La popularitat d'Angela Merkel al món en cinc gràfics interactius
Deixarà de ser cancellera alemanya sent el líder mundial més ben valorat a la majoria de països, per davant de Joe Biden
Angela Merkel deixarà de ser cancellera alemanya sent el líder mundial més ben valorat a la majoria de països dels quals hi ha dades, fins i tot després del relleu de Donald Trump per Joe Biden a la presidència dels Estats Units. És la preferida per davant de Joe Biden, Emmanuel Macron, Vladímir Putin i Xi Jinping als Estats Units, el Canadà, Corea del Sud, Austràlia i a la major part d’Europa. Empata amb Biden al Regne Unit i al Japó, i amb Biden i Xi Jinping a Singapur, i només es veu superada a Alemanya i Itàlia, que prefereixen Biden, i a Grècia, que prefereix Macron.
Merkel té, a més, uns percentatges d'aprovació molt alts en una part important dels països dels quals hi ha dades. A Espanya, França, els Països Baixos, Bèlgica, Suècia i Nova Zelanda arriba a percentatges d'aprovació d'entre el 80% i el 90%, i a la resta se situa entre el 60% i el 80%. L'excepció és Grècia, on suspèn, amb una aprovació del 30%.
Biden, en canvi, només supera el 80% als Països Baixos i a Suècia. En tots els altres països amb dades se situa entre el 60% i el 80%. La seva nota més baixa és el 60% dels Estats Units. A diferència de Merkel, això sí, no suspèn en cap dels països enquestats.
En les dades detallades es pot veure com Merkel i Biden tenen perfils similars. Macron, en canvi, genera molta més diversitat d'opinions. En el seu cas, el percentatge d'aprovació més alt és el 81% de Grècia, i en molts països no arriba al 60%. Putin i Xi Jinping són encara més diferents. Putin aprova només a Grècia i Singapur, amb un 55%, i Xi Jinping només a Singapur, amb un 70%.
Amb l'esclat de la crisi econòmica i l'arribada de les polítiques d’austeritat, la popularitat de Merkel va caure fins a xifres molt baixes a Espanya, Itàlia i Grècia. El percentatge d’aprovació d’Espanya, que havia arribat al 69% el 2011, va caure fins al 34% el 2014, i ha tornat a pujar fins al 86% el 2021. A Itàlia també ha pujat molt, tot i que menys, i a Grècia, on va arribar a un mínim del 7%, ha pujat lleugerament, però ha quedat molt lluny de l’aprovat.