Barcelona"La versió de L'Empordà que posen als casaments és la de Ben endins, la dels udols", explica el guitarrista de Sopa de Cabra, Josep Thió. Després del vers "sempre deia que a la matinada es mataria", ve un udol. Així il·lustra l'impacte popular d'aquell àlbum publicat el 1991 que va vendre més de 100.000 còpies i que ara han reeditat Salseta Discos i Promo Arts Music Records coincidint amb el concert que organitza l'ARA al Liceu aquest dissabte (20 h) amb tot l'aforament venut, i amb l'anunci d'un gran final de gira al Palau Sant Jordi el 26 de novembre del 2022, dins del Cruïlla de tardor. "Ben endins és un disc que podien escoltar al cotxe quan anava tota la família junta, perquè d’alguna manera contenia i satisfeia totes les diferents edats i inquietuds –recorda el cantant Gerard Quintana–. Conciliava generacions, i avui continua passant, tot i que segurament d’una manera no tan rotunda. La meva filla de 16 anys era un dia a casa amb les amigues mentre jo posava música, i per a elles si no hi havia Auto-Tune era música del passat, si més no pel que fa a la música de consum massiu. Però encara hi ha un lligam que continua sent vàlid perquè hi ha generacions joves que fan seves les nostres cançons".
El nou Ben endins, en format de doble CD i triple CD, incorpora cinc cançons que no hi eren a l'edició original, però sí que van tocar-les en els dos concerts al Zeleste del carrer Almogàvers de Barcelona (l'actual Razzmatazz) els dies 21 i 22 de febrer de fa trenta anys: preses en directe d'El carrer dels torrats, Blujins Roc, La balada de Dicky Deeming, On ets? i No hi ha camí, a més d'una nova remescla de Si et quedes amb mi "com si es tractés d’un tema d’estudi, perquè no existeix una versió d’estudi d'aquesta cançó", diu Thió. Tres d'aquestes peces enregistrades a Zeleste (El carrer dels torrats, Blujins Roc i No hi ha camí) ja havien aparegut com a extres en la capsa Dies de carretera. Totes les cançons 1989-1992 publicada per Salseta el 2001 i que aplegava els tres àlbums (Sopa de Cabra, La roda i Ben endins) i el recopilatori Girona 83-87 Somnis de carrer.
La recuperació de les cançons s'ha fet després revisar totes les cintes de l'enregistrament original, que estaven en males condicions i es van haver de restaurar. "En bones circumstàncies de conservació, ja és habitual que l’emulsió metàl·lica es vagi degradant, i la humitat pot fer que es perdi la tibantor necessària per reproduir la cinta. Va ser una mica problemàtic, però al final es va poder resoldre, escoltar-ho tot i decidir quines cançons afegiríem. Va ser aleshores quan vam decidir que per celebrar aquest aniversari estaria bé fer una edició especial incloent-hi algunes cançons més", explica Thió.
Fa uns mesos, per presentar la gira del 30è aniversari de la publicació de l'àlbum, els Sopa de Cabra van participar en un acte a la Casa Seat en què van repassar l'anecdotari de Ben endins. Per exemple, Thió va recordar que el detonant del disc va ser el comentari d'un fan de Lleida que, descontent amb el so "endiumenjat" del disc La roda (1990), els va dir: "A mi m'agrada sentir-vos en directe". A principis de desembre, a la cafeteria de la Llibreria Laie, Quintana i Thió encara fan memòria sobre les circumstàncies d'un disc que aleshores era "una anomalia" que van haver de "justificar molt". "La gent confonia un disc en directe amb un grans èxits", diu Quintana. I Ben endins era un disc en directe, sí, però no el testimoni exacte del repertori dels concerts perquè en van quedar fora algunes de les cançons més representatives de La roda. I a més a més hi havia sis temes nous enregistrats a l'estudi. "Per això, tot i que eren cançons que la gent s'estimava molt, vam deixar fora del disc La balada de Dicky Deeming, El carrer dels torrats i Blujins Roc, perquè ens feia cosa repetir La roda", assegura Thió.
Una experiència catàrtica
Ben endins, que comença amb la crida "Bona nit, malparits!", és sobretot una lloança a la música en directe. "Potser alguna cançó en estudi està millor, però l’energia que desprèn el directe és insubstituïble –diu Thió–. No em canso de recomanar la gent que vagi a veure concerts perquè l’experiència de la música en directe és única i catàrtica. Això és el que fa especial el disc, i nosaltres toquem diferent davant la gent. Com veus en el documental dels Beatles, toquen millor quan hi ha públic". "Quan pugen al terrat i es posen a tocar, al John Lennon li passen tots els mals. És un canvi increïble. Com canta!", exclama Quintana impactat per Get back, el documental de Peter Jackson sobre els Beatles que es pot veure a Disney+.
Com altres músics, Thió i Quintana miren Get back amb els ulls de qui ha passat per les rutines, les alegries i les frustracions de formar part d'un grup musical. "No és plàcid, l’acte creatiu. No estàs segur del que fas ni de cap a on vols anar", diu Thió. "O estàs segur del que tu fas però no del que fan els altres. Ha sigut molt impactant veure el documental perquè m’ha fet pensar en coses i situacions que vam viure, i de sobte he vist algun de nosaltres allà", admet Quintana, per a qui els Beatles fa cinquanta anys "ja posaven en qüestió coses que se segueixen posant en qüestió avui, com quan Paul McCartney diu que no cal fer un altre disc, que ja n’han fet molts": "No ha canviat tant la cosa. Fent els dos últims discos nostres, he tingut la sensació de no saber què estàvem a punt de fer: per què fem un disc, si avui no existeix un disc? Cada cop tenim més clara aquesta cosa, però és tan difícil deixar les inèrcies..."
El camí fins al Palau Sant Jordi del 2022
La gira de Ben endins culminarà el 26 de novembre del 2022 al Palau Sant Jordi. Sopa de Cabra se sumen així a la tendència d'anunciar concerts (i posar-ne les entrades a la venda) amb un any d'antelació. Això pot permetre que els promotors disposin de diners per no comprometre a tresoreria. "Pot ajudar als promotors si venen les entrades molt abans, però en aquest sentit si les venen a última hora no els serveix de res. I, a més, ara és una arma de doble tall perquè amb les circumstàncies que hem viscut, què passa si no pots fer aquell concert?", diu Gerard Quintana, que precisa que per als músics la venda anticipada no té cap efecte: "Nosaltres no rebem els diners un any abans".
Fins a arribar al Palau Sant Jordi, i a banda dels concerts, Sopa de Cabra "potser" començaran a "treballar en cançons noves", informa Quintana. I no descarten compartir un altre clàssic del grup amb músics més joves, com han fet aquest any amb Suu, Judit Neddermann, Alguer Miquel, Beth, Joan Dausà i Santi Balmes en una nova versió de Si et quedes amb mi, i amb Álvaro Soler, Alfred García i Ramon Mirabet a El boig de la ciutat. "És una de les idees que van sorgir al principi i que hem anat modulant amb el temps: retre homenatge a un repertori i a un disc convidant gent a revisitar-lo. Fins i tot hem cedit el protagonisme a altres productors", explica Josep Thió. "Crec que ja ens toca obrir-nos als que han vingut després, no ser encara deutors i hereus de", completa Quintana.