Ara Data09/10/2020

El coronavirus a Barcelona, desigual entre barris

La segona onada repeteix el patró d’incidència alta en zones de renda baixa, especialment a Nou Barris

Auri Garcia Morera
i Auri Garcia Morera
Mapa incidencia barris

BarcelonaL'afectació de la pandèmia de coronavirus a la ciutat de Barcelona està sent molt desigual entre els barris de renda alta i els de renda baixa. Segons destacava un estudi publicat a l'agost per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), la primera onada del covid-19 va ser el doble d'agressiva a Nou Barris que a Sarrià.

D'acord amb les últimes dades de casos publicades per l'Agència de Salut Pública de Barcelona, la segona onada està repetint de nou aquest mateix patró: incidència alta en zones de renda baixa, especialment als barris del districte de Nou Barris, i incidència baixa en zones de renda alta, especialment als barris del districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Cargando
No hay anuncios

Mentre que al mapa de la incidència de coronavirus tenen un color més fort, cosa que reflecteix una incidència més alta, la zona superior dreta i la zona inferior esquerra, així com la franja a tocar del Besòs, en el mapa de la renda passa tot el contrari: tenen un color més fort, cosa que reflecteix una renda més alta, la zona superior esquerra i la zona inferior dreta, excepte la franja a tocar del Besòs.

Cargando
No hay anuncios

La correlació entre la incidència de coronavirus i la renda disponible és molt forta, amb la Trinitat Vella (districte de Sant Andreu) i Torre Baró (districte de Nou Barris) a l'extrem dels barris amb una incidència més alta i una renda més baixa i Pedralbes (districte de les Corts) i les Tres Torres (districte de Sarrià-Sant Gervasi) a l'extrem dels barris amb una incidència més baixa i una renda més alta.

Cargando
No hay anuncios

Alguns dels factors que expliquen la incidència més alta als barris més empobrits són la densitat de població més alta, una sobreocupació d'habitatges més forta, el predomini de feines sense possibilitat de teletreball, com treballadors de fàbriques, transportistes, repartidors, caixers o cuidadores, i un ús més important del transport públic. Molts d'aquests treballadors es van veure obligats a seguir treballant durant el confinament.