Tens plans per aquest estiu a Catalunya?

L’estiu, l'època ideal per descobrir els museus

Les propostes museístiques que aplega el nostre país són un atractiu innegable per als visitants amants de la cultura

La cultura és un eix clau de la proposta turística del nostre país. L’estudi Turisme cultural, dut a terme pel departament de Cultura l’any 2019, ja posava de manifest que 9 de cada 10 turistes afirmaven que el primer motiu de visita a casa nostra són el patrimoni arquitectònic i l’oferta cultural que aglutina. L’estudi també destacava que el 70% dels visitants dels museus de Barcelona eren estrangers i el 4,3%, de la resta de l’estat espanyol. Uns percentatges que, arran de la pandèmia de la covid-19 i del redescobriment del patrimoni local per part de la població, s’han anat igualant i invertint progressivament, i avui dia és el visitant local qui constitueix el gran gruix de públic que reben els museus catalans.

Mantenir vives les tradicions

Els pròxims mesos encara es poden visitar arreu del territori algunes exposicions celebrades en el marc de l’Any Antoni Tàpies, que commemora el centenari del naixement de l’artista. Al circuit museístic barceloní destaquen habituals com el Museu Picasso, el MNAC, el Museu d’Història, el Macba o el CCCB, entre altres, però no podem oblidar altres equipaments que, a través de les seves mostres, fan valdre el passat històric i el patrimoni cultural del nostre país. El primer és el monestir de Pedralbes, fundat per la reina Elisenda de Montcada l’any 1327, el qual va allotjar durant més de sis segles les monges clarisses. El segon és el Museu Etnològic i de les Cultures del Món, que fa tan sols dues setmanes va estrenar a la seu de Montjuïc l’exposició Barcelona, ciutat gegant. 600 anys de festa, tradició i carrer. Els més petits gaudiran d’allò més al mNACTEC de Terrassa i al Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la demarcació de Barcelona, el visitant pot perdre’s en museus lleidatans com el de la Noguera, el de Cervera, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu de Guissona, el Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida o l’Hidroelèctric de Capdella; mentre que, si s’endinsa a Tarragona i les Terres de l’Ebre, pot descobrir mostres com les que apleguen el Museu Terra (a l’Espluga de Francolí), els museus de Valls i de Reus, el d’Història de Cambrils, el Diocesà de Tarragona o el Pau Casals, a Sant Salvador, entre altres.

Cargando
No hay anuncios

Girona, epicentre cultural

Al seu torn, la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona, conformada per 26 museus, segur que esdevindrà l’epicentre de tots els amants de la cultura que visitin la zona. Allà podran gaudir des d’una ruta a través de les pesqueres pel llac de Banyoles a la visita teatralitzada Nuptialis i la visita guiada Posa’t les ulleres: Vilauba en 3D, ambdues a la vil·la romana de Vilauba. Passant, entre altres, per l’exposició Barres i rocs. Fleques i pastisseries, a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries; les activitats familiars que proposa el Museu d’Art de Girona, com el taller de fang Animàlia! i el de pintura Pintem el mar!, o l’exposició Les joguines del Museu s’han escapat, que es podrà visitar al Museu del Joguet de Figueres. A Figueres, ja al marge de la xarxa, també es pot visitar la Casa Natal Salvador Dalí.

Cargando
No hay anuncios
CaixaForum i CosmoCaixa, encerts assegurats

El 16 de juliol CaixaForum Barcelona estrena l’exposició 'Interior Berlanga', que proposa un recorregut per la trajectòria del cineasta Luis García-Berlanga a partir de projeccions i més de 300 objectes i documents del seu arxiu personal, molts dels quals inèdits. La mostra s’uneix a la d''Horitzó i límit', que es pot visitar fins a l’1 de desembre i que proposa una àmplia reflexió sobre la representació del paisatge per part de 39 artistes contemporanis a través de pràctiques com el vídeo, la fotografia, la pintura i la instal·lació. D’altra banda, a partir del 10 de juliol, el Museu de la Ciència CosmoCaixa posarà a l’abast del visitant l’exposició 'Matemifasol', un viatge històric per dues disciplines molt lligades: les matemàtiques i la música.

I no només això, ja que tots dos museus també oferiran una variada proposta d’activitats per descobrir-los de nit. En el cas del CaixaForum, s’articularà a través de cinc vetllades temàtiques (màgia, dansa, humor, circ i joc), que els dimecres del 10 de juliol al 7 d’agost ompliran de vida els diferents espais del centre a partir de les 19.30 h. En el cas del CosmoCaixa, la proposta es dedicarà a l'exploració de l'espai, temàtica de la qual infants i adults podran aprendre els dijous 11 i 25 de juliol i 1 i 8 d'agost a través d'activitats multiformat com 'tours' a l'espai guiats per experts, tallers, concerts i projeccions al Planetari, monòlegs científics i cinema a l'aire lliure.