Cinema
Cultura25/09/2017

“Si Trump fos llest copiaria les lleis que vam fer a Califòrnia”

Arnold Schwarzenegger presenta el documental ‘Wonders of the sea’ al Festival de Sant Sebastià

Xavi Serra
i Xavi Serra

Sant SebastiàArnold Schwarzenegger ja ha salvat la Terra unes quantes vegades. A Terminator 2 i Terminator 3 salvava el planeta de la rebel·lió dels robots, a Mentides arriscades d’una guerra nuclear i a La fi dels dies de l’arribada de l’Anticrist. Fins i tot va salvar Mart a Desafiament total! Però als 70 anys s’enfronta al seu repte més gran: salvar-la de nosaltres mateixos.

El Governator va ser ahir a Sant Sebastià per presentar Wonders of the sea ( Las maravillas del mar ), un documental que ha produït sobre els tresors de la vida marina i que vol conscienciar l’espectador de la importància de protegir els oceans de l’acció humana. En una edició del festival escassa d’estrelles i de glamur, la visita de Schwarzenegger s’esperava amb gran expectació. I tot i arribar tard i cancel·lar entrevistes perquè diumenge va decidir fer nit a Barcelona i no a Sant Sebastià, l’actor no va decebre.

Cargando
No hay anuncios

En persona, Schwarzenegger conserva un cos musculat, la mirada imponent i el bronzejat californià. A la mà dreta du un anell amb una calavera i dos robins encastats als ulls. Però el que més crida l’atenció és el seu somriure: no és el d’un polític retirat ni el d’un actor en hores baixes, sinó el d’una de les estrelles de cinema més grans del món. Una estrella amb una causa justa i, a sobre, més simpàtic que Sean Penn.

Al Gore amb accent austríac

L’actor va reconèixer que es va implicar més en l’ecologia quan va passar a ser governador de Califòrnia i va aprofitar l’avinentesa per treure pit de la seva gestió: “La gent diu que les polítiques ecològiques poden frenar l’economia, però a Califòrnia vaig crear les lleis mediambientals més dures dels Estats Units. I deu anys després l’economia creix al 5%, molt per damunt de la resta d’estats. Si el govern federal i Donald Trump fossin llestos, copiarien les lleis que vam fer”.

Cargando
No hay anuncios

Convertit en un Al Gore amb accent austríac, l’actor va alertar sobre el perill de dependre dels combustibles fòssils (“la contaminació mata cada any set milions de persones, més que totes les guerres i els accidents de trànsit; hem de fer-hi alguna cosa”, va dir) i la necessitat de deixar “un planeta en condicions” a les generacions posteriors. “Però amb el documental no volem donar lliçons ni acusar tothom de fer les coses malament, sinó oferir un espectacle visual meravellós, perquè com diu el seu director només protegeixes el que estimes”, va subratllar.

El director del documental, Jean-Michel Cousteau, fill del llegendari explorador marí, va recordar que “en aquest planeta la vida depèn de l’oceà” i que “cada glop d’aire, cada bufada d’aire, estan connectats amb l’oceà”. I una frase per pensar-hi: “Som l’única espècie del planeta que té el privilegi de decidir no desaparèixer”. A Wonders of the sea, Cousteau explora la majestuositat dels coralls i els colors llampants de les criatures de les profunditats abissals. És un espectacle que el 3D converteix en una experiència immersiva, com estar dins d’un aquari gegant durant hora i mitja, un pla que no ha de ser necessàriament del gust de tothom. Ara, al film de Cousteau li falta l’esperit d’aventura i de descobriment que amarava els documentals del seu pare.

Cargando
No hay anuncios

Governant la premsa

Schwarzenegger va jugar ahir a ser l’actor de Hollywood que espera que tothom s’adapti a ell. Un exemple: no es va molestar a posar-se els cascos de la traducció simultània. Després d’una pregunta en castellà, es va limitar a dir: “No he entès res però estic segur que era una gran pregunta”. I quan la moderadora li va indicar que es posés els cascos, se la va mirar amb cara dolguda. “Pensava que faries tu la traducció; sempre em posen una dona bonica per traduir les preguntes”, va deixar anar.

Cargando
No hay anuncios

Però, en realitat, Schwarzenegger té un domini absolut de la comunicació i imposa sempre la seva agenda. Quan li van preguntar sobre l’ascens de l’extrema dreta a les eleccions d’Alemanya, sense perdre el somriure l’actor va rebutjar contestar: “Digui el que digui sobre política exterior serà el vostre titular, i jo vull que demà el titular sigui que tothom ha de veure Wonders of the sea perquè és un festí visual”. De fet, a partir d’aquest moment va ser Schwarzenegger qui va anar fent preguntes a la resta de l’equip.

I, abans d’acabar, un elogi a la premsa: “Hi ha gent que es queixa de vosaltres, però jo penso que feu una tasca magnífica i m’heu ajudat molt en la meva carrera, primer com a culturista i després com a actor. És cert que heu fet crítiques negatives d’algunes pel·lícules meves, però és que n’hi havia algunes per llençar al vàter”. Schwarzenegger ha carregat tota la vida amb l’estigma de ser un sac de músculs sense talent, i potser no és l’actor més talentós, però la sap ben llarga i va sobrat de carisma. Donald Trump ja pot estar agraït que la llei prohibeixi ser president a algú nascut fora dels Estats Units.