Lleida, la seducció de la natura
Des del Pirineu fins a les terres del pla, Lleida destaca per una natura exuberant que convida tant a una estada relaxant i reparadora com a emocionants experiències a l’aire lliure.
Paisatges d’altura
La zona del Pirineu lleidatà –la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, els Pallars, l’Alt Urgell, el Solsonès i la Cerdanya lleidatana– és un exemple fantàstic de tot el millor que ens pot oferir l’alta muntanya: pics i valls espectaculars, un mosaic de petits llacs, una vegetació i una fauna sorprenents, que van de l’os bru, l’isard o el cérvol al gall fer, l’àguila reial i el trencalòs. Una riquesa natural que té el seu màxim exponent en tres parcs naturals emblemàtics: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici –l’únic del territori català amb aquesta catalogació–, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró.
Aquests al·licients naturals conviuen amb la singularitat de l’arquitectura de muntanya, on predominen la pedra, la fusta i la pissarra, i amb destacades manifestacions artístiques com l’arquitectura romànica (el conjunt de temples romànics de la Vall de Boí està declarat Patrimoni de la Humanitat).
Turisme científic i esports d’aventura
El Prepirineu és una zona de grans embassaments (llacs artificials adequats per gaudir dels esports aquàtics), comunicada amb la capital, Lleida, amb el panoràmic Tren dels Llacs. Terres perfectes per practicar el turisme científic i industrial en família, com ho demostren els jaciments de dinosaures de la Conca Dellà; el conjunt d’equipaments hidroelèctrics de la Vall Fosca; el Centre d’Observació de l’Univers (COU), que aprofita les privilegiades condicions de la zona per observar el cel nocturn, o la mateixa serra del Montsec, Meca dels aficionats a la geologia.
I encara hi afegim que el Pirineu i les Terres de Lleida s’han consolidat com un dels paradisos europeus dels esports d’aventura. Des del ràfting, el barranquisme, l’ala delta i el parapent fins al senderisme, la BTT, la navegació amb canoa i els viatges en globus. Des de la Vall d’Aran fins a la Noguera, més de 200 empreses ofereixen fins a 50 disciplines esportives outdoor de tota mena, algunes de tranquil·les i d’altres d’electritzants.
Terra de castells
En les comarques meridionals, significades pels seus productes agraris de primera qualitat, tenim un altre tipus d’al·licients. De les seves èpoques de terra fronterera entre àrabs i cristians ens n’han quedat abundants conjunts medievals que obren les portes al públic, des de castells fins a torres de guaita i pobles emmurallats o viles closes.
En aquest mateix àmbit constructiu hi trobem un conjunt de destacades edificacions religioses, com el cenobi femení cistercenc de Vallbona de les Monges, el monestir de Sant Ramon o la Seu Vella de Lleida.
Per la seva banda, els viatgers que tinguin inquietuds religioses o culturals poden recórrer diverses etapes del Camí de Sant Jaume i del Camí Ignasià, itineraris que travessen el pla. En canvi, els turistes amb inclinacions més prosaiques poden optar per la Ruta del Vi, que combina prestigiosos cellers amb punts d’interès turístic, o l’oferta oleoturística, un recorregut per les cooperatives productores de l’internacionalment reconegut oli d’oliva verge extra lleidatà.
Paradís del turisme familiar
Gràcies a aquest seductor còctel de propostes, les comarques de Lleida s’han convertit els últims anys en una destinació consolidada de turisme familiar. Aquest fet està avalat tant per diferents certificacions de la Generalitat de Catalunya com per la creació de diversos equipaments pensats específicament per a aquest important subsector turístic.
La Vall de Boí, les Valls d’Àneu i Pirineus-Noguera Pallaresa han sigut els primers territoris lleidatans que han obtingut el segell de Natura i Muntanya en Família, distinció que atorga l’Agència Catalana de Turisme als municipis que són especialment sensibles a aquest col·lectiu i que ofereixen uns equipaments i serveis adaptats a les necessitats de les famílies amb canalla. A més, hi ha diverses instal·lacions que tenen el segell d’Equipament Familiar, com són els casos del Zoo del Pirineu d’Odèn, el Ràfting Parc de la Seu d’Urgell, el Parc Astronòmic Montsec i La Manreana.
Lleida: catedral antiga, ciutat nova
Coronada per la Seu Vella, monumental temple romànico-gòtic envoltat per un extens recinte emmurallat, la ciutat de Lleida ha sabut renovar-se per oferir al visitant una estada còmoda, atractiva i plena d’al·licients. El seu patrimoni històric (castells, temples i edificis romànics i gòtics, el Call, cases modernistes, etc.) conviu amb construccions modernes (el Palau de Congressos i Teatre de La Llotja, el Museu de Lleida…), cosa que converteix aquesta urbs en un pol d’atracció per al turisme cultural i de negocis. A més, esdeveniments com l’Aplec del Caragol, la Festa de Moros i Cristians i la Fira de Titelles, entre altres cites, atrauen anualment un gran nombre de visitants d’orígens ben diversos.
Més informació:
Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
web: www.aralleida.com