'El treball fa lliure': roben la porta d'entrada al camp de concentració de Dachau

La policia desconeix si els lladres tenen vincles neonazis –com va passar fa cinc anys en un cas similar al camp d'extermini d'Auschwitz– o bé es tracta d'un "col·leccionista boig"

La porta principal del camp de concentració de Dachau que han robat / REUTERS
Agències
02/11/2014
2 min

BerlínEls responsables de l'antic camp de concentració de Dachau, al sud d'Alemanya, han denunciat aquest diumenge el robatori d'una de les històriques portes del recinte amb la inscripció 'Arbeit macht frei' ('El treball fa lliure'). Segons fonts policials citades pels mitjans locals, el robatori de la porta de ferro forjat va tenir lloc durant la matinada.

L'estructura, amb el missatge nacionalsocialista que apareix també en altres camps d'extermini, fa 1 x 2 metres i forma part d'una portalada de ferro situada a l'entrada principal del recinte. La policia investiga el robatori i no ha pogut aclarir si els autors poden tenir vincles neonazis o si es tracta simplement d'"un col·leccionista boig", com apunta el diari bavarès 'Südduesche Zeitung'.

200.000 presoners i 41.500 morts al camp

La presidenta del Centre Commemoratiu de Dachau, Gabriele Hammerman, i el responsable de la Societat Camp de Dachau, supervivent d'aquest camp i d'Auschwitz, Max Mannheimer, ha titllat el fet de "vergonyós". Per aquesta porta, erigida el 1936, ha explicat Mannheimer, sortien i entraven cada dia els presoners al camp, de manera que la peça té un important valor simbòlic.

El camp de Dachau va ser creat el març del 1933, poc després de l'arribada d'Adolf Hitler al poder, com a centre de concentració per a presoners polítics i va servir de model per a les instal·lacions que els nazis aixecarien després en altres localitats. Durant els seus 12 anys d'existència van ser empresonades a Dachau i a camps secundaris més de 200.000 persones procedents de tot Europa i hi van ser assassinats 41.500 presoners. Les tropes nord-americanes van alliberar els supervivents el 29 d'abril del 1945.

Un precedent a Auschwitz

El desembre del 2009 ja va desaparèixer de l'entrada principal de l'antic camp d'extermini d'Auschwitz, al sud de Polònia, el rètol amb la inscripció 'Arbeit macht frei'. La policia el va trobar tres dies després en una casa de camp, tallat en tres peces, i va detenir més tard els autors del robatori. El considerat cervell del delicte era l'antic líder neonazi suec Anders Hoegstrem. Va ser condemnat a dos anys i vuit mesos de presó.

stats