Música

Txarango, Sopa de Cabra, Els Catarres, Lildami, Clara Peya, Suu, Stay Homas i Koers diuen no als terrats

Consideren excessius els 200.000 euros que l'Ajuntament de Barcelona destina al concert del dia 9

L'últim viatge de Txarango, que s’acomiadarà amb un disc nou i la gira ‘El gran circ’
Xavier Cervantes
01/05/2020
4 min

BarcelonaSopa de Cabra, Txarango, Els Catarres, Lildami, Clara Peya i Suu han anunciat aquest divendres que finalment no actuaran al concert Barcelona, ens en sortirem que organitzen l’Ajuntament de Barcelona i El Terrat el 9 de maig, i al qual el consistori destina 200.000 euros. Els grups coincideixen en la raó: el cost de l’espectacle. “Desconeixíem la inversió de l’Ajuntament en aquest esdeveniment. Sentim que el cost de l’acció és molt elevat i que aquests diners es podrien destinar a iniciatives més regeneratives i sostenibles per a un sector com el nostre en què creadors i músics estan en situació de ruïna. Així doncs, no participarem en el concert”, argumenten Txarango en un fil de Twitter en què també informen que “el cost” de la seva actuació era de 1.500 euros.

El grup demana "disculpes" i dona les "gràcies a les companyes que des de la millor de les intencions empenyen aquesta iniciativa per haver comptat" amb Txarango. "Són moments molt difícils per a tothom. Una forta abraçada plena d'energia i molta força", acaba el fil.

Per la seva banda, Sopa de Cabra han fet un comunicat similar: “Estàvem convidats a fer una cançó al concert Barcelona ens en sortirem. Ens hem assabentat pels diaris del cost de la inversió de l’Ajuntament de Barcelona. Creiem que el cost és desproporcionat en el context d’aquesta crisi que està afectant de forma dramàtica a gran part de la societat, també al món de la cultura, i de la música. La majoria dels professionals d’aquest sector, igual que molts altres, ens trobem en una situació de daltabaix sense horitzó, que ens ha abocat a la ruïna. Defensem que era el moment de fer un acte humil de dol i d’esperança, per homenatjar els que han marxat sense un adeu, i els que han vist marxar els seus sense poder-los acompanyar, i d’acompanyar amb el sentiment que transmet la música a tots els que ho han donat tot pels altres jugant-se la vida, i els que, amb incertesa i sense respostes, afronten un present i un futur amb massa interrogants. És per això que hem declinat la nostra participació en el concert”.

Els Sopa de Cabra consideren que “les formes són tan importants com el fons”: "Sense voler posar en dubte les bones intencions dels organitzadors, no participem dels criteris que, com la resta dels artistes convidats, hem conegut a través dels mitjans”.

Els Catarres diuen que se’ls va explicar que “l’acció havia de ser amb un pressupost mínim sumat a la bona voluntat dels músics per participar-hi”, però amb les informacions contrastades que els han arribat han “vist que no ha estat així”. “Al final –continuen– creiem que no és un festival ni consensuat ni fet amb un pressupost mínim, dues premisses imprescindibles en un moment tan dolorós com el que està vivint el nostre país”.

Sobre Barcelona, ens en sortim, Clara Peya, al compte d'Instagram, explica el següent: "He decidit no participar-hi perquè penso que no està tenint en compte el sector cultural i totes les seves veus. Davant la precarietat que patim la gent de la cultura no em sembla ètic destinar tots aquests diners públic a un acte com aquest".

Pel que fa a Lildami, i seguint el que han dit Els Catarres, ha decidit sortir del cartell perquè creu que "és normal que les institucions públiques inverteixin en cultura" i sap que el concert "s'ha plantejat aquesta iniciativa amb les millors intencions, però donat el moment en què estem no és el cas" i per això han decidit "no actuar-hi". "Agraïm l'oportunitat i que hagin pensat en nosaltres", tanca el fil de Twiter Lildami.

En el mateix sentit s'ha manifestat la cantant barcelonina Suu, que també ha decidit desvincular-se del concert del 9 de maig: "En tot moment vam entendre que la participació de les treballadores (no només músics) era totalment altruista i desconeixíem l’aportació econòmica de l’Ajuntament de Barcelona. És evident que les institucions públiques han d’invertir en la cultura, i hi donarem suport sempre que ens sembli just i proporcionat per a tothom. Sabem també que la iniciativa s’ha plantejat sempre amb bona intenció, i us agraïm molt que volguéssiu comptar amb la nostra participació. Ens disculpem amb les treballadores que avui han vingut a fer la seva feina".

I passada la mitjanit, Stay Homas s'han afegit als noms que diuen no al concert: "No ens sentim a gust amb el pressupost de la iniciativa Barcelona, ens en sortirem. Per tant, no hi participarem. Mola invertir en cultura però d'una manera sostenible i de mínims (que és el que se'ns havia comunicat) donada la situació actual". També Sílvia Pérez Cruz, Koers I Manolo García s'han desvinculat del concert. "No hi participarem. Esperàvem informar-nos-en bé i no estem d'acord amb la iniciativa i volem donar valor i dignitat a la gent que realment mereix atenció en aquests moments difícils", diuen Koers.

La decisió de Manolo García també té a veure amb l'alt cost de l'esdeveniment. "En uns moments d'emergència, no només sanitària sinó també econòmica, en què moltes famílies estan patint problemes econòmics greus", l'artista diu que "no se sent còmode formant part d'un esdeveniment amb un cost tan alt".

És possible que per fer l’espectacle tal com el va defensar Ada Colau, amb vint actuacions i càmeres en drons per donar continuïtat entre els diferents terrats, calgui una producció com la que pot oferir El Terrat. Tanmateix, les renúncies de més de mitja dotzena de participants són un indicador sobre l’oportunitat de fer una inversió pública de 200.000 euros en un moment especialment delicat. És a dir, posen sobre la taula la necessitat de trobar una escala proporcional per a aquest tipus d’esdeveniments en què les bones intencions no ho són tot.

Txarango, Sopa de Cabra, Els Catarres, Suu, Lildami, Stay Homas, Clara Peya, Koers i Sílvia Pérez Cruz estaven anunciats en el cartell del concert 'Barcelona, ens en sortirem', en què també participen artistes i grups com Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Antonio Orozco, Manolo García, El Niño de la Hopoteca i Marina Rossell, entre d'altres.

stats