CONCERT DEL 25 D’ABRIL

València recupera en una nit vint anys perduts de cançons

Lluís Llach va ser el gran protagonista del concert

01. Llach no va haver de cantar al carrer com el 2011 quan també va participar en l’acte d’Acció Cultural del 25 d’Abril. 02 David Fernández va musicar Ovidi Montllor.
Salvador Almenar
25/04/2016
3 min

ValènciaLa ciutat de València va acollir dissabte a la nit un concert difícil de repetir. El cartell va reunir desenes de grups i cantants de primer nivell d’arreu els Països Catalans que van respondre a la crida d’Acció Cultural del País Valencià, que, després de 16 anys, va tornar a organitzar el concert de la diada del 25 d’Abril a la Plaça de Bous de València. L’objectiu del concert Homenatge a València era celebrar la fi d’un govern del Partit Popular que ha durat 20 anys i que en bona mesura ha llastat la projecció dels cantants en llengua catalana al País Valencià.

El concert va ser un acte de reafirmació identitària però també una nit molt especial musicalment parlant. Unes 10.000 persones van poder gaudir de més de quatre hores de música amb desenes d’actuacions d’alguns dels actuals referents de la música en català. Molts d’ells feia molts anys que no cantaven a València o que no ho feien en un recinte públic, per les dificultats que posaven els governs del PP per atorgar-los els permisos.

En el terreny estrictament musical, la nit va tenir tres noms propis destacats: Lluís Llach, Al Tall i Obrint Pas. Tant el cantant català com els dos grups valencians, malgrat que estan retirats dels escenaris, no van dubtar a acudir a la cita. Al Tall van ser els primers a pujar a l’escenari per interpretar la cançó A Miquel Grau,que, a més de retre homenatge al jove alacantí assassinat mentre enganxava cartells de la diada del 9 d’Octubre del 1977, va ser cantada en memòria de Guillem Agulló. El grup liderat per Manolo Miralles i Vicent Torrent va propiciar el primer gran moment de la nit interpretant, probablement, les seves dues cançons més reeixides: Tio Canya i El cant dels maulets.

La paraula es va combinar amb la música en forma de poesia i també de parlaments. Durant el seu discurs, el president d’honor d’Acció Cultural, Eliseu Climent, va recordar l’expresidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, que va morir al febrer.

Amb un ambient més càlid després de més d’una hora de concert, va arribar el moment d’una de les grans sorpreses de la nit. Els integrants d’Obrint Pas Xavi Sarrià, Miquel Gironés i Miquel Ramos van sortir a l’escenari, on van cantar primer en solitari i després acompanyats de Miquel Gil i Feliu Ventura.

Llach altre cop a València

El cantant de Xàtiva ja no baixaria de l’escenari. Havia arribat el gran moment del concert. Ventura va acompanyar fins al centre de l’escenari un Lluís Llach ovacionat que només va adreçar-se al públic per demanar que la plaça que ara havien guanyat “mai més” la perdessin. El petit recital va constar dels temes Que no s’apague la llum, Abril 74 i Que tinguem sort, que Llach va cantar acompanyat per un públic entregat i una coral infantil.

En l’última part del concert, els formats acústics van deixar pas als elèctrics, i va ser el torn de Sénior i el Cor Brutal. Després pujaria a l’escenari el mític grup valencià La Gossa Sorda, que està immers en la seva gira de comiat. Josep Nadal no va cantar sol, ja que el públic va entonar a l’uníson el seu conegut “T’estimo, t’estime, t’estim”, del tema Camals mullats.

Aspencat, que d’alguna manera és considerada l’hereva de La Gossa Sorda, va posar la traca final del concert. Van cantar L’herència, una cançó dedicada als que abans que ells van decidir cantar en català, fent presents amb alguns dels versos de les seves cançons autors com Raimon o Ovidi Montllor, que ja va ser present amb l’espectacle Ovidi3 de David Caño, David Fernández i Borja Penalba.

stats