Polèmica i rebuig per la visita de Soraya Sáenz de Santamaría a Barcelona per Sant Jordi
El conseller de Cultura, Òmnium Cultural i l'editora Isabel Martí critiquen la presència de la vicepresidenta del govern espanyol en l'acte per donar suport a la candidatura de la diada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.
BarcelonaL'assistència de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, a l'acte per donar suport a la candidatura de la diada de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco ha aixecat polseguera. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha dit que la visita "sorprèn" perquè "en les circumstàncies polítiques que estem vivint, és evident que no hi ha compromisos a efectes pràctics". Vila ha reclamat a la vicepresidenta del govern espanyol "respostes polítiques reals més enllà de la formalitat de venir".
Òmnium Cultural també ha carregat contra la presència de Santamaría a l'acte, que té lloc aquest divendres al vespre. El president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha dit que és "un acte d'absolut cinisme i d'intent d'humiliació per part de l'Estat espanyol". Segons Cuixart, "venir aquí i dir que valores la cultura catalana quan l’ataques sistemàticament per terra, mar i aire i atemptes contra la integritat i la cohesió de la llengua és un intent de colonització del que representa la llengua i la cultura catalanes".
El president d'Òmnium ha criticat la vicepresidenta perquè "no és compatible dir que defenses una llengua i alhora voler espanyolitzar els infants catalans" i ha qualificat d'"autèntica marginació pressupostària" les partides destinades als equipaments culturals catalans.
L'editora de La Campana, Isabel Martí, ha dimitit de la junta directiva de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana perquè no veu "ni lògic ni normal" que s'hagi convidat Santamaría. Martí ha dit que "no creu que toqui", ni a la seva editorial ni a l'associació de la qual ha format part fins avui, de convidar la vicepresidenta del govern espanyol pel Dia del Llibre. "La meva feina és fer llibres, és intentar tenir el màxim de lectors en català", ha subratllat l'editora, que ha explicat a l'ACN que amb la seva dimissió de l'Associació d'Editors ha volgut ser "conseqüent".
Per la seva banda, la presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Montse Ayats, ha explicat que la situació els "incomoda", però que no deixaran de participar en l'acte ni de treballar perquè Sant Jordi sigui patrimoni immaterial de la Unesco. "L'aprovació l'ha de fer el govern català i l'espanyol, ens agradi o no", ha afirmat Ayats, que assegura que es volen mantenir al marge. "No entrarem en aquest embolic dels polítics", ha dit.
Soraya Sáenz de Santamaría va dir aquest dimarts, en declaracions a RNE, que "el dia de Sant Jordi és un bon homenatge al llibre i al que les llengües espanyola i catalana han fet per la cultura a nivell mundial". La vicepresidenta del govern espanyol va negar que existís, però, una suposada operació Sant Jordi. En aquest sentit, va afirmar que el seu govern "parla molt" amb la societat civil, amb la "Catalunya real a la qual interessa molt una presència del govern espanyol forta per tirar endavant iniciatives com aquesta de suport a la llengua i cultura catalanes", va insistir.
L'acte és una iniciativa de la Cambra del Llibre i del gremi de Floristes de Catalunya. Tindrà lloc aquest divendres a les 19.00 h al CaixaForum Barcelona i hi assistiran, entre altres, el conseller de Cultura, Santi Vila; la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría; el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró; el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, i el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillen.