Patrimoni

Set segles de la Llotja de Mar: viatge al cor del poder econòmic

Obre al públic una icona arquitectònica i política, el lloc on es va popularitzar la paraula 'bancarrota'

Saló del Consolat de la Casa Llotja de Mar. Les pintures del sostre són de Pere Pau Muntanya. Es remunten a la visita reial de Carles IV a Barcelona
4 min

BarcelonaEntrar en un edifici patrimonial és travessar segles d’història. L’empresa Cases Singulars ha obert al públic habitatges modernistes exquisits com la Casa Felip, la Casa Rocamora i la Casa Amatller, i ara també es fa càrrec de la difusió d’un edifici icònic del poder econòmic català, la Casa Llotja de Mar. Quan va ser construïda el segle XIV va ser un dels edificis capitals de la ciutat juntament amb les Drassanes i el Consell de Cent, perquè va aglutinar l’estament comercial, i actualment és la seu de la Cambra de Comerç. “Era entre Wall Street els anys 80 i l’Autoritat Portuària”, se sent a dir entre els encuriosits periodistes que assisteixen a la visita exclusiva, en un lloc que fins ara només obria les portes al públic per a esdeveniments privats i algunes jornades puntuals.

El Saló de Contractacions de la Casa Llotja de Mar

Travessar la porta de la Casa Llotja de Mar vol dir emprendre un viatge en el temps fins al moment en què el port de Barcelona era el més important de la Mediterrània occidental. El recorregut és ple de grans moments, com poder contemplar un espai gòtic impressionant, el Saló de Contractacions. Al sostre del Saló del Consolat hi ha unes pintures de Pere Pau Muntanya. També es visita el Saló Daurat, la remodelació del qual va dirigir Lluís Domènech i Montaner, encara que no és gens modernista. Aquesta sala va acollir un consell de ministres el 21 de desembre del 2018, en els mesos més encesos del Procés. Entre els estudiants que va tenir la Llotja quan va ser una escola de belles arts hi va haver un Picasso adolescent i, a tall d’anècdota, és on va sorgir l’expressió bancarrota, abans de popularitzar-se a Itàlia, perquè quan un comerciant feia males pràctiques i era descobert li destrossaven la taula.

El Saló Lucrècia de la Casa Llotja de Mar, amb els retrats dels successius presidents de la institució

"La història de l’edifici comença el segle XIV i encara és viva”, diu Laura Pastor, la fundadora de Cases Singulars juntament amb Bel Vallès. “Fa dues setmanes que no dormim estudiant la història de l’edifici”, diu Vallès: “Des del mes d’agost que vam poder tornar a obrir algunes de les cases que gestionem la resposta de la ciutadania ha sigut un èxit”.

La primera fotografia que es va fer a l'Estat

La Casa Llotja de Mar també és històrica perquè surt a la primera fotografia que es va fer a l’Estat, el 10 de novembre del 1839, des d’una terrassa de Pla de Palau. Les vicissituds històriques de l’edifici fan que el recorregut no pugui ser històricament lineal. Comença en un pòrtic neoclàssic orientat cap al Pla de Palau, que és la façana principal de l’edifici. La construcció d’aquesta part es remunta a la dècada del 1770, quan la Junta de Comerç va recuperar l’edifici després de la Guerra de Successió. El Saló de Contractacions gòtic es conserva perquè quan van voler reformar l’edifici no van tenir prou diners per enderrocar-lo, així que l’ampliació neoclàssica embolcalla la part medieval. “El segle XIV els negocis es feien als porxos dels edificis que hi havia aquí al voltant, no hi havia cap edifici que permetés concentrar aquesta activitat en un lloc”, diu Laura Pastor. “Els mercaders –explica–, que ja eren un estament important perquè tenien molt de poder econòmic i representació al Consell de Cent, van demanar que es construís un edifici per concentrar l’activitat econòmica de la ciutat”. L’edifici va tirar endavant després que el rei Pere III el Cerimoniós ho autoritzés, en uns terrenys cedits per l’almirall Pere de Montcada on hi havia hagut les forques on penjaven els condemnats a mort. El Saló de Contractacions cal imaginar-lo ple de taules de canvi, guarnit amb tapissos i amb un rellotge coordinat amb el de Santa Maria del Mar; i el segle XVIII convertit en caserna mentre es construïa la fortalesa de la Ciutadella. Després la visita continua a la planta superior, a la qual s’accedeix per una majestuosa escala de marbre. Una altra de les curiositats que apareixen entre el reguitzell de salons que hi ha és que en un d'aquests, el Saló de Plens, encara es conserva un arc de la capella que va substituir la que Pere de Montcada havia demanat com a condició de cedir els terrenys (tant l’una com l’altra van ser enderrocades).

La Casa Llotja de Mar, que es va remodelar per últim cop fa prop de vint anys, obra de l’arquitecte Josep Benedito, es podrà visitar el dimecres i el dissabte al matí en grups de fins a 15 persones. Les visites comencen aquest dimecres i les entrades es poden comprar a la web de Cases Singulars i a la web de la Casa Llotja de Mar. Per Setmana Santa s’ha ampliat l’horari de visites de dimecres a diumenge.

L'original en marbre de la 'Lucrecia' de Damià Campeny
stats