Patrimoni
Cultura18/04/2013

Troben un cap de sàtir de finals del segle II a la Sagrera

Al llarg dels darrers mesos a la vil·la romana del Pont del Treball s'ha trobat un mosaic, un cap de Bacus i una inscripció romana

S.m

BarcelonaEls arqueòlegs que treballen a la vil·la romana, descoberta durant les obres de l'AVE a la Sagrera, han fet una nova troballa: un cap de marbre de petites dimensions que representa un ancià calb i barbut. Es tracta del déu menor de l'embriaguesa, un sàtir que pertanyia al seguici del déu Dionis, l'equivalent grec del déu Bacus.

Fa pocs mesos al mateix lloc s'havia trobat un cap de Bacus. Les dues peces formarien part d'un mateix conjunt escultòric. Les dues divinitats estan relacionades amb el món del vi, l'embriaguesa i la festa. Als sàtirs sovint també se'ls atribueix un considerable apetit sexual i se'ls representa amb una erecció perpètua.

Cargando
No hay anuncios

Segons la catedràtica d'arqueologia Isabel Rodà, l'escultura es podria datar entre el segle I i II d.C. La troballa, juntament amb dos peces d'un mateix mosaic que es van trobar entre l'estiu del 2011 i el febrer d'aquest any, i una làpida funerària, localitzada el juny del 2012, donen moltes pistes sobre com era aquesta important vil·la romana. La inscripció, en què es pot llegir Quinti Libertus i Quinti Filia demostra que hi havia "mobilitat social": "Aquesta làpida funerària constata que hi havia una fluida relació entre lliberts –homes i dones nascuts esclaus– i ciutadans nascuts lliures, per tant, era una societat molt oberta", afirma Rodà.

"El sàtir no és l'obra d'un gran artista, sinó d'un artesà, eren escultures fetes en sèrie", afegeix Rodà. Tot i així, el fet que una vil·la tingués aquesta decoració i mosaics confirmen la teoria que la de la Sagrera era una important vil·la d'un 'dominus' pertanyent a l'elit de la societat de la Barcino antiga.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, les poques peces escultòriques recuperades d'excavacions arqueològiques es van recuperar del rebliment de la muralla romana del segle IV. Els arqueòlegs continuen treballant i tot apunta que es faran noves troballes. El cap del sàtir serà exposat en un futur proper.