Turisme

Memòria històrica i turisme actiu, els reclams de Morella

La capital històrica de la comarca dels Ports té el terme municipal més gran de la província de Castelló

2 min
Morella en una imatge d'arxiu

Més de 400 quilòmetres quadrats de territori on es respira història i tradició, però on també podeu gaudir d’un paisatge que convida al turisme actiu. Aquesta és la carta de presentació de la localitat castellonenca de Morella, reconeguda pel seu recinte emmurallat situat a 1.000 metres d’altitud. Una ciutat de pas, encreuament de camins entre la vall de l’Ebre i el Mediterrani. Al llarg dels anys, Morella ha estat testimoni d’importants episodis històrics que han deixat empremta en aquesta ciutat emblemàtica per la seva ubicació privilegiada.

Amparo Quesada, coordinadora de l’àrea de turisme de l’Ajuntament de Morella, reconeix que els atractius de Morella són molts, començant per l’enclavament del seu recinte històric, "envoltat per una muralla perfectament conservada de quilòmetre i mig i coronada pel castell". "Morella és molt coneguda a nivell monumental –apunta Quesada–i compta amb patrimonis que han rebut el reconeixement de la Unesco, com les pintures rupestres o els exemples de construcció amb pedra seca, però també té una oferta important de natura, amb un gran terme municipal (el tercer més gran de la Comunitat Valenciana) que li dona uns recursos turístics molt interessants, com rutes de senderisme o per fer a cavall, per exemple. En el nostre gran terme municipal hi ha pedanies, poblacions, petites ermites i masos que doten el paisatge de gran atractiu i conviden a fer ruta". L’oferta turística es completa amb qüestions relacionades amb la paleontologia, "amb jaciments i petjades que ben aviat es podran visitar i per als quals ara s’està utimant un projecte de senyalització per facilitar-ne la visita", explica la coordinadora de l’àrea de turisme de l’Ajuntament de Morella.

La ciutat també treballa per fer valdre la seva oferta gastronòmica, amb la tòfona compartint protagonisme amb productes de proximitat com el corder o la vedella, i per donar a conèixer el seu ric calendari de festes, amb propostes tan singulars com les Festes del Sexenni. Com apunta Quesada, "són unes festes que venen del segle XVII, quan es va fer un vot d’agraïment a la Verge de Vallivana després de lliurar-se d’una terrible plaga de pesta". "S’han convertit en unes festes molt especials que se celebren cada 6 anys i en què cada dia està dedicat a un gremi dels sectors socials i econòmics de la localitat. Es decoren tots els carrers amb artesania en paper i es fan danses i altres activitats. Aquest any, el 27 d’agost farem l’anunci de l’entrada a l’any sexennal (les festes se celebren el 2024), amb una desfilada de carrosses artesanes i una batalla de confeti espectacular", conclou Quesada.

Cinc imprescindibles de Morella

El castell

Una de les fortaleses més imponents de la Mediterrània, construïda aprofitant la roca natural. Pel castell hi han passat personatges rellevants com Abderraman III, el Cid, Jaume I, el Papa Luna i sant Vicent Ferrer.

La basílica

La basílica arxiprestal Santa Maria la Major és un magnífic exemple del gòtic religiós que aplega a la mateixa façana dues portes de gran interès tant arquitectònic com escultòric, la dels Apòstols i la de les Verges.

Presó de Morella

Una presó que es va anar construint durant la segona part del segle XIV i que ha tingut diverses intervencions durant els més de sis segles que porta en ús. Un autèntic espai de memòria.

El jardí dels poetes

Un dels racons més desconeguts de la ciutat, que es presenta com a lloc d’homenatge als poetes vinculats amb Morella. Està situat als peus del convent de Sant Francesc i permet descobrir alguns dels grans poetes del territori, tot llegint cites d’alguns d’ells.

Museu Temps de Dinosaures

En aquest museu hi podreu veure una reproducció a escala real d’un iguanodont, que va habitar en aquestes terres. Una proposta interessant per entrar a l’apassionant món de la geologia i la paleontologia amb activitats pensades per a tota la família, com un escape room.

stats