de la zona inclou esglésies i castells. A la Garrotxa, de fet, hi ha una arrelada tradició amb llarga experiència d’ensenyament artístic, relacionada amb la indústria d’imatgeria religiosa centenària. Aquest esperit també es reflecteix en la societat garrotxina, amb una xarxa associativa amb moltíssimes entitats –al Parc Natural hi ha més de 350 entitats socioculturals–, i on les festes i tradicions populars estan ben arrelades i són molt participatives.

També s'hi duen a terme constantment activitats culturals i de divulgació geològica i naturalística. Els Espais Museístics, per exemple, són indrets d’especial interès i de visita obligada per conèixer aspectes importants del Parc Natural. Estan preparats perquè els visitants els puguin visitar, en puguin gaudir i els puguin conèixer. En general, disposen d’un aparcament preparat on es pot obtenir informació, un itinerari a peu convenientment senyalitzat per visitar l’espai i material interpretatiu sobre els valors de l'indret. Els especialistes recomanen visitar la zona amb un guia del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. El parc promou la creació i l'adequació d’aquests espais museístics per crear una xarxa completa que permeti explicar als visitants el territori i la seva història.

Moltes de les iniciatives nascudes a la zona aposten per potenciar els productes autòctons. Fet al Parc, per exemple, és una proposta que reuneix un conjunt d’agricultors i ramaders compromesos amb la conservació del Parc Natural, que comparteixen una manera de treballar que conflueix en tres grans blocs: origen, manteniment d’espais agraris i bona gestió ambiental.

El Parc Natural compta amb l’acreditació de la Carta Europea del Turisme Sostenible des de l’any 2001, una eina de gestió que permet als espais protegits desenvolupar el turisme de manera sostenible basant-se en una visió aprovada per la Federació Europarc, segons la qual es proporciona al turisme una experiència de qualitat, salvaguardant valors naturals i culturals, donant suport als mitjans de vida locals i apostant per una economia sostenible.

El Parc Natural ofereix una diversitat de programes i recursos d’educació ambiental especialment dissenyats per als diferents col·lectius que visiten l’espai protegit. Tots aquests programes són desenvolupats amb criteris de qualitat pels mateixos serveis pedagògics o guies del Parc Natural amb una llarga experiència com a educadors. En els centres d’informació del Parc Natural es pot trobar informació bàsica sobre la zona volcànica: itineraris pedestres, flora, fauna, geologia i vulcanisme, així com informació general de la comarca i l’entorn.

El Centre de Documentació del Parc Natural de la Garrotxa facilita accés físic i virtual a tota mena de coneixement i d'informació sobre el parc i altres matèries d’interès per a la seva gestió. S’ofereixen serveis adequats per a tres tipus d’usuaris: tècnics, investigadors o professors, institucions i empreses, i públic en general. El centre ocupa una superfície aproximada de quatre hectàrees al voltant de la masia de Can Jordà, i actualment està format per un fruiterar de salvaguarda (varietats locals de fruiters) i un fruiterar de demostració (varietats antigues i clàssiques).

T’atreveixes a tastar la cuina volcànica?

L'associació Cuina Volcànica va néixer amb la voluntat d'unir establiments de la comarca de la Garrotxa que basaven la seva gastronomia en el receptari i els productes autòctons d'aquesta comarca, una cuina de muntanya amb productes com el porc senglar, els caragols, les patates de la vall d'en Bas, els fesols de Santa Pau, els naps negres, els escarlots o les castanyes. Ja agrupa quinze restaurants. Malgrat que el punt de partida siguin les receptes tradicionals, des de Cuina Volcànica no s’ha deixat d’innovar per adaptar els plats a les tendències culinàries més modernes. L'associació organitza fires i mostres gastronòmiques com la Mostra Gastronòmica de la Garrotxa a Olot i defensa un turisme sostenible amb interès en els costums de la comarca.

stats