La tomba de Tutankhamon té dues cambres ocultes amb metall i material orgànic

Un estudi japonès confirma la tesi de l'egiptòleg Nicholas Reeves, que apunta que hi podria haver enterrada la reina Nefertiti

El sarcòfag de Tutankamon / AFP
S.m.
17/03/2016
3 min

BarcelonaExisteixen dues cambres secretes adjacents a la tomba de Tutankhamon i contenen metall i material orgànic. Per tant, hi hauria, com a mínim, dos espais fins ara inexplorats al sepulcre del jove faraó. Aquest és el resultat de l'estudi que ha liderat l'expert japonès Hirokatsu Watanabe i ha estat presentat aquest dijous pel ministre d’Antiguitats d’Egipte, Mamduh al Damati, que ha afirmat estar el 90% segur de la hipòtesi japonesa, si bé ha afegit que ara seran les autoritats egípcies les que volen fer les seves investigacions, amb un nou escanejat de la tomba del faraó, el 31 de març.

Una imatge d’arxiu de la tomba de Tutankhamon.

Tot i que avui l'equip japonès no ha participat de l'anunci, les autoritats egípcies ha explicat que l'escanejat amb raigs infrarojos al sepulcre han revelat que al mur nord hi ha un "forat" o "nínxol" de fins a 2 mestres de profunditat i 1,5 de diàmetre. També al mur nord hi hauria un "forat" que podria ser una porta d'accés a l'espai i que estaria cobert amb pedra més lleugera que la resta de parets. En aquesta zona nord és on s'han detectat materials orgànics i metall.

Més a prop de Nefertiti?

Això confirmaria la hipòtesi de l’egiptòleg Nicholas Reeves, professor de la universitat d’Arizona, que l'estiu passat va afirmar que la tomba amagava dues cambres fins ara inexplorades i en una d'elles hi havia la mítica reina Nefertiti, dona d’Akhenaton, el pare de Tutankhamon.

La mòmia de Tutankamon / AFP

La notícia, que Reeves va publicar a la xarxa sota el títol 'The burial of Nefertiti?', inclòs a l’Amarna Royal Tombs Project, va obrir un munt d’interrogants i és agosarada, perquè durant dècades s’ha buscat sense èxit la tomba de Nefertiti.

L’egiptòleg va adonar-se que potser hi havia més cambres després de veure el treball que havia fet l’empresa Factum Arte, amb seu a Madrid, el 2014. Factum Arte va escanejar i fotografiar amb alta resolució i gran precisió la cambra de Tutankhamon: “Les imatges mostren que hi havia hagut dues portes, una donava a una cambra que sembla que ningú ha tocat en segles. Les implicacions són extraordinàries”, afirma Reeves a l’article.

Els peus de la mòmia de Tutankamon / AFP

El "descobriment del segle"

Al Damati ha repetit que, si es confirmen les dades de l'estudi japonès, seria "un gran descobriment" per a l'egiptologia i que seria "el descobriment del segle". No ha especulat sobre què hi podria haver a les cambres, però ha dit que "podria ser un membre de la família de Tutankhamon", o bé la madrastra, Nefertiti, o bé la reina Meritaton, filla del seu pare, Akenaton.

Les autoritats del país són cautes respecte les troballes, però hàbils en allargar el serial del misteri de la tomba per captar l'interès dels mitjans de comunicació i dels aficionats a l'arqueologia, en un moment en què el sector turístic, una font de recursos vital pel país, està tocat des del 2011. A l'agost es va publicar la hipòtesi de Reeves, al novembre van anunciar els primers resultats, al març els de l'equip japonès i el mes que ve se sabran, probablement, el resultat dels anàlisis egipcis.

El sarcòfag d'or de Tutankamon / REUTERS

La tomba de Tutankhamon va ser trobada encara segellada i sense saquejar el 1922 per l'arqueòleg britànic Howard Carter. El seu tresor, es troba al Museu Egipci del Caire. La seva tomba ha estat restaurada i reoberta al públic i té una cambra funerària, una avantsala i la sala del tresor. Es troba a la Vall dels Reis de Luxor.

Tutankhamon va regnar breument durant el segle XIV a.C. sent molt jove, i va morir de cop, segons la hipòtesi més recent, per una lesió en caure d'un carro de cavalls.

stats