LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ
Cultura24/05/2018

Valtonyc tria l’exili per evitar la presó

El músic mallorquí havia de començar avui a complir una condemna de tres anys i mig

Xavi Cervantes / Núria Juanico
i Xavi Cervantes / Núria Juanico

Barcelona“Espanya farà el ridícul, una vegada més. No els ho posaré tan fàcil. Desobeir és legítim i una obligació davant aquest estat feixista. Aquí no es rendeix ningú”. Aquest va ser el tuit que va fer Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtonyc, ahir al migdia, un dia abans que acabés el termini dictat per l’Audiència Nacional perquè el raper mallorquí es presentés a un centre penitenciari per complir una condemna de tres any i mig per enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes (dos anys de presó), calúmnies i injúries greus a la Corona (un any) i amenaces contra Jorge Campos (sis mesos), el president d’Actúa Baleares. Valtonyc no s’hi presentarà, perquè ha triat l’exili a Bèlgica. També s’havia suggerit que podia ser a Suïssa. És a dir, dos països on s’han exiliat alguns polítics catalans. Segons va poder saber l’ARA, el raper no estava segur de fer el pas, però finalment va decidir triar l’exili. Paral·lelament, el seu advocat treballa per recórrer la sentència al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg.

En saber la notícia, Carles Puigdemont, també a través de Twitter, va desitjar sort a Valtonyc: “Tot el meu afecte per una decisió difícil en l’àmbit personal però que et permet continuar defensant valors i llibertats fonamentals, sense els quals no hi ha democràcia”, va escriure Puigdemont ahir al vespre, mentre en diferents ciutats de l’Estat se celebraven manifestacions de suport a Valtonyc.

Cargando
No hay anuncios

La primera informació sobre la possibilitat que el músic mallorquí hagués abandonat l’Estat la va donar el Diario de Mallorca, citant fonts de la Guàrdia Civil que sospitaven que Valtonyc havia deixat Mallorca feia dies, abans que la policia espanyola ordenés identificar-lo si intentava abandonar l’illa en avió. En aquell moment es va promoure a través de les xarxes socials una campanya per comprar bitllets d’avió a nom del raper per “prendre el pèl a la policia”. Després de la informació del Diario de Mallorca, El Nacional assegurava que la fugida era efectiva, i així ho va confirmar l’ARA Balears.

Acte a Brussel·les

Si aquest dijous Valtonyc no es presenta a la presó, l’autoritat judicial espanyola emetrà una ordre de cerca i captura i s’engegaria el procés per demanar-ne l’extradició, sempre que estigués fora del territori espanyol. Precisament avui hi ha un acte a Brussel·les, al Parlament Europeu, a favor de la llibertat d’expressió i en què esta prevista la presència d’alguna persona del grup de suport de Valtonyc, a més de Pablo Hasél, el raper lleidatà que està pendent d’un recurs a l’Audiència Nacional per evitar anar a la presó.

Cargando
No hay anuncios

Els casos de Valtonyc i Pablo Hasél, així com el del col·lectiu La Insurgencia, i en general la involució que està arraconant la llibertat d’expressió arreu de l’Estat, han activat diferents iniciatives de suport com No Callarem, que l’any passat ja va organitzar un gran concert per la llibertat d’expressió a Badalona i fa unes setmanes va promoure unes jornades al voltant de la Model.

A més, ahir es va engegar la campanya Demà pots ser tu, impulsada per Òmnium Cultural, la Fundació per la Pau, Irídia, Novact i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, l’objectiu de la qual es posar de manifest que aquests casos d’abusos als drets humans no són aïllats sinó que formen part de “l’ofensiva autoritària” de l’estat espanyol. Les entitats impulsores reclamen a “tots els demòcrates” que remin “junts” per “aturar el retrocés democràtic més important des de la fi de la dictadura franquista”. També ahir hi va haver concentracions de suport a Valtonyc en diferents ciutats, entre les quals Barcelona. Centenars de persones es van aplegar a la plaça Sant Jaume en una manifestació organitzada per la plataforma No Callarem. Amb pancartes en què es podia llegir “No callarem” i “L’expressió política no és cap crim”, i sota consignes com “Fora la justícia espanyola” i “ Los Borbones a los tiburones ”, els manifestants van demanar la llibertat del músic i van cremar fotos on apareixia el rei Felip VI. També van fer sonar les cançons per les quals els han condemnat, com El rei Borbó de Valtonyc, Muerte a los Borbones de Pablo Hasél i Los Borbones son unos ladrones, el tema elaborat per diferents artistes en solidaritat amb els músics sentenciats.