Xavier Albertí surt a totes en la nova etapa del TNC
El teatre tindrà una companyia de 15 actors joves de l'Institut del Teatre
BarcelonaXavier Albertí ja està al capdavant del TNC de manera oficial. Ahir es va submergir fins a les entranyes del teatre -els magatzems- per presentar les línies d'actuació de la seva direcció artística. La programació de la temporada que ve no es farà pública fins al setembre, però ja es pot dit que Albertí vol que el teatre mostri vocació internacional, que estigui al servei del públic i del sector, i que potenciï el patrimoni escènic i els autors catalans contemporanis. El nou director també vol que el TNC tingui cura del global de les arts escèniques i que creï xarxa amb equipaments de Barcelona i del territori.
Una nova companyia jove amb l'Institut del Teatre
Com el Teatre Lliure, el TNC tindrà un companyia formada per actors joves a partir de la temporada que ve. La del Nacional estarà formada per 15 intèrprets graduats de les tres últimes promocions de l'Institut del Teatre. La seva tasca consistirà a treballar l'autor històric o el gènere que suposarà l'"epicentre patrimonial" de la temporada. El primer serà Serafí Pitarra, "el constructor de l'espectador català", diu Albertí.
La Sala Tallers serà la 'cuina' del TNC
Les dificultats econòmiques van obligar Sergi Belbel a tancar la Sala Tallers la temporada passada. Albertí la recupera, però no com a sala d'exhibicions. Tot i que s'hi podran fer algunes representacions de la companyia jove, serà la "cuina ideològica" del teatre. La sala acollirà els programes pedagògics del Nacional, projeccions de cinema, debats, conferències i taules rodones. "No parlem d'una estricta programació d'espectacles, sinó d'una programació amb una enorme densitat d'ofertes i eines de lectura i sobre per què es programa el que es programa", explica el director.
Cada temporada tindrà un eix temàtic
Segons Albertí, "les arts escèniques donen un equipatge imprescindible per transitar per aquests temps convulsos". Com que donen "eines de reflexió profunda", els espectacles de cada temporada estaran regits per un eix temàtic que els donarà coherència. El concepte de la temporada vinent serà la frontera i el de la 2014-2015 la família.
Hi haurà circ, dansa i música, a més de teatre
Per Albertí, el TNC no és només "un centre d'exhibició", sinó un "organisme complex" amb "interaccions diverses i transversals" que té en compte, a la vegada, "la cultura nacional escènica" i "una voluntat de diàleg amb tots els entorns". A més de teatre, al TNC també hi haurà circ, dansa i teatre musical. "Ens volem vincular al circ i ajudar la dansa, que pateix una crisi de creixement, a ressituar-se", assegura Albertí.
El TNC crearà xarxa amb altres equipaments
Albertí prepara un festí de col·laboracions amb altres institucions: s'organitzaran clubs de lectura amb la Xarxa de Biblioteques i projeccions amb la Filmoteca. El TNC també ha buscat la complicitat de la Institució de les Lletres Catalanes i de les universitats per qüestions científiques relacionades amb els autors històrics que es treballin cada temporada. També col·laborarà amb L'Auditori i l'Esmuc.
Difusió internacional dels joves amb el Llull
Albertí reforçarà el T6, el programa de dramaturgs catalans contemporanis del TNC. No es faran menys de tres muntatges cada temporada d'aquests autors. L'any que ve n'hi haurà cinc. A més del suport, el director del TNC els vol "acompanyar" internacionalment de la mà de l'Institut Ramon Llull, que finançarà la traducció a l'anglès dels textos seleccionats pel nou comitè de lectura del teatre. El TNC s'ha posat en contacte amb 850 teatres d'arreu del món i col·laborarà amb la Maison Antoine Vitez de París, "l'antena més important del món en la creació contemporània", assegura Albertí.