L'última hora de les apostes pel Nobel de literatura

Són al cim del rànquing Liudmila Ulítskaia, Anne Carson i Annie Ernaux, però poques vegades l'encerten de ple

Lyudmila Ulitskaya, Anne Carson, Annie Ernaux i Ngugi Wa Thiong'o
06/10/2021
2 min

BarcelonaSetmanes abans que s'anunciï el Nobel de literatura comencen les apostes en cases de subhastes com Ladbrokes, Bwin, Betsson o Smarkets. Qui hi aposta és una incògnita, però davant la dificultat d'especular a cegues entre tots els escriptors del món que l'Acadèmia Sueca podria valorar, aquests rànquings sempre ofereixen una desena de noms per posar a les travesses. Però l'encerten? Gairebé mai. Aquest dijous a les 12 del migdia se sabrà qui és el guanyador del Nobel de literatura 2021, dotat amb gairebé 950.000 euros.

Poca fiabilitat

El 2020 la guanyadora va ser Louise Glück, que es pagava a 25/1 i els tres noms més ben posicionats a les apostes eren Maryse Condé, Liudmila Ulítskaia i Haruki Murakami. L'any anterior, en què es van entregar dos Nobel, els guanyadors van ser Olga Tokarczuk (que estava més ben posicionada i es pagava a 10/1) i Peter Handke (a 20/1). Efectivament, a les apostes hi apareixia la polonesa Tokarczuk amb les canadenques Anne Carson i Margaret Atwood, i el kenià Ngugi wa Thiong'o.

Hi ha certs noms que són recurrents a les apostes. És el cas de Ngugi wa Thiong'o, però sobretot el de Haruki Murakami, que s'ha convertit gairebé en un acudit. També hi apareixen Amos Oz, Adonis i, el més ben posicionat dels espanyols, Javier Marías. Aquests cinc eren els noms que sonaven el 2017, l'any que va guanyar Kazuo Ishiguro. No cal dir que el 2016, l'any de Bob Dylan, la sorpresa va ser majúscula i no sortia en cap aposta (hi apareixien els clàssics: Adonis, Murakami, Ngugi wa Thiong'o... i Don de Lillo). L'any que sí que les apostes la van encertar va ser el 2015, amb Svetlana Aleksiévitx, que apareixia entre els principals candidats al costat de... Murakami.

Com estan les apostes?

Què passa aquest any? Tal com recull l'agregador d'apostes Nicer Odds, hi apareixen els noms recurrents: Murakami, Ngugi wa Thiong'o, Marysé Condé, Don De Lillo o Javier Marías. ¿Però com està el rànquing si observem els noms que apareixen a les quatre cases d'apostes? Al primer lloc hi sortiria la novel·lista russa Liudmila Ulítskaia (es paga entre 11 i 13); en segon lloc, la poeta i traductora canadenca Anne Carson; en tercer lloc, la novel·lista francesa Annie Ernaux (que ha guanyat el Premi Formentor 2019), i després vindrien el kenià Wa Thiong'o i l'autora francòfona de Guadalupe Maryse Condé.

Tot i que després els rànquings de cada casa varien força, hi apareixen l'escriptora d'Antigua i Barbuda Jamaica Kincaid, l'autora avantguardista xinesa Can Xue (es paga entre 17 i 21) i el dramaturg noruec Jon Fosse, segurament el més jove de la llista, amb 62 anys.

Altres noms que apareixen són el de l'hongarès László Krasznahorkai, el romanès Mircea Cărtărescu, el francès Michel Houellebecq o fins i tot Karl Ove Knausgard.

Si bé l'Acadèmia Sueca sempre insisteix que no premia ni literatures ni països, sinó autors, és inevitable que les apostes es facin observant coincidències o buits. Fa deu anys de l'últim autor suec vencedor, Thomas Tranströmer. Els últims cinc anys han guanyat dos nord-americans. Mai han guanyat dues dones seguides. L'última guanyadora ja va ser poeta. I així fins a l'aposta final. La incògnita, però, no es desvelarà fins demà.

stats