El Versus i el Gaudí aposten pel teatre social
Les dues sales impulsen un cicle que reflexiona sobre les revoltes actuals
BarcelonaL’empremta del teatre social marca la nova temporada del Teatre Gaudí i del Versus Teatre. Les dues sales, dirigides per Ever Blanchet, acolliran un cicle que reflexionarà dalt de l’escenari sobre les discriminacions i les revoltes de la societat actual. “Volem fer un pas més cap a la funció social, educativa i divulgativa del teatre”, apunta Blanchet, que amb aquesta iniciativa pretén reforçar el rol d’altaveu de les sales.
El cicle arrencarà el 3 de setembre amb Versus, un muntatge a dues veus sobre la llibertat i la captivitat. Dirigida per José Pascual Abellán, l’obra es vertebra a partir de les converses entre dues germanes, una de les quals està en presó preventiva per haver matat un home. Des del locutori del centre penitenciari, les protagonistes plantegen “els grans interrogants que han definit les seves vides i confeccionen el mapa global de les seves existències”, assenyala Pascual. Versus serà al Versus Teatre fins al 28 de setembre.
Seguint aquesta línia, el Teatre Gaudí programa Sunset Park, l’adaptació escènica de la novel·la homònima de Paul Auster. En aquest cas, el debat sobre el dret a l’habitatge pujarà dalt de l’escenari de la mà del director Ivan Padilla i la companyia Retret Teatre, que plasmen la història de quatre amics que okupen una casa perquè no poden fer front a les despeses del lloguer. “Són joves amb estudis superiors i ganes de fer coses, tot i que el sistema no els ho posa fàcil”, explica Padilla, que considera que el públic “s’hi pot sentir fàcilment identificat”. Sunset Park es podrà veure del 5 de setembre al 12 d’octubre. El cicle de teatre social inclou quatre espectacles més, entre els quals hi ha La gent molesta (Un barri digne), de Carles Mallol, i No ens fa falta tenir por, escrita i dirigida per Joan Gómez.
Més enllà de la reflexió social
La programació del Versus i del Gaudí convida a reflexionar, però també vol despertar rialles. Per això, a part del cicle de teatre social, les sales deixaran espai a altres propostes. Una és la comèdia d’embolics Tothom diu que està bé, escrita per Dani Amor i dirigida per Daniel J. Meyer. Es tracta d’un espectacle sobre les relacions entre cinc joves que viuen a Barcelona. L’amistat, l’amor i el sexe es barregen amb els malentesos i els dubtes existencials dels protagonistes, que “a través dels prototips de la comèdia expliquen realitats molt quotidianes”, subratlla Blanchet. L’obra es representarà al Teatre Gaudí del 10 al 28 de setembre.
La temporada d’aquesta sala també inclou la comèdia sentimental Amphitrion, de Plaute, dirigida per José María Roca, i l’exercici d’oratòria Cambó-Companys, a càrrec de Frederic Roda. El Versus, en canvi, acollirà Els còmics d’una nit d’estiu,d’Ivan Campillo, i Hivern,de Jon Fosse, que encapçala Ester Roma Calle.