L’Ajuntament d’Olot ha estrenat dues noves publicacions turístiques per difondre els atractius culturals, paisatgístics, naturals i històrics de la ciutat. La Guia familiar d’Olot és una publicació pensada per a les famílies i que inclou els principals atractius turístics de la ciutat organitzats en 10 propostes ben variades. A banda, el consistori també ha editat la Guia a peu des d’Olot, la ciutat dels volcans, publicació que permet conèixer 18 rutes a peu, amb sortida des de la mateixa Oficina de Turisme d’Olot. Totes dues guies estaran disponibles aviat a turismeolot.com/ca/guia-familiar.
Plans de tardor amb criatures
Escoltar la brama del cérvol, passejar i observar els colors del bosc o aprendre a identificar els bolets. Les famílies valoren les propostes singulars, amb contingut educatiu i que puguin compartir tots junts. Una demanda a l’alça que ofereixen molts allotjaments en aquesta època de l’any
És una de les estacions de l’any que presenta més diversitat cromàtica, les temperatures encara són molt agradables i el calendari laboral ofereix nombrosos ponts per poder ampliar el cap de setmana en algun punt de la geografia catalana. La tardor arriba amb mil i una oportunitats per descobrir-la en família, sigui a prop de la platja, a la muntanya o a tocar del riu.
Aquest any, amb les dades pandèmiques sota control, són molts els allotjaments rurals, càmpings o cases de colònies que han reprès les estades temàtiques amb el bolet, la castanya o Halloween com a temes estrella: “La tematització és la resposta a una demanda cada vegada més recurrent vinculada a les experiències singulars. La tardor suposa un escenari ideal per treballar tots aquests temes”, explica Ward Wijngaert, gerent de l’Associació de Càmpings de Girona. Entre els seus establiments, el càmping Bassegoda Park, a l’Alt Empordà, organitza d’octubre a desembre diferents caps de setmana temàtics que conviden la canalla a reconèixer la natura que els envolta, identificar els bolets, celebrar Halloween i la castanyada o emprendre accions contra el canvi climàtic: “Són activitats que més enllà d’entretenir també pretenen educar perquè en totes convidem experts i guies que condueixen les propostes”, explica Sílvia Fernàndez, directora. “Les famílies s’interessen molt per aquests caps de setmana, que també organitzem durant la primavera. Volen compartir experiències que els enriqueixin a tots”, afegeix.
En la mateixa línia de propostes, la casa de colònies Les Tallades, a Vilanova de Sau, fa vint anys que organitza activitats per a tota la família. Pel pont del Pilar van celebrar Bolets i gresca, un cap de setmana llarg amb activitats de natura centrades en el bolet: “Tenim monitors de la zona que coneixen bé el territori i que són els encarregats de conduir les activitats familiars. En aquest cas eren propostes per a tots els públics ambientades en el bolet”, explica Núria Baliellas, coordinadora administrativa de Les Tallades. “De moment tenim la castanyada plena i comencen les reserves per a Cap d’Any. Estem notant un increment de grups més nombrosos que volen compartir temps en un espai òptim per als més petits”, afegeix.
Mil i un colors
Practicar senderisme, fer d’explorador, pintar un quadre, observar i recollir els fruits i els aliments que ens ofereix el bosc, fer un mandala amb elements naturals, visitar un museu o llevar-nos ben d’hora per sentir la brama del cérvol, un esdeveniment únic de cada tardor que té lloc als prats i boscos de la Vall d’Aran (i altres punts del nostre país) i que ens permetrà veure i sentir els crits dels cérvols mascles en el període de l’any en què competeixen entre ells per les femelles.
Les possibilitats que ens ofereix la tardor són infinites. És l’estació de l’any en què comarques com el Berguedà o la Garrotxa reben una gran quantitat de turisme familiar. Al Berguedà, on és temporada alta, un dels principals atractius és el paisatge i el canvi de fulla dels boscos: “Les famílies venen a contemplar aquest gran espectacle, fer fotos i passejar-s’hi”, explica Oriol Baños, president de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà. “Un altre atractiu, al costat del bolet, és la brama del cérvol a la serra del Catllaràs, on empreses especialitzades organitzen sortides”, afegeix.
D’altra banda, des de Turisme la Garrotxa han creat la pàgina web Fusiona’t amb el paisatge, on concentren totes les activitats familiars que es poden fer a la comarca aquesta època de l’any. Cuidar vaques, passejar per la fageda d’en Jordà, fer una excursió de la mà d’un guia al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa o buscar els xais amagats al Museu dels Sants d’Olot. Una quarantena d’activitats que es poden consultar a través de la pàgina ca.turismelagarrotxa.com, i que demanen que en la mesura del possible es facin a peu, en bicicleta o circulant amb el “bus dels volcans”.
- Passejar pels boscos de fulla caducaLa Fageda d’en Jordà, els boscos de les Guilleries, Setcases o Camprodon. Un passeig entre tanta bellesa segur que us farà relaxar i connectar amb la natura.
- Anar a buscar boletsÉs un clàssic de la tardor que podeu fer a les comarques gironines i a molts altres punts del territori. Per als més petits suposa fins i tot un joc, a més d’aprendre a identificar-los i a respectar i cuidar l’entorn.
- Observar la migració de les ausLa tardor és una de les millors èpoques de l’any per fer-ho. Les aus noten l’arribada del fred i comencen a preparar-se per fer un llarg viatge a la recerca de zones del món més càlides. El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà és un indret privilegiat per albirar-les!
- Visitar pobles amb encantVagis on vagis trobaràs pobles amb molt encant que reflecteixen el caràcter de cada punt del territori.
- Celebrar la castanyadaPanellets, castanyes i moniatos per a petits i grans. Molts càmpings organitzen activitats especials per aquesta festivitat.