El futbol europeu ja frega el 20% de clubs amb propietari estranger
A les dues principals lligues angleses s'hi concentren més de la meitat dels casos
BarcelonaA les principals lligues de futbol europees hi competeixen 256 clubs i, segons recull un estudi elaborat per la UEFA, en els últims anys pràcticament el 20% (una cinquantena) han passat a ser controlats per un propietari estranger.
De les lligues més importants d’Europa, a Anglaterra és on hi ha més clubs amb propietaris estrangers: representen més de la meitat dels equips. De fet, a les dues principals lligues angleses s'hi concentren més de la meitat dels clubs amb propietari estranger de tot el continent, amb 26 equips d'un total de 47.
A la primera divisió d'Espanya, França i Itàlia, en canvi, el nombre d'equips amb propietari estranger no passa de cinc. A tot el continent, això sí, dels 20 equips més importants segons la UEFA n'hi ha 11 amb propietari estranger.
Mentre que a Itàlia tots els clubs tenen un propietari majoritari, sigui local o estranger, la resta de lligues tenen una característica en comú: no hi ha un sol propietari que tingui la majoria. A la primera divisió d'Alemanya, 14 dels 18 equips no tenen propietari majoritari.
A la Lliga espanyola, el Màlaga és en mans del qatarià Abdullah al-Thani des del juny del 2010; el València ja fa quatre anys que és presidit pel singapurès Peter Lim, i l'Espanyol va ser traspassat a l'empresari xinès Chen Yansheng el gener del 2016.
En l'última dècada també hi ha hagut empreses que han adquirit diversos clubs i els han posat el mateix nom. És el cas de Red Bull, que va comprar cinc equips entre el 2006 i el 2010. Ara en manté tres, entre els quals destaca el RB Leipzig, que fa set anys jugava a la cinquena divisió d'Alemanya i ara està entre els primers classificats de la primera divisió.
Un cas més recent és el del City Football, l'empresa que controla el Manchester City, entre d'altres, i que va adquirir, juntament amb Pere Guardiola, el 88,4% de les accions del Girona.