Música
Cultura15/06/2021

Vida, Canet Rock i Cruïlla: tres festivals (gairebé) com els d’abans

Música en directe per gaudir drets i sense distància social, però amb test d'antígens i mascaretes

BarcelonaVida, Canet Rock i Cruïlla són els tres festivals que es faran sense distància social ni les restriccions d’aforament pandèmiques. És una activitat que no està prevista per cap normativa, però té l’aval del Procicat perquè és la culminació de l’estudi científic supervisat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses. Tots tres festivals comparteixen coses (test d’antígens previ, mascareta FFP2, llibertat de moviments dins del recinte) però cadascun té les seves particularitats. "Salut és qui mana, perquè la normativa per fer ara festivals d'aquestes característiques no existeix", explica Gemma Recoder, directora del Canet Rock. Tot ve de l'estudi clínic a la Sala Apolo el desembre de l'any passat i del concert pilot de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi aquest mes de març. "El permís per escrit per al Sant Jordi ens va arribar el mateix dia del concert al matí", recorda Recoder, que tanmateix no té cap dubte sobre la celebració dels festivals: "Tenim el permís verbal i el compromís adquirit després d'haver fet una feina conjunta amb Salut. I aquesta setmana tenim una reunió amb els tècnics del Procicat per enllestir tot el que calgui".

1.
Vida Festival

“Sap greu que no es facin més esdeveniments així”

Vilanova i la Geltrú acollirà el Vida Festival els dies 1, 2 i 3 de juliol. “Som a les portes del sold out (10.000 persones per dia) i enllestint el software del VidaTest perquè el públic rebi la informació pertinent: que els protocols sanitaris s’entenguin bé i que en un e-mail tinguis tota la informació. És un moment clau per al festival”, diu el director del Vida, Dani Poveda.

Cargando
No hay anuncios

Test d’antígens

Cribatges diaris i cap despesa extra repercutida al públic 

El Vida és l’únic dels tres festivals que no repercuteix al públic el cost de les proves d’antígens. “Vam pensar que la millor de les opcions era no imputar un cost addicional a l’entrada –diu Poveda–. És una inversió de futur perquè el públic entengui que estem al seu costat. Amb el preu de les entrades [de 65 a 125 euros] ja podíem assumir una part d’aquests testos i l’altra part la posarem nosaltres”. Per fer les proves s’habilita una nau annexa al recinte del festival. “L’alcaldessa Olga Arnau ha estat a l’alçada de les circumstàncies i ens ha ajudat perquè l’empresa ens la cedís”, diu Poveda. Tant per als testos com a la resta de mesures, el Vida ha col·laborat amb el Cruïlla i el Canet Rock “perquè s’entengués que era un mateix protocol amb diferents implementacions perquè cada festival té les seves característiques”. “Ho hem facilitat tot al màxim perquè sigui el mateix software, els mateixos testos i les mateixes mascaretes. Tot és bastant similar perquè tot parteix de l’experiència del Sant Jordi”, afegeix.

Cartell

Un any sense presència d’artistes internacionals

Ni Belle & Sebastian, ni Alt-J, ni Devendra Banhart ni cap nom internacional (o no resident a l’estat) al cartell. Com en el cas del Cruïlla, a causa de la cancel·lació de festivals a Europa. “Ens ho han demanat ells perquè els era molt difícil fer gira aquest any”, diu Poveda. Hi tornaran més endavant d’acord amb el que han pactat amb el grups, i “la gran majoria” dels que tenien tancats “vindran en la següent edició”. Tanmateix, segons el director del festival, no hi ha cap obligació amb els grups perquè el Vida té “clàusules de pandèmia des del 2014”. “Tenim un advocat que quan va redactar els contractes ja hi va incloure una clàusula antipandèmia. Em vaig posar a plorar quan ho vaig veure”, recorda Poveda. Els caps de cartell del 2021 són grups que el públic del Vida “no està acostumat a veure al festival, com Vetusta Morla i Love of Lesbian”. L’estalvi en la contractació, però, “no ha sigut tan significatiu com per pagar els testos d’antígens”. “Compte amb el que cobren aquests grups! Però és que aquí Love of Lesbian ven molt més que Alt-J. Una altra cosa és el que genera internacionalment Alt-J”, explica.

