Mai no ens entendrem: nosaltres som micòfils i ells micofòbs
Si teniu la sort de caçar un ou de reig mengeu-vos-el cru, sobretot si encara no ha esclatat
1. EL PRODUCTE
BOLETS
Mai no ens entendrem: nosaltres som micòfils i ells micofòbs
Som micòfils perquè adorem els bolets. No és pas comú. La majoria dels pobles són micòfobs, d’antic temen i rebutgen els bolets, ja que són d’arran de terra, conviuen amb tota mena de bestioles, s’alimenten de detritus i, a més, poden matar-nos al primer descuit. Menjar bolets diu molt del nostre tarannà: estimem el que tenim, gaudim dels petits plaers, som agosarats i volem ser autosuficients: ni rebre ni repartir, i encara menys bolets! Arriba la tardor i correm al bosc a cercar tresors amagats i a cridar ben alt: “Sí, som micòfils!”
2. LA IDEA
CRUS
El cep, l’ou de reig i el xampinyó es poden menjar crus. Una delícia
Només si ets un llec pots parlar de bolets en general. Cada tipus és un món, costa dominar-los i el misteri s’intensifica en la transformació: uns necessiten foc fort, altres coccions lentes, fins i tot n’hi ha que no els cal ni l’escalfor de les brases. Si teniu la sort de caçar un ou de reig mengeu-vos-el cru, sobretot si encara no ha esclatat i sembla ben bé un ou, blanc per fora i taronja per dins. Feu una vinagreta amb mostassa, oli i unes gotes de llimona. Amaniu el bolet tallat a llenques primes i acabeu-ho amb flor de sal.
3. L’ACTIVITAT
A l’alta ribagorça
20s Jornades Gastronòmiques del Bolet, fins al diumenge 2 de novembre
És una cita esperada, perquè a l’Alta Ribagorça el bosc és venerat. Per això aquesta fira té un èxit considerable. Hi podreu comprar bolets, però sobretot conèixer-los, perquè s’organitzen itineraris de descoberta i fotografia, com si es tractés d’un safari: les peces millors i més grans tenen el concurs assegurat. Aquest any promet, el clima ha estat tan propici que la fotografia del guanyador serà mítica, digna de ser penjada a la paret com un dels millors trofeus de caça.