La Generalitat recorrerà la sentència que obliga el Museu de Lleida a entregar a l'Aragó les obres d'art de la Franja
"Anirem fins al final", avisa la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga
LLEIDAResposta unitària de les institucions lleidatanes i catalanes a un nou revés judicial per al Museu de Lleida que es produeix just el dia en què es compleixen dos anys de l’entrada policial per endur-se a l’Aragó les 44 obres de Sixena en litigi. “Una coincidència dolorosa”, segons l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, propiciada pel jutge de Barbastre, Carlos Lobón, que ha ordenat la devolució immediata de les 111 obres d’art de la Franja a les parròquies aragoneses. Per aquest motiu, des del Consorci del Museu de Lleida s’ha volgut oferir una imatge d’unitat amb la presència de tots els seus membres, encapçalats per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, en nom de la Generalitat, a qui han acompanyat el director del museu, Josep Giralt; el bisbe de Lleida, Salvador Giménez; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el mateix Pueyo.
“Anirem fins al final”, ha insistit en diverses ocasions Vilallonga, que no ha volgut donar pistes sobre els passos que seguirà el consorci al llarg dels pròxims dies, malgrat que inevitablement haurien d'incloure la presentació d’un recurs a l’Audiència d’Osca dintre dels vint dies següents a la publicació de la sentència. En aquest sentit, la consellera de Cultura ha reconegut que encara no han tingut temps d’estudiar les noranta pàgines del redactat final de la sentència, alhora que s'ha mostrat confiada en l'èxit del possible recurs d’apel·lació que serà estudiat conjuntament amb el museu i el bisbat.
De fet, tot apunta que el bisbat de Lleida jugarà un paper clau en la resolució d’aquest assumpte ja que la decisió judicial es basa principalment en l’acord signat el 30 de juny del 2008 entre les diòcesis de Lleida i Barbastre-Montsó pel qual la primera es comprometia a lliurar els béns a la segona. Ara bé, que la signatura anés a càrrec del bisbe Xavier Salinas, aleshores en condició d’administrador apostòlic de la diòcesi i no de bisbe, podria formar part del més que probable recurs d’apel·lació. A més, tal com ha apuntat Salvador Giménez, “eren la nunciatura apostòlica i la Santa Seu les que havien d’executar aquell acord, però no ho van fer”, la qual cosa també podria jugar a favor dels interessos del Museu de Lleida.
Acusacions creuades
D’altra banda, mentre l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, titllava d’”insult” als lleidatans les paraules d’Antonio Martín, el jutge que va ordenar la sortida de les obres de Sixena, que en una entrevista publicada aquest dimarts a l'Heraldo de Aragón assegurava que els havien amenaçat de cremar el camió que portava els béns de Sixena durant el trasllat, el president de la Diputació, Joan Talarn, li contestava que "sense la responsabilitat i el sentit comú de Lleida acollint-les i protegint-les, ara no tindríem aquest problema, perquè les obres simplement no existirien”.
Per últim, el director del museu ha acusat el jutge Carlos Lobón de no haver tingut en compte cap de les proves aportades “a tenor d’algunes de les conclusions a les quals arriba la sentència”, que per exemple no comptabilitza les despeses de conservació de les obres a retornar perquè no estan acreditades en cap de les proves presentades. “Això és completament fals", ha assegurat Gilart per cloure una roda de premsa d'urgència per mostrar unitat davant del que, paradoxalment, podria esdevenir la desfeta definitiva de la unitat de la col·lecció del Museu de Lleida.