MÚSICA

Tres exmembres d'Ojos de Brujo es reinventen amb el grup Lenacay

Ramón Giménez, DJ Panko i Xavi Turull, tres exmembre d'Ojos de Brujo, són el nucli de Lenacay. Avui publiquen el seu primer disc, Ryma, en què amplien la fusió del flamenc amb l'electrònica, el funk i el soul.

La formació de Lenacay inclou tres excomponents d'Ojos de Brujo: Ramón Giménez, DJ Panko i Xavi Turull.
Xavier Cervantes
06/03/2012
2 min

BARCELONA.Ojos de Brujo va ser la banda més internacional de l'anomenat so de Barcelona , una amalgama sonora que partia del flamenc i la rumba. Van funcionar segons els principis de l'autogestió, però després de deu anys voltant pel món van implosionar. La tensió entre la cantant Marina Abad, la Canillas , i el guitarrista Ramón Giménez, el Brujo , va anar més enllà de la dissolució del grup i ha acabat als jutjats, on encara s'ha de resoldre qui està legitimat per fer servir el nom d'Ojos de Brujo.

Giménez no vol pensar en el passat. Ara la seva prioritat és tirar endavant Lenacay, un nou grup en què també hi ha dos ex-Ojos de Brujo més: el percussionista Xavi Turull i el discjòquei Francisco Gabas, àlies DJ Panko . Avui s'estrenen amb el disc Ryma . "Després d'Ojos de Brujo ens quedaven moltes coses per fer", explica Giménez. Una és continuar eixamplant les possibilitats de la fusió del flamenc o de la "flamentrònica". És a dir, remoure soleás , martinetes , bulerías i tarantos amb ritmes electrònics i funk.

La veu de Paula Domínguez

Lenacay, una unió de les paraules del caló len (el curs de la vida) i acay (mirada), el completen el guitarrista Eduardo Cortés, el baixista Charlie Cuevas, la bailaora Yolanda Cortés i la cantant Paula Domínguez, una malaguenya que ha de fer oblidar Marina Abad. "Buscàvem una veu, però no sabíem que seria la Paula fins que la van sentir", diu Giménez. Domínguez, sortida del Taller de Músics, es mou amb facilitat en els temes més flamencs, com la rumba Cielo azul o la soleá per bulerías Soleá incómoda -amb un toc a Mala Rodríguez-, i també en les cançons cantades en anglès i més orientades a la fusió amb el soul i el funk, com 7 days i If I let you . "Hem aprofitat que ella canta en anglès per experimentar amb altres sonoritats. A 7 days fem una rumba passada per Miami -explica Giménez-. I a If I let you , la cançó bonica del disc, partim del flamenc i l'electrònica per apropar-nos al soul".

Les cançons cantades en anglès endolceixen el disc i contrasten amb els moments d'experimentació més crua, com els de Tangoranto , una història de despit construïda sobre harmonies de taranta i ritmes de tango i hip-hop, o els d' A mi tío Gabriel , que combina el martinete i la bulería amb el funk.

Tot plegat confereix al disc un to de declaració d'intencions. Recupera elements del passat d'Ojos de Brujo, com les rumbes Walking on las Ramblas i Identidad . Recull la dèria experimentadora de Giménez i DJ Panko i apunta cap a mercats internacionals amb les peces cantades en anglès.

Els Lenacay començaran la gira a l'abril, però abans faran una petita presentació a la Fnac El Triangle de Barcelona el 10 de març.

stats