Lluís Alfons Garay: “Hi haurà una recuperació molt més gradual del que espera el sector”

Tot i el pla de reactivació del sector turístic presentat recentment pel govern de la Generalitat, el cert és que les xifres encara trigaran a ser les que eren prèviament al covid-19. Abordem les oportunitats i els desafiaments que planteja la situació amb el professor dels estudis d’economia i empresa de la UOC Lluís Alfons Garay.

Com preveu que es comporti la demanda turística aquest any?

— Encara és aviat per saber en quina situació ens trobarem al mig del que era la tradicional temporada turística d’estiu; parlem especialment dels mesos de juliol i agost. Tot fa pensar que, si el ritme de vacunació es manté, es podrien recuperar determinades pràctiques lligades a l’oci i al turisme, així com determinada mobilitat que s’havia perdut al llarg del període més dur de la pandèmia. En tot cas, sembla que aquesta recuperació arribarà de manera molt justa perquè la temporada s’assembli al que va ser fins al 2019. Més aviat, molts elements fan pensar que hi haurà una recuperació molt més gradual del que espera el sector. La demanda estatal continuarà sent important per a la majoria de les nostres destinacions. És probable que comencem a veure una recuperació progressiva de la demana internacional, especialment de la que arriba a través de vehicles particulars, alhora que també una primera recuperació de la que ho fa per via aeroportuària. En aquest context, el turisme de proximitat continuarà sent el principal beneficiat de la retenció de gran part de la demanda estatal, la qual abans viatjava a l’estranger. Més que elements lligats a l’exclusivitat, es continuarà donant importància a tot allò relacionat amb la seguretat i cert distanciament físic, tot i que s’aniran recuperant elements lligats a la socialització, sense que abundin esdeveniments o activitats massives.

Cargando
No hay anuncios

Com cal que institucions i empreses del sector aprofitin aquesta nova normalitat, també en termes turístics?

— Desprès d’una aturada tan radical i tan prolongada en el temps, és normal que molts actors del sector privat necessitin que es produeixi una recuperació ràpida de l’activitat, amb nivells com més pròxims millor al context precovid. Cal tenir en compte la situació d’enorme vulnerabilitat que aquesta crisi ha portat per a nombrosos empresaris turístics i òbviament també l’impacte en l’ocupació al sector. En tot cas, gran part del sector ja ha fet esforços molt rellevants durant aquest període per adaptar-se a la nova situació, esforços que passen especialment per l’acceleració de la digitalització de processos i per una major adaptació a les noves necessitats de la demanda. Les empreses que més s’hagin orientat a aquests dos elements podran començar a recuperar-se abans. Les institucions haurien de poder aprofitar la conjuntura per tenir més eines a l’hora de planificar i disposar de més elements de reflexió sobre quina part del sector necessita més suport (especialment pimes i microempreses), no només pel fet d'estar en una situació de vulnerabilitat, sinó en relació al balanç dels impactes que pot tenir a les destinacions.

Cargando
No hay anuncios

Creu que el visitant apostarà per dur a terme un turisme més responsable? Més sostenible? Més slow?

— S’ha parlat molt que la pandèmia ens portaria a fer un reset del sector i a una transició cap a models més sostenibles o responsables. Caldrà veure si això és finalment així un cop l’activitat es vagi recuperant. Sense una intervenció més decidida de les administracions, que atengui la necessitat de les destinacions d’apoderar-se a l’hora de fer ús de la seva capacitat de negociació, el sector empenyerà no només per tornar al creixement precovid, sinó per accelerar-ho encara més. En aquest context, serà complicat que es materialitzi aquesta possible tendència. On sí que hi pot haver més canvi és en tot allò relacionat amb el turisme en espais de proximitat, que han protagonitzat cert moviment al llarg de la pandèmia, encara que cal ser prudents, no fos cas que acabi reproduint moltes de les pràctiques (poc responsables) de la demanda d’altres tipologies més tradicionals com el sol i la platja o, en la fase anterior al covid-19, el turisme urbà.

Cargando
No hay anuncios

¿La tònica continuarà sent esperar a última hora per reservar?

— En gran part les reserves s'ajornaran si, com s’ha comentat, gran part de la nostra demanda continua sent estatal. En tot cas, cal ser conscients que, si això és realment així, persistirà certa competència per copar la relativament limitada oferta existent en destinacions com les rurals, mentre que les de sol i platja o la urbana persistiran amb graus d’ocupació bastant per sota del que era habitual. Cal veure com evolucionarà la pandèmia en les pròximes setmanes per tenir més informació sobre què pot passar al juliol i l’agost.