ARA DATA
Ara Data27/10/2019

Quins esports triomfen entre les dones i per què?

La constància del bàsquet, la diversió dels esports d'equip i l'efecte reclam de tenir referents

Jaime De L. / Diego De L. / Natalia Arroyo
i Jaime De L. / Diego De L. / Natalia Arroyo

BarcelonaLa dona cada cop fa més esport i cada cop el fa de manera més competitiva. Tot i que encara hi ha molts més homes que dones fent esport de manera federada a Catalunya, en l'última dècada la proporció ha passat de comptar amb una dona per cada cinc practicants, a una per cada quatre. Les dades d'aquest increment les recull el Consell Superior d’Esports en l'últim estudi corresponent al 2018: la proporció de dones ha crescut més de cinc punts en nou anys, del 20,05% al 25,54%.

A l'ARA hem volgut posar la lupa per saber quins són els esports més practicats entre les participants. El cert és que les llicències femenines estan força repartides, tot i que hi ha dues disciplines amb més llicències que la resta: són el bàsquet i el patinatge. Aquestes, però, amb prou feines arriben a una quarta part del total. La resta de llicències es distribueixen en esports que, en la fotografia general, tenen un pes molt petit.

Cargando
No hay anuncios

El bàsquet, el gran triomfador

Què fa tan atractiu el bàsquet per a les dones? Des de la Federació Catalana de Bàsquet s'explica l'èxit del seu esport perquè "la dona sempre s'ha sentit atreta pel bàsquet i se l'ha fet seu". El vicepresident Enric Prats explica a partir de tres grans moments per què la dona s'ha sentit inclosa en l'esport de la cistella al llarg de la seva història. "Els inicis del bàsquet ens porten a finals del segle XIX als Estats Units i només una setmana després del primer partit del qual es té constància, ja es juga un partit femení. Als Jocs Olímpics, el primer esport d'equip que es juga en categoria femenina és el bàsquet. I durant el franquisme, quan a la dona se li prohibien gairebé totes les activitats físiques, el bàsquet va ser promocionat". Tres victòries històriques que expliquen l'estat de salut del bàsquet respecte a altres esports.

Cargando
No hay anuncios

Dos esports entre els homes

A diferència de la dispersió que s'ha vist en les llicències femenines, en homes les llicències estan molt més concentrades. Només el futbol té aproximadament una tercera part del total de fitxes, i el segon esport és el bàsquet, tot i que queda a molta distància del futbol. Entre els dos concentren prop de la meitat de les llicències.

Cargando
No hay anuncios

La gimnàstica creix

La tendència de creixement és generalitzada, tot i que en xifres absolutes, és la gimnàstica l'esport que més augmenta les seves llicències. En nou anys ha passat de menys de 500 a més de 7.000 llicències. També segueixen guanyant volum els dos esports amb més practicants, seguits del futbol, el voleibol i el pàdel.

Cargando
No hay anuncios

Una de les que s'han federat en aquesta última temporada és la Berta Cortada, de 12 anys. Després de fer futbol a l'escola s'ha incorporat a l'aleví del Martinenc. N'està encantada. "He viscut l'any amb moltes ganes. A l'escola només m'entrenava un cop per setmana i jugava un partit cada trimestre, i ara he passat a entrenar-me tres cops i a jugar un partit cada cap de setmana", descriu. Jugar amb gespa artificial i conèixer noves companyes són altres arguments que l'han entusiasmat.

El futbol ha anat tenint un creixement sostingut, estimulat per campanyes com #Orgullosa de la Federació Catalana. El voleibol ha crescut de manera accelerada els últims anys. El patinatge va tenir el punt àlgid el 2016, coincidint amb uns canvis de normativa -que són els que sovint expliquen un pic tan marcat-.

Cargando
No hay anuncios

Més dones que homes

En les dades detallades de proporció de llicències femenines i masculines per esport, es pot apreciar que en patinatge hi ha hagut un intercanvi de papers. El 2009 les llicències masculines superaven les femenines, i després de nou anys passa el contrari.

Cargando
No hay anuncios

En gimnàstica, en canvi, s’ha consolidat el repartiment que ja hi havia. Si el 2009 el percentatge de dones ja era molt alt, del 78%, el 2018 ha passat a ser encara més alt, del 86%. Sembla, però, que en els últims anys s’ha estabilitzat.

Cargando
No hay anuncios

En les dades del voleibol podem comprovar que és un esport practicat majoritàriament per dones, però les xifres han canviat poc del 2009 al 2018. En l’últim any, això sí, la proporció de dones ha pujat set punts, després d’haver baixat els dos anys anteriors.

Per contra, el futbol continua sent un esport majoritàriament masculí. Tot i l’increment del nombre absolut de llicències femenines, la proporció sobre el total només ha augmentat dos punts en nou anys, i continua per sota del 10%. És d'esperar que l'impacte mediàtic que ha tingut el Mundial de França ajudi a creuar aquesta barrera d'una de cada deu jugadors.

Cargando
No hay anuncios

Trobar referents als mitjans de comunicació

El pes que tenen les referents en les nenes més petites és essencial. Ho explica Martina Cortada, germana gran de la Berta i que fa quatre anys que fa natació sincronitzada a l'Esportiu Claret. De moment no s'ha federat per falta de temps i diu que s'hi va enganxar perquè va quedar impactada per l'esport que veia a la pantalla. "El veia per televisió i m'agradava molt el que feien. Volia aprendre a fer-ho. M'agraden molt els esports aquàtics i que sigui un esport d'equip m'enganxa. Si falla una, fallen totes", diu. Quan troba una Ona Carbonell a la tele, es fixa "en els moviments que fa, les figures o la col·locació del cos en cada exercici". Són el millor mirall.

D'això sempre se n'ha beneficiat el bàsquet. "Fa més de 25 anys que es va crear el programa Segle XXI, d'on han sortit moltes de les campiones de la selecció", apunta Prats. Tot i que encara predominen els homes, la proporció de dones ha augmentat molt en els darrers anys, fruit de la inversió convençuda dels dirigents de la Federació, del seguiment televisiu que es fa a La Xarxa (on s'emet alternativament un partit masculí i femení cada cap de setmana), i d'altres accions com la Capital de l'Any, que des del 2016 promociona el bàsquet femení en diferents ciutats de Catalunya amb xerrades, clinics i partits internacionals (va arrencar a Sant Feliu, Girona, Igualada i, ara al 2020, se centrarà a Malgrat de Mar). Amb tot, del 25% del 2009 s'ha passat a un 36% el 2018. Un increment d’11 punts que ha estat molt regular al llarg dels últims anys. "Juguem amb avantatge respecte a altres esports perquè nosaltres fa anys que som el gran esport de les noies", subratlla Prats.

La competència, però, cada any serà més gran. Per als homes i entre les dones.