Cargando
No hay anuncios

Efecte

Que l’experiència s’implementi “de manera immediata”

“El que em sap greu és que no es facin més esdeveniments així –diu Poveda–. Entenc que s’han de fer més proves pilot, però hauria de servir per poder implementar el sistema de seguida, no sé si amb testos a les farmàcies o amb una aplicació de la Generalitat. Si sabem que una cosa funciona no podem quedar-nos aquí. Ha de servir per a alguna cosa no només ara sinó de cara al futur”.

2.
Canet Rock

“Serà una festa, controlada, fins que surti el sol” 

El Canet Rock se celebrarà el dissabte 3 de juliol amb les 22.000 entrades exhaurides i el propòsit de seguir sent “la festa major de Catalunya”. “Igual exagero una mica perquè soc del ram, però la cultura, la música en directe, serà la medicina que receptaran els metges postpandèmia”, diu la directora del festival, Gemma Recoder.

Cargando
No hay anuncios

Test d’antígens

Les proves es podran fer a 15 ciutats d’arreu del país

A diferència del Cruïlla i el Vida Festival, el Canet Rock ha decidit que els tests d’antígens no es faran en un únic espai a tocar del recinte de concerts. “Canet de Mar és una població relativament petita, de 14.000 habitants, i el que no podem fer és envair-la de sobte amb 22.000 persones”, explica Recoder. Analitzant la procedència del públic, han preparat diferents punts de cribatge a quinze poblacions: Barcelona, Canet de Mar, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Olot, Reus, Sabadell, Tarragona, Tàrrega, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. El procediment previ al testos serà el següent: cada espectador rebrà un correu electrònic amb instruccions, haurà de baixar-se l’aplicació Test Canet Rock i demanar hora al lloc que li vagi millor. Un cop fet el test, i amb resultat negatiu, “se’ls posarà una polsera Canet Rock Covid Free”, indispensable per accedir al festival. “Els positius, perquè per estadística n’hem de tenir, seran atesos pel personal mèdic”, diu Recoder.

Pel que fa als treballadors i als artistes, hi haurà un punt específic de testeig a Canet. “Tothom que entri al Pla d’en Sala aquell dia haurà de fer-se el test, fins i tot els Mossos que venen cada any amb els gossos a revisar l’escenari”, assegura la directora del festival.

Cargando
No hay anuncios

El sobrecost

Hi ha 7 euros extra repercutits a cada entrada

L’organització del Canet Rock calcula que només l’operatiu dels cribatges té un cost “d’uns 16 euros” per persona, dels quals en repercuteixen 7 en l’entrada. El públic pagarà aquests 7 euros extra mitjançant l’aplicació (el cost màxim total d’una entrada + test serà de 47 euros). “També tenim un sobrecost en la seguretat , tant al recinte com per guiar el públic pel poble, on hi haurà circuits segregats de pujada i de baixada”, diu Recoder.

Cartell

Fidelitat total a l’esperit de Canet Rock, “un karaoke continu”

La naturalesa del Canet Rock, que treballa exclusivament amb grups i artistes dels Països Catalans, permet que el cartell del 2021 sigui pràcticament el mateix que el previst abans de la pandèmia per al 2020. Tanmateix, hi ha hagut algun canvi dictat per l’actualitat musical. Les novetats són Zoo, Stay Homas, Buhos i Suu. I respecte al previst per al 2020, en queden fora Sopa de Cabra, Manel, Els Amics de les Arts i No Logo. “Em sap greu perquè són grups molt del Canet Rock, però ja hi tornaran altres anys”, explica Recoder. En un cartell on també hi ha Oques Grasses, Doctor Prats, Miki Núñez, Roba Estesa, Lildami, Itaca Band, JazzWoman, Cesc i Miquel del Roig, les noves incorporacions reforcen el caràcter festiu del festival: “Canet Rock és un karaoke continu, i aquest any el nostre públic demana festa; controlada, tothom amb test d’antígens i mascareta, però una festa fins que surti el sol”, diu Recoder.

