Turisme

Rutes per descobrir el patrimoni fluvial de Catalunya

Les excursions al riu, fins i tot en temps de sequera, poden ser la millor excusa per conèixer la diversitat de paisatges que tenim a Catalunya al voltant de l'aigua

Vista del pont vell de Sant Llorenç de la Muga
09/06/2023
5 min

Lo riu és vida. Quantes vegades heu sentit aquesta frase? I sempre ha sigut ben certa. On hi aigua hi ha vida i Catalunya és un país de muntanya, però també d’aigua. Per Catalunya, tot i la sequera, d’aigua en corre molta, i la quantitat de rius, rieres, rierols, torrents, barrancs, valls o llaus és enorme. I, per minsos que siguin, cadascun té el seu nom. Manel Cervera Gallemí, a la web Riusdecatalunya.cat, ha fet un inventari de rius de Catalunya que recull vora de 7.000 topònims, un inventari fruit de molts anys de recerca que està organitzat en tres grans apartats: rius mediterranis, rius de la Conca de l’Ebre i riu Garona. Un cop d’ull a la seva feina ens permet veure el mapa d’un país esquitxat de blau, una riquesa fluvial que també coneix molt bé el geògraf i guia pel medi natural Cèsar Pasadas, autor del llibre Catalunya. 50 excursions als seus rius (Cossetània Edicions), que aquest mes de juny ha estat reeditat amb un nou format.

Pasadas apunta: "Catalunya és un país petit i amb una xarxa hidrogràfica modesta, però força densa. Cada vegada que sortim d’excursió no passarà més de mitja hora que no ens trobem amb una riera o un torrent. Potser no tenim grans rius com en altres països d’Europa, on sovint hi ha cursos que són navegables, però sí que tenim rius més petits i amb molta presència, una realitat que deriva del fet que Catalunya és un país eminentment muntanyós i això fa que tota l’aigua que cau del cel acabi formant torrents, rieres o rius". Pasadas ha trepitjat tot el país i en aquest llibre hi recull 50 propostes d’excursions que són només una petita mostra de totes les que podem fer arreu del país; rutes que ha conegut combinant dues de les seves feines, la de guia pel medi natural i la de documentalista. "Quan vaig plantejar el llibre a l’editorial els vaig presentar 250 rutes! Vam fer una primera selecció d’un centenar i la darrera tria d’aquestes 50 que recull el llibre, representatives de tot el territori. Hem de pensar que tenim dues Catalunyes, una meitat eixuta i una d’humida, i fer propostes en algunes zones ha sigut complex, però n’hem trobat. Així, hi ha rutes que serien imprescindibles, com la del congost de Mont-rebei o els estrets d’Arnes, per exemple, combinades amb altres espais molt més desconeguts".

Guimerà

Cèsar Pasadas afirma, contundent, que l’aigua és vida, i reivindica tenir cura d’aquest patrimoni natural que tenim al país. "Els rius, pròpiament, són territori. Hem de pensar que, a grans trets, només hi ha tres factors que modelin el territori, i un d’ells és l’aigua. Totes les civilitzacions s’han construït al costat de l’aigua, perquè sense aigua no hi ha vida", explica. En aquest sentit, tot i la sequera que ens afecta, convida a seguir descobrint aquest patrimoni fent excursions que tinguin l’aigua com a protagonista. "Fer excursions a rius en temps de sequera és totalment factible, ja n’hem tingut abans. De fet, la guia, les dues vegades que l’he treballat ha sigut en temps de grans sequeres. L’important és entendre que els rius no són només aigua, són tot allò que significa un riu, com la mateixa conformació del territori. Potser per això seria més encertat parlar de valls i no tant de rius. Però, independentment d’això, hem de pensar que una de les excursions més maques que es poden fer és a la Catalunya eixuta, perquè el patrimoni fluvial que ha quedat en aquestes zones sense manipular (gràcies a la poca pressió urbanística) és fantàstic. Segurament no hi trobarem salts d’aigua espectaculars, però sí una cultura i arquitectura fluvials molt interessants", afegeix. I cita com a exemple les peixeres de ponent, rescloses de rius petits que venen de l’època de l’ocupació musulmana.

