Història
Cultura02/06/2011

Toni Soler explora "els dies més màgics" de la Catalunya contemporània

Què va passar entre el 14 i el 17 d'abril del 1931? Això és el que volia saber el periodista Toni Soler (Figueres, 1965), així que va treure a relluir el seu vessant d'historiador (és llicenciat en Història Contemporània) i es va posar a treballar en el llibre '14 d'abril. Macià contra Companys' i en el guió d'un fals documental dirigit per Manuel Huerga que TV3 estrenarà la propera tardor.

Acn
i Acn

BarcelonaLa "curiositat històrica" que sentia per aquests tres dies "màgics" però alhora convertits en un "forat negre", en paraules de l'autor, el van portar a escriure el llibre, sense cap pretensió de donar "grans lliçons sobre el present", sinó d'entretenir i explicar uns dies històrics. El 17 d'abril del 1931, els polítics catalans es van reunir a la Generalitat, on van celebrar un gran àpat servit pel Restaurant Monumental, del carrer Gran de Gràcia. Per dinar van menjar paella valenciana, pollastre del Prat o lluç a la brasa, i maduixes amb suc de taronja. Tot regat amb vi del Castell del Remei i xampany Codorniu.

Amb aquest detall desgrana Toni Soler els tres dies que van seguir a la proclamació de la República Catalana el 14 d'abril del 1931. La gènesi del projecte va néixer arran del seu interès per intentar explicar aquests "tres dies màgics de pseudosobirania a Catalunya", en paraules de l'autor, amb motiu de canvi de règim a l'Estat espanyol.

Cargando
No hay anuncios

"És un episodi que m'ha encantant no només pel que té de significació política, sinó també perquè és d'aquells moments en què la història pateix una acceleració brusca i en què els factors d'heroisme i èpica es barregen amb els factors accidentals, personals i de casualitat", ha dit Soler.

"Aquests tres dies estan plens d'episodis que fan riure, però un riure que forma part de la grandesa de la història i dels fets", ha dit l'autor. "A través d'aquests episodis ridículs o sainetescos un grapat d'homes a Barcelona va fer caure una monarquia de cinc segles i van provocar un canvi polític d'una rellevància enorme, ha dit l'autor.

Cargando
No hay anuncios

L'autor ha assegurat haver extret dues conclusions d'aquest estudi exhaustiu dels dies que van seguir el 14 d'abril del 1931. La conclusió de la "rauxa és que "quan es pot fer política de fets consumats s'ha d'intentar fer", ha dit Soler referint-se a l'actuació de Companys, i la conclusió del seny és que "sortir al balcó i proclamar una cosa no vol dir que passi".

14 d'abril s'inclou dins un projecte més ambiciós de l'autor que també inclou el guió del fals documental Macià contra Companys, una producció dirigida per Manuel Huerga i que TV3 estrenarà a la propera tardor. Segons l'autor, el film "ajudarà a entretenir i a divulgar" aquests episodi històric que "mirat amb ulls del present agafa una vivor interessant", ha dit Soler.

Cargando
No hay anuncios

Toni Soler va encetar la seva faceta d'autor amb Pretèrit imperfecte (1994), i entre d'altres ha escrit Història de Catalunya (modèstia a part) (1998), que es reedita i porta 100.000 exemplars venuts, i de L'última carta a Companys (2009).