ARTS ESCÈNIQUES
Cultura24/10/2019

La violència sexual a Mèxic irromp al Temporada Alta

La companyia Lagartijas Tiradas al Sol ha elaborat una instal·lació performàtica per donar visibilitat al problema

Núria Juanico
i Núria Juanico

BarcelonaLa ciutat mexicana de Tula de Allende, a l’estat d’Hidalgo, és coneguda sobretot per les construccions que els tolteques van erigir fa més de mil anys. En canvi, es parla poc de la violència sexual i dels atacs contra les dones que hi tenen lloc. Per donar visibilitat a aquest problema i situar-lo al focus de l’esfera pública, la companyia mexicana Lagartijas Tiradas al Sol ha elaborat una instal·lació performàtica que forma part del festival Temporada Alta i que dissabte es podrà visitar a la Sala La Planeta de Girona, on es duran a terme fins a dotze sessions. “Els índexs de violència sexual a Tula són escandalosos, però és un problema que passa molt inadvertit”, afirma un dels membres de Lagartijas Tiradas al Sol, Gabino Rodríguez. La formació es va bolcar en aquesta proposta després d’adonar-se que “el percentatge de dones que han sigut assetjades és molt alt en la comunitat artística”, cosa que segons Rodríguez els va fer descobrir “que la societat està formada, en gran mesura, per assetjadors”.

Tula forma part del projecte La democracia en México. 1965-2015, a través del qual la companyia analitza els problemes relacionats amb la democràcia al país nord-americà. Cadascun dels seus espectacles se centra en un estat de Mèxic i, de moment, ja n’han tirat endavant sis, tres dels quals (Tijuana, Veracruz i Santiago Amoukali ) s’han pogut veure en anteriors edicions del Temporada Alta. “Som conscients que moltes de les nostres obres estan lligades indissolublement al context. Però en el cas de Tula, el públic de Girona ho té més fàcil que en les altres perquè la violència sexual és un problema que és a tot arreu”, destaca Rodríguez.

Cargando
No hay anuncios

Pensada per a grups reduïts d’espectadors, la instal·lació implica que els visitants hi entrin d’un en un i subscriguin el pacte de no explicar a ningú què s’hi trobaran. “Veuran una cosa que és un secret”, diu Rodríguez. Com ja han fet en altres ocasions, Lagartijas Tiradas al Sol juga amb els límits entre la ficció i la realitat per sacsejar i provocar el públic. “Encara que Tula sigui una instal·lació, entenem que forma part del teatre -destaca Rodríguez-. La proposta conté el joc entre el que és i el que no és amb l’objectiu de situar els espectadors en un punt privilegiat per pensar, qüestionar-se i reflexionar sobre la realitat”.