Cases rurals d’interior i de muntanya, natura i paisatge amb els cinc sentits

El sector manté molt bones ocupacions en festius, ponts i caps de setmana però encara no assoleix les xifres prèvies a la pandèmia

El sector de les cases rurals va aconseguir un 90% d'ocupació durant el 2020
6 min

Llogar una casa rural amb amics o un grup de famílies, passar-hi un cap de setmana i gaudir dels paisatges de tardor, anar a buscar bolets o aprofitar per compartir alguna experiència junts. Després d’un estiu amb ocupacions màximes al juliol i l’agost, i un setembre en què en alguns punts s’han assolit xifres fins i tot una mica més altes que en anys anteriors, la tardor arriba amb bones perspectives pel que fa als festius, els ponts i els caps de setmana.

En comarques d’interior turístiques, com a la Garrotxa o el Berguedà, o en aquelles vinculades amb el turisme de neu, els clients acostumen a omplir l’oferta de cases, amb preferència per aquelles que són de baixa capacitat i de lloguer íntegre: “La gent continua anant amb molta cautela i busca cases on pugui tenir intimitat i poca interacció social”, apunta Ferran Puig, president de Concatur, la Confederació Catalana d’Agroturisme i Turisme Rural, amb prop de 500 cases arreu de Catalunya. “En ponts, festius i temporada alta hem assolit xifres semblants al període prepandèmia. Però la nostra oferta és limitada. Encara hi ha cases que no han obert i d’altres que s’hauran de plantejar si podran obrir havent d’assumir costos afegits com els de la calefacció”, afegeix.

El fet de poder compartir estones de lleure a l’aire lliure, en espais naturals i poc massificats ha beneficiat aquesta opció turística, que durant l’estiu del 2020 va superar el 90% d’ocupació tot i un balanç global en ple any de pandèmia d’un 75% menys de facturació. Un any després, el sector es troba en vies de recuperació, tot i que encara no parla de normalitat: “Hem tingut ocupacions acceptables, per part de qui ha obert, però encara no podem parlar que s’hagi recuperat el sector en relació a la situació prèvia a la pandèmia. El públic estranger i les agències de viatges ens ajudaven a desestacionalitzar l’activitat”, afegeix Puig.

Espectacular imatge en nit de tempesta de Can Cateura, allotjament rural a Llagostera.

Clients de casa

Avui, qui reserva una casa de turisme rural acostuma a ser públic local i de proximitat, que repeteix i que reserva a última hora –explica Ferran Puig– o bé que adapta el calendari segons la disponibilitat que té la casa, sense demanar dates concretes. “Una de les diferències que hem notat respecte a les reserves que es feien prèvies a la pandèmia és que abans els clients estaven subjectes a una data i ara demanen quins caps de setmana la casa està lliure i s’adapten al calendari”, explica Oliver Chicharro, responsable comercial del portal Somrurals (www.somrurals.com), que gestiona més de 300 cases arreu del territori i que aquest setembre ha vist créixer l’ocupació un 20% respecte al setembre del 2020.

Sense la restricció d’un màxim de deu persones, alguns allotjaments rurals han vist créixer les reserves per part de grups més nombrosos, d'entre 10 i 20 persones. “Al setembre sempre teníem cases reservades per parelles o un màxim de dues famílies. Ara ens trobem amb grups d’amics que tenen ganes de retrobar-se”, explica Chicharro. Un factor que comparteix Montserrat Coberó, directora dels serveis tècnics de Turalcat, amb uns 500 allotjaments associats a les comarques de Lleida i Barcelona: “Les restriccions limitaven molt l’ocupació de les cases grans. Ens estem trobant amb famílies soles que lloguen cases més petites, i grups de famílies i amics que volen recuperar el temps perdut i tornar-se a ajuntar en espais més amplis”, apunta.

Gastronomia i paisatge

Passejar pel bosc, observar-ne els colors, gaudir del turisme del bolet (anant-los a buscar o assaborint-los al restaurant) i compartir temps sense pressa són els màxims atractius d’aquells que fan turisme de tardor en algun allotjament rural. En general, pocs establiments fan ofertes específiques, segons Ferran Puig, tot i que sí que alguns propietaris aprofiten per coordinar-se amb altres negocis locals per poder oferir productes més complets, com visitar una granja o bé poder fer una activitat de senderisme per la zona. “En general ens costa que surtin fora de l’entorn de la casa”, explica Oriol Baños, president de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà, amb 81 cases a la comarca. “Però qui ho fa acostuma a fer turisme gastronòmic, passeja per l’entorn natural o visita alguns punts més turístics com el naixement del Llobregat o pobles amb encant”.

