Fruit del llegat històric i cultural del nostre país, la Unesco ha declarat Patrimoni Mundial 11 béns que el conformen. Tres –els castellers, les festes del foc dels solsticis d’estiu i d’hivern als Pirineus i l’art de la pedra seca– han estat declarats Patrimoni Immaterial, mentre que la Patum ha estat reconeguda com a Patrimoni Oral i Immaterial. Completen la llista de béns declarats Patrimoni Mundial el Palau de la Música Catalana i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona); el monestir de Poblet (Vimbodí-Tarragona); l’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica; les esglésies romàniques de la vall de Boí, format per vuit esglésies i una ermita, i l’obra d’Antoni Gaudí. Al seu torn, el parc natural del Montseny i les Terres de l’Ebre han estat declarats Reserva de la Biosfera per la mateixa organització. A la llista d’espera hi ha un bon grapat d’indrets i conceptes de casa nostra. És el cas del turó de la Seu Vella de Lleida, la seu d’Ègara de Terrassa; la diada de Sant Jordi, la rumba catalana i la gastronomia del nostre país.
Un patrimoni cultural àmpliament reconegut
La riquesa arquitectònica, museística i artística fa que Catalunya també encapçali els rànquings de destinacions culturals per excel·lència
Si hi ha un estil arquitectònic que plana arreu del territori català, en especial a Barcelona, és el Modernisme, amb edificis tan emblemàtics com la Sagrada Família, el Palau Güell, la Casa Batlló, la Pedrera o Casa Milà, la de les Punxes, la Colònia Güell, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hotel Casa Fuster, etc. L’empremta modernista també la podem trobar als Jardins Artigas, a la Pobla de Lillet; a l’Oficina de Turisme de Reus, la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner, a Canet de Mar; al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa; al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès o al Centre Jujol - Can Negre, a Sant Joan Despí. El llegat d’artistes com Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch i Josep M. Jujol es troba repartit arreu, junt a estils com el gòtic i el romànic, presents en esglésies, monestirs i santuaris com per exemple els de la Mare de Déu de Montserrat i el de la Mare de Déu de Núria.
El patrimoni històrico-arquitectònic del nostre país també es posa en valor en diverses rutes de peregrinació que el travessen, com la del Cister, que uneix tres monestirs de l’orde a les comarques de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i l'Urgell; el de Poblet; el Camí de Sant Jaume, que enllaça Catalunya i Santiago de Compostel·la, i el Camí Ignasià, que creua el territori en set etapes fins a arribar a Manresa, on, prop del riu Llobregat, es troba la cova on sant Ignasi de Loiola va escriure els seus exercicis espirituals.
Epicentre pictòric i musical
Al marge de l’arquitectura, el visitant que aposti per descobrir el nostre patrimoni cultural, també gaudirà descobrint de primera mà l’obra de pintors com Picasso, Miró i Tàpies, tots ells amb museus específics a Barcelona, o Dalí, amb el de Figueres. L’oferta museística catalana, formada per més de 400 sales i centres d’art, es completa igualment amb altres indrets d’obligada visita, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba).
Els melòmans confessos gaudiran endinsant-se en espais únics com el Gran Teatre del Liceu, l’Auditori o el Palau de la Música Catalana, a Barcelona, a l’Auditori de Girona, la Llotja de Lleida o el Museu Vil·la Casals i l’Auditori Casals que el violoncel·lista català té al Vendrell, el seu poble natal. També si acudeixen a algun dels festivals de música que a l’estiu organitzen diversos municipis. D’exemples n'hi ha a cabassos, però l’Internacional Castell de Peralada, el de Torroella de Montgrí, el de la Porta Ferrada, el de Cap Roig, el Planestiueja’t, a la Garrotxa, o el Canet Rock, el dels Jardins de Pedralbes, el Cruïlla i el Sónar (que preveu tornar el 2022), a Barcelona, són alguns dels més destacats.
El pròxim 27 de juny arrenca una nova edició del Festival d’Estiu de Barcelona. El Grec 2021, que s'allargarà fins al 31 de juliol, acollirà prop d’un centenar de propostes en 40 espais de la ciutat comtal. Aquestes es combinaran amb algunes reprogramacions del 2020 ja a partir del 10 de juny i amb 28 activitats paral·leles en 20 espais més. L’edició d’enguany aspira a ser una explosió de llum i d’optimisme, a més de guanyar terreny per a la cultura. El que no canvia després de 45 anys de trajectòria és el seu objectiu fundacional: el de donar suport a les sales, les companyies, el talent i la creació locals, l’autoria, les dramatúrgies contemporànies i els nous llenguatges, amb especial atenció a les propostes liderades per dones.