È FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DE CATALUNYA
Cultura14/10/2015

El triomf literari d’Elio Quiroga a Sitges

L’autor recull el premi Minotauro de ciència-ficció per ‘Los que sueñan’

Xavi Serra
i Xavi Serra

SitgesFa 19 anys que Elio Quiroga triomfava al Festival de Sitges amb la seva primera pel·lícula, la inclassificable Fotos, guanyadora del premi al millor guió i menció especial del jurat. Quentin Tarantino, que visitava Sitges aquell any com a productor de Tu assassina que nosaltres netejarem la sang, va sortir entusiasmat de la projecció de Fotos i es va passar tot el festival cantant les lloances del film. Ahir, Quiroga tornava a Sitges per recollir un premi, però no com a director: és el flamant guanyador del Minotauro de ciència-ficció i literatura fantàstica -el premi europeu més ben dotat del gènere, amb 6.000 euros- gràcies a Los que sueñan, la seva última novel·la, que ja fa un parell de setmanes que és a les llibreries.

“No puc explicar res de la novel·la sense fer espòilers”, va disculpar-se Quiroga en la presentació del premi, però va avançar que Los que sueñan transcorre “en una societat futura on la gent pot viure en un món virtual a la carta”. Segons la directora editorial de Minotauro, el llibre “arrenca com una novel·la de terror per desenvolupar-se després en una direcció molt diferent” i va valorar “la transgressió” d’una història que “marcarà una nova tendència en la ciència-ficció espanyola”.

Cargando
No hay anuncios

Carlos Molinero, l’anterior guanyador del Minotauro i jurat d’aquesta edició, va subratllar la versatilitat de Quiroga. “Ha fet una novel·la que conté moltes novel·les diferents i s’endinsa en camins molt complicats, i de tots en surt indemne -va assegurar-. A Los que sueñan hi ha una mica de Robert Heinlen, de Philip K. Dick, de Stanislaw Lem i fins i tot de Star Wars. I tot funciona, no és un pastitx. Ángel Sala, director del Festival de Sitges, va lloar els jocs de “somnis dins de somnis” de la novel·la. “En un país on la ciència-ficció està tan maltractada, és una gran notícia que existeixi una novel·la tan rica i sorprenent”, va afirmar.

A més de Sala i Molinero, el jurat del premi comptava amb l’escriptor Javier Sierra i el productor Adrián Guerra, que va destacar com la novel·la reflecteix el canvi de la societat pel que fa a les realitats virtuals. “Fa només 15 anys Matrix era una presó i ara és el món on volem viure -va dir-. Només cal veure com en plena era post-Snowden no parem de compartir les nostres dades a la xarxa”. Guerra va revelar que vol adaptar Los que sueñan al cinema però que no és un bon moment per produir ciència-ficció a l’Estat, en part per la fluixa taquilla de [REC] 3 i [REC] 4.

Cargando
No hay anuncios

Quiroga va rebre el premi ahir al vespre abans de la première mundial de l’adaptació al cinema del manga I am a hero. També es va projectar l’últim curt del canari, Sirena negra. El director que va fascinar Tarantino fa dues dècades no ha renunciat al cinema. “Gràcies a la meva experiència com a guionista cuido molt els personatges. Amb un bon personatge que t’enganxi pots anar a l’infern si vols”, va assegurar.