Un nou segell editorial del Maresme, Vibop, uneix literatura i vi amb autors com ara Vicenç Pagès i Narcís Comadira

El segell 'artesanal' també publica poesia i encetarà col·leccions sobre gastronomia i música

Josep M. Minguet, Narcís Comadira, Montse Serra i Enric Satué durant la presentació del segell
Valèria Gaillard
24/06/2019
3 min

BarcelonaVibop Edicions té el seu origen al Maresme i una ànima: la periodista cultural Montse Serra, que va fer convergir les seves dues "passions" –el món del vi i la literatura– per tirar endavant aquest projecte editorial. "L'objectiu és publicar 'plaquettes', llibrets en petit format molt ben editats i amb vocació artesana, que recullin tot de textos diversos relacionats amb el món del vi i la literatura", explica. Es tracta de llibres que no depassen les seixanta-quatre pàgines, amb un disseny acurat tant a les cobertes com en la tria del paper i la tipografia. El nom de l'editorial, Vibop, procedeix d'un cicle de jazz i vins d'Alella i inclou els dos termes 'vi' i 'bo': "M'agradava aquest nom perquè té un caminar, un ballar", diu l'editora.

La primera col·lecció, 'Envinats', va començar a "caminar" fa poc més d'un any i marida el vi amb les arts i la creació. De moment han sortit els títols 'A l'avantguarda del vi', del sommelier Josep Roca; 'Les olors en la literatura', a cura de Vicenç Pagès Jordà; 'Vins de memòria', dotze articles de caràcter autobiogràfic d'escriptors com ara Josep M. Espinàs, Màrius Serra i Julià Guillamon; 'Vins, vinets i vinasses', d'Enric Satué; 'A taula amb Eiximenis', de Cristina Armengol, i 'Els raïms immortals i altres textos', de Narcís Comadira. Aquest últim recull una sèrie de textos esparsos de Comadira al voltant del vi, com per exemple una conferència que va donar sobre Carner arran del 150è aniversari d''Els fruits saborosos', i inclou dibuixos que ha fet expressament per al volum.

Poc després l'editorial es va obrir a la poesia, amb la col·lecció 'A Clar de Nit'. Els títols publicats són '1-O: Trenta poetes per la llibertat'; 'Poetes del Maresme', en ocasió dels 10 anys d'Espais de Poesia d'Alella, i 'Joan Brossa, poemes de combat', a cura de Joan M. Minguet. Es tracta de poemes de revolta que Brossa havia fet i que, segons Minguet, "tenen un punt de contemporaneïtat perquè són textos que ens interpel·len sobre religió, política, etc."

Fora de col·lecció, Vibop ha tret el singular 'Cartes per a bústies i bústies per a cartes', que uneix imatges de bústies que el neuròleg Nolasc Acarín anava enviant al dissenyador gràfic Enric Satué i correspondències cèlebres. "És un entreteniment que uneix aquests dos elements, la carta, que és el missatge, i la bústia, el missatger", diu Satué.

Altres col·leccions en perspectiva són les que vincularan música i vi, i gastronomia i literatura: "Aquest últim treballarà a fons la idea del paisatge, un dels elements més determinants de les societats contemporànies, i nosaltres volem treballar la cuina amb un to divulgatiu i gens científic".

A l'octubre sortirà un llibre relacionat amb el projecte Quim Soler, La Literatura i el Vi, del Priorat, i un segon que firmarà el dibuixant Joma, i que girarà al voltant del capítol del ciclop de l''Odissea'.

Els llibrets de Vibop es distribueixen per Les Punxes (a un preu de 12 euros) i també mitjançant una subscripció que permet, per 45,60 euros a l'any, rebre a casa les 4 'plaquettes' de la col·lecció 'Envinats'. De moment, ja tenen una seixantena de subscriptors. "Són llibres que tenen un sentit i un públic, alhora que tenen un compromís amb la comarca, el Maresme. És una editorial que ha nascut amb la voluntat de tirar endavant un projecte personal i també de reivindicar que el món del vi també és cultura, cultura amb majúscules".

stats