Cargando
No hay anuncios
3.
Cruïlla

“Fer el festival no és cap irresponsabilitat"

El Cruïlla, que se celebrarà els dies 8, 9 i 10 de juliol al parc del Fòrum, serà el primer festival de tres dies i amb capacitat per a 25.000 persones diàries que es farà a Europa. “Ha de situar Catalunya, Barcelona i el Cruïlla en l’epicentre de l’activitat musical al món”, diu el director del festival, Jordi Herreruela.

Test d’antígens

Capacitat per fer 25.000 proves diàries al Centre de Convencions

Poc s’ho devia pensar l’arquitecte Josep Lluís Mateo que un dia el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) serviria per fer-hi cribatges massius. És el que passarà en aquest edifici a tocar del parc del Fòrum els tres dies del Cruïlla. El CCIB està preparat per fer-hi “25.000 testos cada dia”. “A més a més –afegeix Herreruela–, a la plataforma marina hi haurà una zona de cribatge per als treballadors i els artistes, que seran unes “4.000 persones”. El director del Cruïlla calcula que hi haurà “una desena de positius” en el cribatge del públic, i “una o dues persones entre els que venen a treballar”. “Tothom ha de passar el test. En el concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi, un guàrdia urbà que venia a fer una inspecció va donar positiu i evidentment va haver de marxar”, recorda Herreruela, que insisteix que “no hi pot haver cap forat a la bombolla sanitària, perquè sinó la bombolla es desinfla”.

Cargando
No hay anuncios

Per al Cruïlla, el cost dels cribatges és d’uns “15 euros per persona”, dels quals repercuteix una part a l’entrada: 8,5 euros al tiquet d’un dia, 12 a l’abonament de dos dies i 15 al de tres dies. “Per a l’altra part, estem parlant amb empreses del sector salut com DKV, i amb les administracions”, diu Herreruela. El cost de les entrades queda així: entrada de dijous, 52,70 euros (43,20 + 8,5 del test); entrada diària de divendres i dissabte, 78,70 euros (70,20 + 8,5 del test); abonament de dos dies, 133,90 euros (121,90 + 12 de test), i abonament de tres dies, 168,70 euros (153,70 + 15 del test).

Cartell

Un escenari menys per donar espai exterior a la comèdia

La cancel·lació de bona part de la temporada europea de festivals ha obligat molts grups internacionals a ajornar gires. Això ha afectat el Cruïlla, que ha anat perdent noms com Gwen Stefani, Placebo, Residente i Of Monster and Men, entre d’altres. Així i tot, en manté d’altres com els anglesos Editors i Morcheeba i els nord-irlandesos Two Door Cinema Club. “Tenim menys artistes internacionals i això ha reduït parcialment el pressupost. També hem eliminat un escenari de música per treure l’escenari de comèdia de la carpa, i col·locar-lo a l’exterior [a l’amfiteatre petit]. No era el moment de posar la gent en una carpa tancada; ha de ser tot a l’aire lliure”.

Cargando
No hay anuncios

Reputació

“No ens pot afectar negativament de cap manera”

Un dels codirector del Primavera Sound, Gabi Ruiz, va suggerir a El Periódico que fer el Cruïlla aquest any era irresponsable. Herreruela no hi està d’acord: “A mi em sembla que fer el festival no ens pot afectar negativament de cap manera perquè no és cap ocurrència, ni cap insensatesa ni cap irresponsabilitat. Els científics ho avalen i les administracions hi donen suport, estem supertranquils. El nostre model és el que estan agafant altres promotors d’Espanya i d’Europa per avançar. El que ens cal és tornar a la vida”.