Turisme "slow"
Propostes de viatge per gaudir del patrimoni arquitectònic i natural, la història i la gastronomia.
Fugint de la tradicional dicotomia entre mar i muntanya, a l’hora de seleccionar un lloc de vacances o per fer una escapada, els destins d’interior es consoliden com una proposta que aposta per un turisme més sostenible i respectuós amb l’entorn. Localitats i territoris que han trobat en el seu patrimoni arquitectònic, cultural o natural són el millor reclam per als qui busquen un indret lluny de massificacions i on poder gaudir d’una oferta on són protagonistes un turisme actiu i cultural de qualitat. Un turisme sostenible que per desenvolupar la seva activitat genera un impacte mínim sobre el medi ambient, de manera que contribueix a preservar els ecosistemes i la cultura local, alhora que genera ocupació i ingressos a la població autòctona. Un turisme slow que fa d’aquestes escapades una experiència orgànica que permet connectar amb les persones i l’entorn, gaudint de la cultura, el patrimoni arquitectònic i natural, la història i la gastronomia que ofereixen aquests indrets.
Visitar a fons els recursos turístics, interessar-se per la gastronomia local, descobrir la naturalesa del destí i respectar-ne el ritme i la capacitat i interessar-se per les tradicions locals, fomentant així el treball dels artesans i la preservació del folklore, són els quatre elements que defineixen què suposa aquesta manera de viatjar més assossegada i respectuosa. Així, descobrir la comarca del Matarranya i com l’aigua ha definit el territori, conèixer Catalunya tot fent travessa mentre aprenem noves maneres de relacionar-nos amb l’entorn natural, endinsar-se en la història d’una ciutat monumental com Morella o conèixer territoris de gran riquesa geològica com el que conforma el Geoparc Orígens són una oportunitat per descobrir paradisos propers que ens permeten reconnectar amb la nostra essència i amb cada lloc que visitem, amb la seva cultura, amb la seva gent i el seu entorn. Paradisos propers que conviden a ser descoberts sense presses i des de l’autenticitat.
La pandèmia ha funcionat com a motor de canvi de les prioritats d’uns viatgers que fa temps que demanaven poder conèixer els seus destins de manera més autèntica, però també ha accelerat la transformació d’un sector que ja fa temps que busca amb imaginació més flexibilitat per adaptar-se a les necessitats dels seus clients. La combinació està condimentada, a més, amb una voluntat de les dues parts de trobar fórmules més respectuoses i menys massificades per tenir cura d’un entorn massa sovint maltractat.