Referents en turisme esportiu

A Catalunya el segment del turisme esportiu genera 270 milions d’euros d’impacte econòmic directe, 133 milions d’indirecte i 155 d’induït. Què és el que ho afavoreix?

Sort, amb el piragüisme, és un dels grans exponents de turisme esportiu especialitzat
3 min

Catalunya és des de fa temps una destinació preferent tant per als esportistes d'elit com per als aficionats. A aquest fet hi contribueix, tal com diu Ana Bastida, brand manager de Turisme Esportiu de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), “un clima ideal per fer esport a l'aire lliure tot l'any; una situació geogràfica que permet la pràctica de tot tipus d'esports, des de nàutics fins als d'alta muntanya, passant pels que es fan en instal·lacions esportives, i també la capacitat d'organitzar grans esdeveniments esportius internacionals”.

Des que l’ACT va crear el 2003 la marca de Turisme Esportiu, es treballa per posicionar el país com a destinació ideal per a la pràctica esportiva en l’àmbit internacional. “Es posen en valor –subratlla Bastida– els avantatges competitius climàtics i naturals, la qualitat de l’oferta turística i les excel·lents instal·lacions esportives per captar estades d’entrenament i tornejos internacionals”. El treball, puntualitza, “també posa l’accent en promoure valors de l’esport com la igualtat, la inclusió, l’accessibilitat, la innovació i els hàbits de vida saludables”, la qual cosa els porta a donar suport “a les empreses i destinacions esportives catalanes per desenvolupar productes sostenibles de turisme esportiu 4D, que contribueixin a la desestacionalització de la temporada, a la desconcentració de les zones més turístiques, a la diversificació de l’oferta turística catalana i a la generació de més despesa”.

Dos tipus de viatge

Tal com puntualitza Bastida, els esportistes d’elit i els semiprofessionals acostumen a viatjar “amb l’equip, la federació o el club esportiu per a estades d’entrenament de durada variable i per assistir a campionats”. En aquests casos la logística del viatge “la decideix l'equip, la federació o el club, i ells acostumen a estar concentrats, per la qual cosa les activitats extres són força limitades”. En canvi, l’esportista aficionat viatja amb amics o en família, acostuma a organitzar-se directament el viatge i, a banda de la part esportiva, la combina amb altres activitats d’oci i gastronòmiques”.

Una orografia ondulada, un clima suau i una completa xarxa de camps de golf fan de la Costa Daurada una destinació ideal per practicar aquest esport.

Durant les seves estades, normalment fora de temporada turística, els primers busquen “una destinació amb bona climatologia, ben connectada i amb excel·lents equipaments esportius”. Uns equipaments que, a més, cal que compleixin la normativa vigent, disposin de franges horàries per als entrenaments i siguin a prop de l’allotjament. Els allotjaments, així mateix, assenyala Bastida, “han d’oferir àpats adaptats per als esportistes, ser flexibles en l’horari dels àpats, disposar de sala de reunions per a les sessions tècniques, gimnàs, spa...”. Al seu torn, per als esportistes aficionats i amateurs aquests requeriments són desitjables.

11 destinacions certificades

En els últims anys, l’ACT ha atorgat la marca de Turisme Esportiu a diversos municipis catalans: l’Hospitalet de Llobregat, Calella, Castelldefels, Santa Susanna, Girona, Lloret de Mar, Cambrils, Salou, Sort, Amposta i l’Ametlla de Mar. Sort, per exemple, està certificada en esports col·lectius i futbol, al marge de ser pol d’excel·lència en piragüisme d’aigües braves. Per a Pere Bascones, regidor de Turisme, Cultura i Comunicació del municipi, “la principal fortalesa és el riu Noguera Pallaresa, un dels millors per a la pràctica del piragüisme d’aigües braves”. I la clau va ser fa dècades: “La descoberta d’aquest espai per part d’estiuejants europeus, als anys 50 del segle passat, i l’organització de la primera competició d’aigües braves de l’Estat, el Ral·li Turístic Esportiu de la Noguera Pallaresa, el 1964, que encara es fa". I després, esclar, "el suport de la població i el desenvolupament d’equipaments i serveis turístics i esportius, públics i privats, durant dècades”.

La Noguera Pallaresa té instal·lacions per a la pràctica de totes les modalitats d’aigües braves: descens, eslàlom i estil lliure. Al Camp de Regates l’Aigüerola s’hi han organitzat dos campionats del món d’estil lliure, a més d’un campionat del món de descens i altres d’àmbit europeu i estatal.

Catalunya acull el primer Congrés Mundial de Turisme Esportiu

El congrés, organitzat per la Generalitat i l’Organització Mundial del Turisme, tindrà lloc al Palau de Congressos Olympic de Lloret de Mar els propers 25 i 26 de novembre. La cita té com a objectiu analitzar la relació entre turisme esportiu i desenvolupament sostenible i inclusiu, diversificació i desestacionalització. El congrés comptarà amb 62 ponents provinents dels EUA, el Canadà, França, el País de Gal·les, Irlanda del Nord i Croàcia, al marge de personalitats com Petra Stusek, CEO de European Cities Marketing; Kattia Juarez, de la Federació Internacional de Motociclisme; Edwin Moses, exatleta medallista olímpic, iMarco Mazzi, vicepresident de l’International Sports Travel Agencies Association.

El cicloturisme, aposta a l’alça a Palma

Una altra destinació de proximitat que ha trobat en la pràctica ciclista un dels seus pols d'atracció és Palma. La capital balear té un calendari propi de competicions, que arrenca amb el Playa de Palma Challenge Ciclista Mallorca, cada mes de gener. Més enllà d'aquestes cites adreçades al ciclista amateur, Palma també posa a l'abast de l'aficionat a la disciplina dues rutes que discorren en paral·lel al mar i fan les delícies del visitant. La primera és la del passeig marítim, que uneix Porto Pi amb la zona de s’Arenal, passant per Portitxol, es Molinar i la platja de Palma. La segona, la litoral, s'inicia a Portitxol i passa pel passeig d'es Molinar, Ciutat Jardí, es Penyó i Cala Gamba, fins a arribar a Cala Estància.

stats