Des del Ripollès, el president del Consell Comarcal, Joaquim Colomer, apunta que el turisme provinent dels allotjaments rurals és un gruix important del conjunt de visitants que reben a la comarca en aquesta època de l’any, juntament amb aquells que hi tenen una segona residència. Com en la majoria de comarques, l’entorn natural és el que més els crida l’atenció, acompanyat de la gastronomia, les activitats esportives i la cultura. “El producte local, de qualitat i km 0, les visites a granges i espais on el fabriquen, la xarxa de quilòmetres que es poden fer amb bicicleta, els senders o el romànic són els atractius que oferim a la tardor, durant la qual ens visiten majoritàriament famílies i gent jove”, explica. La temporada alta al Ripollès s’estén des de l’estiu fins a l’hivern amb voluntat “de desestacionalitzar l’activitat amb aquest conjunt de propostes de què disposem”, conclou.

Amb preus molt variables –segons la capacitat, els serveis de la casa o la zona–, l’import pel lloguer d’una casa íntegre d’un màxim de deu persones oscil·la entre els 500 i els 900 euros el cap de setmana (xifres de Somrurals). Una opció a l’alça que espera recuperar la plena normalitat.

Imatge espectacular de la tardor als Llanos del Hospital, a Benasc.

Els Pirineus més enllà de la Vall d’Aran

Destinacions com Navarra o l’Aragó són una bona opció per descobrir una aclaparant riquesa de flora i fauna

Els Pirineus de Navarra i l’Aragó ofereixen espais imprescindibles per visitar en aquesta època de l’any, en què el fred extrem encara no ha arribat. Es tracta de destinacions relativament pròximes a casa nostra, aptes per a tots els públics i on els amants de la natura trobaran magnífiques rutes, llacs naturals i gran varietat d’espècies animals i vegetals.

Des de Turisme d’Aragó recomanen no perdre’ns alguns dels boscos més majestuosos del territori, que es vesteixen de gala a la tardor amb un espectacle multicolor de verds, vermells, grocs i ocres. La vall d’Ordesa, el Parc Natural del Moncayo –amb els centres d’interpretació d’Agramonte, Añón de Moncayo i Calcena–, o la Selva de Oza, al Parc Natural de les Valls Occidentals, són alguns dels paratges que assenyalen. “Es tracta de rutes properes a casa que ens permeten gaudir de la natura en majúscules”, explica Franc Famades, fundador de Nadiu Viatges, agència especialitzada en turisme sostenible que des de fa poc organitza viatges de proximitat per a grups reduïts. Famades fa referència a un dels programes que ells mateixos organitzen, 6 dies al Parc Nacional d’Ordesa i Mont Perdut, un dels llocs més rics d’Europa en geobiodiversitat i on es poden veure una gran varietat de rapinyaires i carronyaires com el trencalòs, ocells alpins, flora endèmica i mamífers, com l’isard. “Oferim experiències significatives i allotjament a una casa de turisme rural de tracte familiar. Tot adaptat al grup, segons l’experiència, l’edat i els interessos”, comenta. Rutes de senderisme, cascades emblemàtiques, raquetes de neu, isards i marmotes o pobles tradicionals, Nadiu Viatges opta per activitats autèntiques en entorns poc massificats.

Una altra de les experiències d’èxit aquesta època de l’any és anar a escoltar la brama del cérvol. Turisme d’Aragó ens suggereixen fer-ho a la serra d’Albarrasí, a Terol, on diferents entitats organitzen sortides per presenciar aquest esdeveniment únic. Entre les més demandades, la que surt de nit, sota les estrelles, i que fan des del 2018. És important que els visitants respectin les pautes bàsiques de comportament per tal de no espantar els animals, ni molestar-los durant aquesta època de l’any tan delicada per a ells.

La brama del cérvol és un dels atractius d'aquesta època de l'any a les zones de muntanya. A la imatge, un exemplar a la serra d'Albarrasí, a tocar de Terol.

Navarra a la tardor

Escalfar-nos amb el sol de tardor, provar la gastronomia i observar l’explosió de color de les grans fagedes. Són els tres reclams que des de Turisme de Navarra ens presenten per visitar una terra de boscos plens de misteri. Entre els principals atractius, la Selva de Irati, on es pot trobar el segon bosc de faigs i avets més extens d’Europa, o els passeigs entre roures monumentals al bosc d’Orgi (vall d’Ultzama), a Jauntsarats (Basaburua) o a Exarri Aranatz.

Altres destinacions són aquelles rutes on ens podem trobar alguna cascada o llac de muntanya, com la cascada de Xorroxin (vall de Baztan), la de Belabarce (vall de Roncal) o la d'Ixkier, i la ruta dels tres ponts, a la via verda de Plazaola. Des de Nadiu Viatges programen una sortida de cinc dies a la coneguda com a vall secreta de Navarra, a Malarreka, on els visitants poden fer la ruta de les bruixes, amb mites i llegendes de les antigues herbolàries i llevadors, i la ruta de l’aigua, per descobrir un barranc de naturalesa excepcional, cascades i torrents al llarg del camí: “Ens agrada que sigui la mateixa gent que viu allà qui ens proporcioni les diferents excursions i experiències, sempre amb una gran expertesa i bon tracte”, conclou Famades.

stats