Cellers, granges, molins d’oli, allotjaments on s’elaboren productes agroalimentaris... Cada cop més explotacions agrícoles i ramaderes posen a l’abast del públic l’oportunitat de conèixer i participar en els seus processos productius, bé a través d’una visita puntual, bé a través d’una estada de diversos dies. Es tracta d’una proposta que captiva sobretot els més petits de casa, una opció immillorable per conèixer la vida al camp, d’on provenen un gran gruix de matèries primeres, ingredients i aliments que consumin en el dia a dia, els processos d’elaboració dels quals tenen un gran ventall de secrets que podem conèixer de primera mà. I molt a prop de casa.
Interès creixent
Des de fa diversos anys un nombre de productors cada cop més gran obren les portes de casa seva perquè les famílies s’endinsin en la feina que es fa als camps, a les pastures i granges i als obradors. Una manera també de fer valdre el producte de proximitat, que té el seu moment àlgid durant la festa Benvinguts a Pagès, un cap de setmana de portes obertes gratuïtes a totes aquestes explotacions clau per al nostre teixit alimentari, que sol celebrar-se entre finals de setembre i principis d’octubre. És una cita, en paraules de la directora general de Turisme de Catalunya, Marta Domènech, que "cada any registra un nombre més gran de visitants a les explotacions ramaderes, vitícoles, hortícoles i avícoles", la qual cosa vol dir “que hi ha interès per connectar-se amb el sector primari, per menjar bé, per sentir-se bé i cuidar-se, i tota la indústria turística també està oferint molt en aquest sentit”.
Per continuar explorant aquesta tendència, al setembre el govern de la Generalitat va presentar una nova línia de subvenció per afavorir la programació d’espectacles d’arts en viu en l’organització d’esdeveniments d'interès agroturístic com fires, festivals o cicles d'activitats, al voltant d’un producte agroalimentari associat a una denominació d’origen protegida (DOP), una indicació geogràfica protegida (IGP) o una denominació d'origen (DO), o bé associat a espais d'explotació agroalimentària i que fomentin la promoció turística de la cultura d'un poble, una ciutat o un territori de Catalunya, els quals s’hauran de dur a terme dins d’un municipi o conjunt de municipis que no superin els 150.000 habitants.
Proposta singular, sostenible i de qualitat
El nostre país té una gran oferta especialitzada d’establiments d’agroturisme en els quals el que importa no és l’allotjament, sinó l’acostament al món de la pagesia. Grans i petits poden descobrir com es cria una vedella ecològica, recollir ous, participar en la verema, veure com es fa el formatge i conèixer varietats locals de productes com la mel, les avellanes o els codonys, entre molts altres. Tot això, al marge del coneixement de la terra i de l’entorn natural que hi compartiran els pagesos i ramaders catalans que faran d’amfitrions als masos i cases que allotjaran les famílies que els visitin.
És una proposta singular i sostenible en la qual s’emmarca, per exemple, La Manreana, una antiga masia de pagès envoltada de camps ubicada a Juneda, a la comarca de les Garrigues. Són prop de 40.000 m2 dedicats a la divulgació del món de la pagesia, on es fa èmfasi en valorar la vida i les tasques del món rural, així com transmetre aquest coneixement tant a les escoles com a les famílies. Per assolir aquesta fita, el complex té espais com la granja i l’espai de fauna salvatge Vimferri, que permeten la interacció total amb els animals, l’hort i l’hivernacle. A les instal·lacions també hi ha una aula de natura i sales de tallers de forn o làctics per aprendre i realitzar els processos d’aliments obtinguts directament de la granja o l’hort.
Respectar el patrimoni natural
Al Pallars Sobirà les famílies tenen al seu abast MónNatura Pirineus, un centre de natura de la Fundació Catalunya La Pedrera inaugurat l’any 2002 que no només permet descobrir la fauna i la flora de la comarca, sinó també fer èmfasi en la importància de conservar i respectar aquest patrimoni natural. Ubicat a les Valls d’Àneu, MónNatura Pirineus disposa d’instal·lacions que permeten al visitant fer vida a l’alta muntanya i descobrir els seus atractius, posant en valor la cultura de la sostenibilitat i oferint la identificació i el respecte pels diferents elements que configuren el paisatge, la qual cosa es pot fer a través de les activitats i visites de descoberta de la natura que organitzen al llarg de l’any i de breus estades en una de les 24 habitacions amb bany propi que l’equipament posa a l’abast del visitant. Una oferta que es completa amb un servei de restauració que dona cobertura als allotjats i als passavolants, on es pot degustar la gastronomia típica de la zona.
Aquestes pròximes setmanes, MónNatura Pirineus ofereix al públic familiar passejades en plena natura per descobrir els secrets que amaga la vida salvatge dels Pirineus, els dissabtes a la tarda; el Camí del Gat Salvatge, un recorregut que es pot fer qualsevol dia de la setmana a qualsevol hora, tot resseguint les petjades d’aquest animal que viu al voltant de l’equipament. Al desembre (inclòs el pont de la Puríssima i Nadal), MónNatura Pirineus proposa activitats com Rastres de Fauna, una excursió al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’observació de mussols, fer un iglú o una menjadora d’ocells, així com la baixada de torxes.
I a més a més... Més propostes per al públic familiar
Al marge de la vida a pagès i l’observació directa del món natural, el vano d’opcions que Catalunya posa a l’abast del públic familiar és inabastable. Algunes propostes s’ubiquen a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, on es pot visitar l’Espai Cràter, una exposició de referència sobre vulcanisme a Olot que destaca per ser interactiva. Des de l’interior d’un d'aquests volcans, els visitants podran aprendre a través d’elements audiovisuals, experiències immersives, realitat augmentada, ludificació i videomàping.
Els petits segur que gaudeixen fent el taller de candeles amb cera d’abella que proposa Mas Entreserra, una petita empresa familiar de Casavells (Baix Empordà) que elabora mel i productes derivats com la cera de les abelles. L'olor dolça i relaxant que desprèn i el color propi de la mel que conserva fan de les candeles de cera d'abella un producte artesanal i totalment natural ideal per il·luminar i decorar casa nostra. A partir de la cera d'abella, al taller es creen diferents tipus de candeles amb cera freda laminada i cera calenta.
En plena Serralada Litoral, Alella té múltiples oportunitats per endinsar-se dins de la naturalesa mediterrània. Per fer amb nens, una opció agradable és explorar els dos miradors del municipi, el del Bosquet i el del turó d'en Galceran. Tots dos són de fàcil accés i s’hi pot arribar fent una caminada de 10 i 30 minuts respectivament. Un cop a dalt, les vistes al mar i les àrees de descans són la millor recompensa possible per a tota la família.
Per als més llaminers: Visita a l’obrador de torrons Virginias
L’any 2019, Virginias va inaugurar el seu primer obrador a Agramunt. Amb prop de 300 m², el Taller de Virginias és un centre experimental al voltant del món del torró a on es poden trobar productes de la firma durant tot l’any. Ubicat en ple centre històric del municipi, en un edifici que destaca pel gran mural que hi ha a la façana, el visitant pot descobrir l’obrador i gaudir d’una zona de tast i maridatge de torrons i xocolata, així com d’una àrea on conèixer documents històrics relacionats amb el torró que, juntament amb un audiovisual i peces de col·leccionista, permetrà a grans i petits descobrir quina ha estat i és la història del torró a Agramunt, el bressol d’aquest dolç únic.