ART
Cultura10/07/2013

Es venen 200 obres que van pertànyer a Ramon Casas

La Fundació Catalunya - La Pedrera les treu a subhasta

Antoni Ribas Tur
i Antoni Ribas Tur

BarcelonaL'any 2000 Caixa de Manresa va adquirir als hereus de Ramon Casas el monestir de Sant Benet de Bages, el lloc on estiuejava el pintor. El novembre del 2007 hi va obrir el complex cultural Món Sant Benet amb les millors pintures i mobles que hi havia. Ara, l'actual propietària del centre, la Fundació Catalunya - La Pedrera, treu a subhasta més de 200 pintures espanyoles i italianes dels segles XVI, XVII i XVIII, ceràmiques, medalles, reliquiaris i objectes diversos que es van descartar del discurs museogràfic. A la web de la casa de subhastes online amb seu a Barcelona Setdart ja s'hi pot veure una selecció de les peces, que surten a la venda per raons d'"eficiència econòmica", segons van confirmar a l'ARA fonts de l'entitat bancària. A més de les obres exposades a Món Sant Benet, l'entitat conserva un altre gruix de peces destinades a eventuals canvis en el discurs museogràfic del centre.

Més que una col·lecció, les obres que hi havia al monestir de Sant Fruitós de Bages representen un conjunt heterogeni de quadres i peces de mobiliari i arts decoratives. Algunes ja hi eren quan la família Casas va adquirir l'edifici al començament del segle XX i d'altres les van comprar el mateix artista i probablement els seus familiars per guarnir les habitacions amb un gust típicament modernista. Els autors de la restauració del monestir, que havia quedat abandonat arran de la desamortització, van ser el mateix Casas i Josep Puig i Cadafalch. Moltes de les pintures que surten a la venda són còpies d'època i tenen un interès més patrimonial -expliquen com vivia el pintor i el gust de la burgesia- que artístic. A diferència de la col·lecció de primer nivell que Santiago Rusiñol va reunir al Cau Ferrat, Casas va ser més lax en la qualitat de les obres amb què vestir la seva casa d'estiueig.

Cargando
No hay anuncios

Ahir al vespre tot just es podien veure poc més d'un centenar de les obres que es vendran. Setdart informava que, com que aquest fons no havia sortit mai abans al mercat, algunes peces necessiten ser netejades o també restaurades. El més estrany, però, és que la casa de subhastes no informava de la procedència de les peces, un fet que n'hauria augmentat el valor i també l'interès dels col·leccionistes. Només deia que "els seus hereus" havien posat a la venda "una àmplia col·lecció privada de més de 200 peces d'alta època". A les vuit del vespre, la frase "els seus hereus" havia desaparegut. És probable que la casa de subhastes desconegués fins ahir la procedència del conjunt i que la Fundació Catalunya - La Pedrera actués amb discreció -via un intermediari- per qüestions d'imatge.

En qualsevol cas, la forquilla de preus de sortida de les obres és molt ajustada: va des dels 100 euros d'un plat de ceràmica de Manises del segle XIX i els 400 euros d'un ventall d'època de Carles IV fins als 15.000 amb què està estimada una vista del monestir d'El Escorial datada pels volts del segle XVII. Una altra de les obres amb una estimació més alta és una Mare de Déu amb el Nen i àngels italiana del segle XVI, que surt a la venda per 12.000 euros, i un relleu de fusta del segle XVII que representa una Anunciació que surt a la venda pel mateix preu. La venda s'acabarà el 29 de juliol.