La pressió de les xarxes

Cèsar Pasadas convida a descobrir tot aquest patrimoni fugint de modes i aprenent a valorar el que el paisatge fluvial ens ofereix. "Si sempre posem l’accent en els llocs macos i fàcils, acabarem provocant que aquests indrets es massifiquin i perdin el seu atractiu", alerta el geògraf. Des de la pandèmia hi ha hagut un boom per visitar el medi natural, al qual hi han contribuït les xarxes socials: "Voler repetir la foto probablement no genera empatia cap al territori, però contra això no hi podem lluitar. Encara que vulguem apostar per un turisme sostenible, hi ha gent que només voldrà la foto, com passava tradicionalment amb el model de turisme de monuments a les ciutats". En aquest context, l’autor de la guia d’excursions als rius es qüestiona el model amb què algunes administracions locals intenten gestionar l’accés a determinats espais d’aigua per evitar-ne la massificació: "Sovint només passa per la prohibició, quan el que caldria és un model de regulació que sigui més eficient. És evident que l’accés a la muntanya s’ha democratitzat, i és cert que molts dels que van als espais naturals tenen una cultura del medi zero; per tant, potser caldria apostar més per la divulgació que per la prohibició". En definitiva, Cèsar Pasadas recorda que "la típica frase que conèixer el territori és estimar-lo és ben certa": "A Catalunya tenim una riquesa i una varietat paisatgístiques molt grans, també en matèria de turisme als rius. Vas a fer una excursió a qualsevol riu o vall i hi trobaràs ponts, molins, sínies, etc. Elements que són un patrimoni que cal conservar i fer valdre, i això ho aconseguirem visitant-lo, coneixent-lo i estimant-lo".

El Pont Vell de Sant Llorenç de la Muga.

Si voleu començar a fer camí, aquí teniu 5 propostes del mig centenar que trobeu al llibre de Cèsar Pasadas.

1/ Sant Llorenç de la Muga

Distància: 4,6 km

Ruta: Circular amb inici i final al Cementiri de Sant Llorenç

Temps: 1 hora i 30 minuts

Dificultat: Baixa

Atractius: Les passeres dins el nucli de Sant Llorenç de la Muga, el Pont Vell, la Torre dels Moros i el nucli històric de Sant Llorenç, entre d’altres.

2/ La vall del Ges a Vidrà

Distància: 5,6 km

Ruta: Circular amb inici i final a l’església de Vidrà

Temps: 1 hora i 30 minuts

Dificultat: Baixa

Atractius: El roure de la Creu de l’Arç, el pont de Salgueda, el salt del Molí o la Casa del Cavaller, entre d’altres.

3/ Tolls i salts del Brugent

Distància: 10,2 km

Ruta: Circular amb inici i final a Farena

Temps: 3 hores i 30 minuts

Dificultat: Baixa

Atractius: Itinerari planer per corriols i camins forestals. A banda dels gorgs i saltants, com el toll de l’Olla, el gran atractiu és el poble de Farena i l’arqueologia industrial (molins) que trobem al llarg del recorregut.

4/ Sant Llorenç de Montgai

Distància: 8,4 km

Ruta: Circular amb inici i final a l’aparcament de la presa de Sant Llorenç

Temps: 2 hores i 30 minuts

Dificultat: Baixa

Atractius: Ponts de la presa, pont d’Escalera, paret de l’Ós i Sant Llorenç de Montgai, a la riba del pantà. Es pot allargar la ruta peu pel camí de ribera fins al poble de Camarasa.

5/ La vall del Corb

Distància: 11,5 km

Ruta: Circular amb inici i final a la plaça Major de Vallfogona de Riucorb

Temps: 3 hores i 30 minuts

Dificultat: Baixa

Atractius: Seguint en bona part el curs del riu Corb es visiten dues poblacions, Vallfogona i Guimerà, amb un ric patrimoni arquitectònic i cultural. 

Toll de l'Olla al riu Brugent.
stats