Un espai únic per reconnectar amb els nostres orígens
Una àmplia zona en contacte amb el Pallars Jussà configura una de les dues àrees geogràfiques a Catalunya reconegudes com a Geoparc Mundial per la Unesco.
A Catalunya hi ha dos geoparcs que formen part de la xarxa mundial de la Unesco: el Geoparc Conca de Tremp-Montsec, conegut com a Geoparc Orígens, i el Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central. L’objectiu d’aquests espais és utilitzar el seu patrimoni geològic, en connexió amb tots els altres aspectes de les àrees naturals i del patrimoni cultural, per crear consciència i divulgar els factors clau relacionats amb els principals problemes a què s’enfronta la societat, com ara l’ús sostenible dels recursos naturals, la mitigació dels efectes del canvi climàtic i la reducció dels riscos relacionats amb els desastres naturals. Com explica Guillem Puras, coordinador del Geoparc Mundial Unesco Orígens, un geoparc és "un territori únic al planeta reconegut per la Unesco perquè mostra una història concreta de l’evolució de la Terra i de les espècies que l’han anat habitant. En definitiva, un lloc molt singular on es pot entendre una part d’aquest trencaclosques que és la història de l’evolució de la Terra". Treballen, principalment, "en la conservació del patrimoni geològic i la resta de patrimoni natural -biològic, ecològic i cultural-, de manera que vinculant aquests patrimonis exercim un desenvolupament sostenible basat en la conservació, la recerca científica, l’educació i el desenvolupament sostenible".
Als dos parcs es poden fer activitats de geoturisme sostenible que tenen com a objectiu divulgar aquestes zones i, alhora, preservar-ne els importants recursos geològics: restes fòssils, coves, avencs, falles, mines, galeries, formacions de roques granítiques i basàltiques, congostos, parets de roca... En aquest sentit, als dos geoparcs hi ha singularitats excepcionals, com ara les coves del Toll i les coves de Salnitre al Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, o els espectaculars congostos de Mont-rebei, Terradets i Collegats al Geoparc Orígens de la Conca de Tremp-Montsec. En el cas d’aquest darrer, el seu coordinador, Guillem Puras, apunta que en aquest territori "s’explica com es van formar els Pirineus, una serralada de col·lisió, al mateix temps que podem saber com eren i com vivien els últims dinosaures que van habitar a Europa. És un lloc únic per comprendre-ho, perquè tenim restes fòssils d’ossos, petjades i ous, evidències que els dinousaures van habitar aquesta zona fa uns 70 milions d’anys".
El geoparc dels Pirineus
El Geoparc Orígens permet fer un viatge en el temps per descobrir els orígens de l’evolució de la Terra i de la vida, des del Big Bang fins als nostres dies. És un territori de gran riquesa geològica, que forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la Unesco des de l’abril del 2018 i que està format per poc més de dos mil quilòmetres quadrats de superfície que inclouen 19 municipis de les comarques del Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. La seva oferta turística es fonamenta en el patrimoni geològic, natural, històric i monumental, així com en una gamma de productes i serveis turístics al voltant del medi natural. En aquest sentit, Puras precisa: "El geoturisme no és un turisme geològic. Aquest és només un dels seus vessants, perquè l’hem d’entendre com aquella proposta de turisme que d’alguna manera reforça la identitat d’un territori ja que ofereix experiències que transmeten els valors del Geoparc. Permet fer aquesta reconnexió amb el territori, explicant que la geologia és l’eix vertebrador de tots els sistemes, alhora que fem experiències turístiques sent responsables amb la gent que hi viu". Així, per exemple, "una visita al castell de Mur ens permet entendre part de la història medieval de la zona, alhora que descobrim que el seu color es deu a l’ús d’uns carreus que s’extreien d’unes roques de la zona que tenen alveolines i que evidencien la retirada d’un mar antic fa 55 milions d’anys. I el mateix pot passar a la Vall Fosca, on s’explica que les teulades són de llosa i provenen d’unes roques que són les més antigues de la zona", exemplifica. En definitiva, es tracta de donar a conèixer la història del territori vinculant els diferents patrimonis amb què compta.
Impuls turístic
La designació com a Geoparc Mundial ha aportat un nou impuls turístic a aquesta zona del Prepirineu i el Pirineu, tot i que Guillem Puras alerta que no tenen "un interès per aconseguir un turisme de masses, sinó un turisme inquiet, en el sentit que tingui ganes de descobrir i de meravellar-se pel territori. Tenim uns atractius turístics de primer ordre que no s’han explotat i que mereixen una visita". Uns atractius turístics que aniran creixent els pròxims anys, perquè des de l’oficina del Geoparc es treballa en un interessant projecte de realitat virtual per explicar la geologia de la zona i "saber com s’aixequen les muntanyes, com es retira un mar o com hi ha antics rius que deixen d’existir". "Un projecte que serà una realitat en un parell d’anys i la idea és generar unes rutes que permetin comprendre la formació dels Pirineus, un relat que fins ara fem a través de georutes (https://www.geoparcorigens.cat/quefer/rutes-seleccionades/), que són autoguiades, i de la vintena de centres d’interpretació que tenim al territori", conclou.
Geoparc Orígens: 5 descobertes imprescindibles
1. Museu de la Conca Dellà. Després d'un llarg període de remodelació, el Museu d’Isona torna a estar obert al públic amb una nova proposta museogràfica que comprèn des del període del cretaci, ara fa 66 milions d'anys, a la presència tardoromana. Un espai divulgatiu i en l'àmbit de la recerca que també és dipositari dels materials pertanyents als jaciments arqueològics i paleontològics del Pallars Jussà. D’altra banda, a Coll de Nargó hi ha Dinosfera, on podreu fer un viatge de 70 milions d’anys per conèixer com es reproduïen aquests animals gràcies a l’estudi més recent dels seus fòssils i, especialment, dels recuperats a Coll de Nargó, un dels jaciments més importants del món d’ous i nius de dinosaure.
2. Tradicions arrelades. En aquest territori hi ha tradicions culturals com les falles, la festa del foc que dona inici a l’entrada de l’estiu, reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, o la Festa dels Raiers, també Patrimoni de la Unesco, que preserva la memòria històrica i posa en valor un ofici històric que avui es recorda amb festes de referència a la Pobla de Segur i a Coll de Nargó.
3. Paradís del turisme actiu. Aquestes comarques que formen el Geoparc Orígens són un autèntic paradís natural que convida a seguir propostes de turisme actiu, ja sigui fent senderisme, cicloturisme o activitats més extremes com el descens amb BTT, el parapent, l’escalada o el barranquisme.
4. Una gastronomia amb personalitat. Ofereix productes autòctons com el corder i els productes carnis que en deriven com la girella i el xolís, o les coques de recapte (a base de pa i verdures). També cal destacar els vins de muntanya que ofereix la zona, amb un conjunt de petits cellers que es poden visitar. Especialment recomanada és la visita que podeu fer al celler de Castell d’Encús, on es conserven nou cups de pedra del segle XII, excavats a la roca manualment pels monjos hospitalers de l’orde de Sant Joan, els primers habitants de Castilló d’Encús.
5. Un cel amb certificació Starlight. La serra del Montsec i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici són dos dels millors llocs del món per observar les estrelles. Per gaudir-ne i entendre com a partir del Big Bang es desencadena la vida, és imprescindible visitar el Parc Astronòmic del Montsec, a Àger, que compta amb un planetari multimèdia amb una cúpula mòbil de 12 metres de diàmetre, on es projecta l’audiovisual Som estrelles en 3D i després s’obre la cúpula per observar el cel real.