Ara Data09/11/2016

Per què van fallar les enquestes?

Clinton ha guanyat en vots amb un marge més ajustat del previst, i els errors de pocs punts en estats concrets han sigut decisius

Auri Garcia Morera
i Auri Garcia Morera

BarcelonaDesprés del Brexit i del 'no' a l’acord de pau de Colòmbia, la victòria de Trump ha tornat a deixar en evidència les enquestes, que pronosticaven de manera pràcticament unànime que Clinton arribaria a la Casa Blanca. La mitjana de Real Clear Politics situava la demòcrata com a guanyadora, amb 3 punts d’avantatge sobre el republicà.

En el tram final de l’escrutini, aquest dimecres al migdia a Catalunya, Clinton es posava per davant en vots, tot i que amb un marge molt més ajustat del previst. Al tancament d’aquesta edició la diferència era de 0,2 punts, però el 'New York Times' calcula que arribarà fins a 0,5. La desviació respecte de les enquestes, de només 2,5 punts, no és gens excepcional.

Cargando
No hay anuncios

On van fallar les enquestes va ser en els resultats a nivell estatal, que és on es decideix realment el guanyador, pel sistema que fa que el candidat més votat d’un estat se n’emporti tots els delegats. De 51 pronòstics, per als 50 estats i el districte de Columbia, n’hi ha hagut 46 en què les enquestes han encertat el guanyador.

Cargando
No hay anuncios

Dels 5 en què no han encertat, a Florida i Carolina del Nord es calculava que Clinton podia guanyar per menys d’un punt, i finalment Trump es va imposar per 1,7 i 3,8 punts respectivament. Aquests errors, tots dos per sota dels 5 punts, també són relativament habituals. Pel pes d’aquests estats al col·legi electoral, però, han acabat sent decisius.

Cargando
No hay anuncios

L’empat tècnic en estats frontissa, que en cas de caure del cantó de Trump decantarien la balança a favor seu, ja va provocar divisió d’opinions entre els estadístics. Nate Silver, autor d’un pronòstic perfecte en les eleccions del 2012, va publicar al mitjà digital Five Thirty Eight que Clinton era favorita però Trump tenia un 30% de probabilitats. El seu antic mitjà, el 'New York Times', les rebaixava a un 15%, i el Huffington Post a un 2%.

Silver va defensar el seu mètode amb contundència, i ha argumentat que si hi havia una desviació respecte de les enquestes, per petita que fos, estaria correlacionada amb els resultats de diversos estats. Un dels responsables del Huffington Post, que va ser durament atacat per Silver a Twitter, li ha acabat donant la raó.

Cargando
No hay anuncios